Gerstekorrels bij Hamsters
Gerstekorrel (Milia)
We kennen ze wel een wit korreltje net onder de huid. Vaak op of rondom het bovenste ooglid. Een gerstekorrel is eigenlijk een ophoping van talg- of zweetklieren die verstopt zijn onder de huid. Ze zijn gelukkig volkomen onschuldig en kunnen geen kwaad. Ze doen geen pijn en in de meeste gevallen zitten ze ook niet in de weg. De enige keer dat een gerstekorrel voor problemen zorgt is wanneer deze geïrriteerd raakt door krabben of verwonding bijvoorbeeld of als deze ontstoken raakt. Dit laatste gebeurt eigenlijk niet vaak bij hamsters. Je kunt een gerstekorrel dus gerust laten zitten. Het ziet er niet heel fraai uit, maar het kan geen kwaad.
Hoe ontstaat een gerstekorrel bij een hamster?
Een gerstekorrel ontstaat als keratine (stofje in de huid) een cyste gaat vormen onder de huid door verstopping. Ze vormen zich bij mensen altijd aan het begin van een haarzakje of zweetklier. Aangezien hamsters geen zweetklieren hebben, ontstaat de gerstekorrel aan het begin van een haarzakje. Bij hamsters is het vaak een foutje bij de celvernieuwing van de huid. Normaal gesproken vernieuwd de huid zich om de zoveel tijd, dat is heel normaal, hierbij laat de oude huid los en ontstaan schilfertjes. Bij de hamster is dit minimaal en door ons niet waarneembaar, maar als er iets mis gaan met deze vernieuwing en er kanaaltjes verstopt raken dan kan zich een cyste onder de huid gaan vormen (gerstekorrel).
Oorzaken gerstekorrel
- Dehydratatie / droge huid
- Genetisch / foutje in de huidvernieuwing
Het lijkt erop dat gerstekorrels weleens een genetisch component kunnen hebben. Vroeger zag ik gerstekorrels vaak bij Mandarijnen en Wildkleuren, maar ik zie ze nu eigenlijk bij alle kleuren en alle leeftijden. De oorzaak kan ook een combinatie zijn van een droger huid (dehydratatie) en een foutje in de celvernieuwing.
Zonnebloempitten en gerstekorrels
Zelf heb ik vroeger een keer een experiment gedaan met zonnebloempitjes en pompoenpitjes. De dieren die zonnebloempitten kregen, hadden vaker last van de ogen. Dit komt door het hoge gehalte omega 6 (ontstekingsbevorderende vet soort). Het lijkt erop dat als dieren een gerstekorrel hebben en veel omega 6 binnen krijgen, de gerstekorrel eerder ontstoken raakt. Het is dus niet zo dat er een gerstekorrel ontstaat als een dier veel zonnebloempitjes eet, maar dit kan wel, een al bestaande gerstekorrel, doen irriteren en ontsteken.
Hoe krijg je een gerstekorrel weg bij je hamster?
Een gerstekorrel is dus eigenlijk talg dat vastzit in een verhoornde huid (ingekapseld). Soms is de huid eromheen zo hard geworden dat het net een zandkorrel of parel is zo hard. De truc zit ‘m in het losweken van de opperhuid die de gerstekorrel gevangen houdt. Dit kun je het beste bereiken door de gerstekorrel een tijdje in te smeren met een hydraterende en verzorgende crème. Ik heb meerdere verschillende zalfjes geprobeerd en het beste resultaat heb ik gekregen met de Beaphar Oogzalf. Deze is geschikt voor knaagdieren en bevat ook een beschermde vorm van Vitamine A die de huid verzorgt. Fijn dat de Vitamine A in een beschermde vorm toegevoegd is, want dan oxideert deze niet zo snel en wordt de Vitamine goed opgenomen in de huid.
Let op! Nooit de gerstekorrel kapot gaan maken of proberen deze zelf te verwijderen. Als de gerstekorrel kapot gaat en er komen bacteriën in de huid dan kan de boel gaan ontsteken met alle gevolgen van dien.
De grootste uitdaging die we hebben na het insmeren van het oog is wel dat de hamster denkt “whaaat doe jij met mij?!” en hop hij gaat meteen zijn gezichtje poetsen en daarmee de zalf verwijderen. Ik heb dit probleem zelf getackeld door de hamster bezig te houden, bijvoorbeeld door het geven van wat lekkers of eten en als dat niet werkt, dan ga ik pootje over doen of hou ik de kleine bij mij totdat het grootste deel van de zalf is ingetrokken. Als je dit even volhoudt dan zal de huid rondom de gerstekorrel weker en dus zachter worden waardoor de huid de inhoud van de gerstekorrel weer kan opnemen, afstoten en opruimen.
Al hoeft het in de meeste gevallen niet om een gerstekorrel te verwijderen. Het kan wel, maar laat dit altijd door de dierenarts doen. De dierenarts kan de hamster een roesje geven en met een steriel instrument de gerstekorrel losmaken en verwijderen. Echter moet je, je wel afvragen of het belang van het verwijderen opweegt tegen de stress voor het dier.
Gebruik GEEN thee of warm water om het ooglid met de gerstekorrel te spoelen. Zowel thee als ook water werkt namelijk uitdrogend op de huid en zal ervoor zorgen dat de gerstekorrel nog harder wordt.
Ontdek meer van De Russische Dwerghamster
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.