GERBILS

gerbil

Gerbils zijn super leuke dieren! Na mijn dwerghamstertjes ben ik ook echt dol op Gerbils. Ik heb zowel Mongoolse Gerbils als ook Dikstaartgerbils. Op deze pagina ga ik jullie iets meer vertellen over deze leuke dieren! Er zijn trouwens nog veel meer gerbil soorten, maar de meest populaire is wel de Mongoolse Gerbil en de Dikstaart Gerbil. Ik vind beide soorten erg leuk, maar ze verschillen wel van elkaar. Zo is de Dikstaart gerbil veel schuwer dan de Mongoolse Gerbil en lijkt deze qua gedrag eigenlijk wel wat meer op een hamster.

Hoe leven Mongoolse Gerbils in het wild?

Gerbils leven in het wild in de woestijn. De dieren hebben daar te maken met extreme temperaturen die overdag enorm oplopen, maar in de nacht zeer hard dalen. Om zich te beschermen tegen deze temperaturen graven gerbils tunnels, eigenlijk net als hamsters dat doen. Ik vind het persoonlijk fascinerend hoe dieren de temperatuur reguleren door de tunnels dieper of juist ondieper te graven. Alle tunnels bij elkaar vormen een burcht waar Gerbils in groepen met elkaar leven.

Hoe leven Dikstaart Gerbils?

Op dezelfde manier als Mongoolse Gerbils, maar dan solitair. Heel bijzonder is dat, maar Dikstaart Gerbils leven niet in groepen en komen alleen bij elkaar om te paren en zijn daarna weer op zichzelf aangewezen.

Zijn Mongoolse Gerbils sociale dieren?

Gerbils zijn sociale dieren die samen gehouden moeten worden. In het wild leven ze in hechte groepjes met elkaar. Het is wel zo dat het koppelen van nieuwe Gerbils wel een uitdaging kan zijn. Dus een nieuw dier introduceren in een bestaande groep is lastig. Hier moet je wel een beetje ervaren voor zijn. De Mongoolse Gerbil kan het beste in koppels gehouden worden, dus twee mannetjes of twee vrouwtjes. Een groep gaat meestal niet goed, omdat de dieren op den duur ruzie gaan maken om de rangorde in de groep. In het wild zijn gerbil groepen dynamisch, dat wil zeggen, ze veranderen van samenstelling. Dat betekend dat er af en toe dieren de groep moeten verlaten, omdat ze om welke reden dan ook worden afgestoten en op een ander moment komen er weer dieren bij de groep, bijvoorbeeld door geboorte. De dieren regelen de samenstelling van hun groep zelf, maar dat kan bij ons thuis niet, waardoor er heftige ruzies kunnen ontstaan op het moment dat een dier wordt verstoten, maar niet weg gaat omdat het niet kan natuurlijk. Gerbils gehouden per twee heeft het beste resultaat en gaat het gemoedelijkste.

Is de Dikstaart Gerbil ook een sociaal dier?

De Dikstaart Gerbil is “overwegend” solitair, dat is een beetje hetzelfde verhaal als met de Russische Dwerghamster. In het wild wil het weleens voorkomen dat ze in groepjes leven, maar bij ons thuis gaat dat helemaal niet goed. Voor de Dikstaart Gerbil is daarom afgesproken om het dier alleen te houden.

Hoe groot moet het verblijf van een Gerbil zijn?

Het Gerbil verblijf moet minimaal 100 x 50 cm (LICG). De dieren leven op de grond, dus niet in bomen, dus je hoeft het verblijf niet in te richten op klimmen! Een dik pak bodembedekking van 20 a 30 cm is het beste, zodat de dieren lekker kunnen graven. Op onderstaande foto zie je een verblijf met voornamelijk zand, dat is in principe niet de juiste manier, omdat zand niet warm is. Vooral in de winter zouden de Gerbils het echt wel koud kunnen krijgen als ze in een verblijf met zand gehouden worden, maar onderstaand verblijf is een zomer verblijf dus vandaar dat ik voor de verandering een keer zand heb gebruikt. Qua huisjes heb ik hier keramische huisjes gebruikt omdat deze het beste zowel warmte als kou isoleren.

Gerbilscaping

Heeft een Gerbil badzand nodig?

Alle gerbils moeten in badzand kunnen badderen om hun vacht te verzorgen. Dat is heel belangrijk voor de dieren. Vooral de Dikstaart Gerbil ontwikkeld snel een vette vacht. Chinchillazand is het beste om te gebruiken voor Gerbils, andere zandsoorten zijn niet echt effectief of kunnen zelfs de huid en vacht beschadigen. Zouden de dieren geen badzand krijgen dan kunnen er huidproblemen ontstaan in de vorm van schimmel.

Wist je dat?
Gerbils houden van zonnen? Echt waar die van mij gaan heerlijk in het zonnetje liggen als ze daar de kans voor krijgen

Welk Gerbilvoer is goed voor Gerbils?

Gerbilvoer moet voldoen aan de natuurlijke behoefte van de gerbil, dat betekend veel zaden, een klein deel insecten en een nog kleiner deel kruiden. Een uitgebalanceerde voeding is heel belangrijk voor Gerbils omdat deze dieren gevoelig zijn voor overgewicht en diabetes. Ook voor Gerbils is mijn favoriet de Bunny Nature Gerbildroom Expert, dit gerbilvoer heeft geen alles in een brokken of componenten die de dieren niet eten. Als ik naar mijn gerbils kijk dan zien ze er ook nog eens prachtig uit en krijgen geen overgewicht, dus zeker een aanrader.

Wat is Gerbilscaping?

Gerbilscaping is geweldig om te doen voor Gerbils! Bij Gerbilscaping is het de bedoeling om het verblijf op een zo natuurlijk mogelijke manier in te richten voor de Gerbils. Hierbij moet je natuurlijk enige kennis van de dieren hebben en dan kun je vrolijk aan de slag. Het is werkelijk waar genieten om naar de Gerbils te kijken hoe ze aan de slag gaan in de bodembedekking en hun verblijf gaan ontdekken! In de onderstaande video’s laat ik precies zien hoe je bijvoorbeeld aan de slag kunt gaan met Gerbilscaping en wat je ervoor nodig hebt.

Gerbils zijn woestijndieren, je zou dan denken dat je het verblijf dan kunt vullen met chinchillazand en klaar. Op zich kan dat zeker als variatie, maar de dieren vinden een lekkere zachte bodembedekking tot wel het prettigste om in te graven. Gerbils hebben ook geen dikke vacht die hen beschermt tegen eventuele kou, dus een warm verblijf is wel zo prettig! Alles wat je nodig hebt voor Gerbils kun je krijgen in de beter Gerbil Webshop.

Gerbilscaping video