Geen categorieVoeding

Hoeveel voer per dag voor Dwerghamster?

Hoeveel hamstervoer per dag er gevoerd moet worden aan zowel een Russische Dwerghamsters als ook de Campbelli Dwerghamster vertel ik je in deze blog. hope farms dwerghamstervoerEr zijn in de loop der tijd veel misverstanden in het leven geroepen als het gaat om het voeren van dwerghamsters, zowel Russische als Campbelli Dwerghamsters. Graag licht ik in deze blog toe waar je op moet letten en hoe je de dieren het beste kunt voeren.

Over het zelf mengen van eigen voer heb ik al eens een blog geschreven. Hier zal ik dan ook in deze blog niet op in gaan.

HOEVEEL VOER VS HET EETGEDRAG IN HET WILD

Een poosje geleden heb ik een bericht gekregen van een baasje waarvan de dwerghamster plotseling was overleden. Ik heb een foto ontvangen van het overleden diertje en vond dit heel raar. Diegene heeft een nieuwe dwerghamster genomen en ook die was plots na een poosje overleden, de derde volgde en ook die was kort ernaar overleden. Radeloos….. We hebben samen een uitgebreide analyse gemaakt van huisvesting tot voer en zelfs gassen in huis. Nooit maar dan ook nooit had ik kunnen bedenken dat de hamster zou kunnen zijn ondervoed/verhongerd! Alle drie de dieren kregen slechts 1 theelepel voer per dag!

russische dwerghamster en hamster theelepel hamstervoer en eetlepel voer

Dwerghamsters eten dagelijks ongeveer de hoeveelheid die gelijk staat aan 10% van hun lichaamsgewicht. Dat ligt gemiddeld tussen de 3 a 6 gram per dag. Dit is dan wel hoogwaardige voeding waar alle voedingsstoffen inzitten en wat ze dus  minimaal eten. Het is belangrijk om naar de voedingsanalyse van het hamstervoer te kijken en als richtlijn te gebruiken.

 

ONGESCHIKT DWERGHAMSTERVOER IS

LET OP! Er moet ten alle tijde een voedingsanalyse aanwezig zijn op de verpakking van het voer. Neem geen zelf gemixte voeders omdat deze GEEN volledige voeding zijn en niet alle voedingsstoffen bevatten. Hieronder volgt een voorbeeld van een samenstelling. Je ziet welke ingrediënten er gebruikt worden, maar ook van de analyse is. Dit laatste is heel belangrijk om te weten. Uit de samenstelling kun je namelijk niet herleiden wat de analyse is en dus weet je de voedingswaarde van het voer niet.

Een voeding zonder voedingsanalyse is BLIND voeren. Ik krijg de laatste tijd bijzonder veel mailtjes en vragen over gezondheid en gedrag en bij veel van deze berichten wordt een voeding gevoerd die ofwel zelf gemixt is of geen voedingsanalyse bevat. Dan kan ik bij voorbaat al niet helpen omdat ik niet weet wat het startpunt is. Als je zelf je voer mixt weet je niet wat de voedingswaarde is. Als de dieren het niet goed doen, dan is de samenstelling dus niet goed.

x Voer zonder voedingsanalyse (% eiwit, % vezel, % vet etc.)
x Voer met een vezelgehalte hoger dan 10%
x Voer met veel bloemen & kruiden
x Voer bedoeld voor vezeletende dieren zoals konijn, cavia, chinchilla, degoe
Voer dat verpakt is in een transparante (doorzichtige) verpakking

Qua hoeveelheid voer per dag kan als richtlijn genomen worden minimaal 1 eetlepel of 2 theelepels als minimum per dag. Nogmaals voor de duidelijkheid 1 theelepel is te weinig.

Dit minimum geld alleen voor het droogvoer…. dus bloemen en eventuele kruiden vallen hierbuiten. Bloemen en kruiden behoren namelijk NIET tot het hoofdvoer van een dwerghamster.

1 kleine theelepel = 1 gram | met punt 3 gram
1 grote theelepel = 2 gram | met punt 5 gram
1 eetlepel is 10 gram | met punt ca. 11 gram

SYMPTOMEN VAN ONDERVOEDING

Geef je te weinig voer of verkeerd voer met bijvoorbeeld te veel vezels zoals kruiden en bloemen dan kan het lichaam van de dwerghamster niet voldoende voedingsstoffen uit het voer halen om te kunnen functioneren. Het is belangrijk om te weten dat als ik spreek over “ondervoeding” ik niet meteen bedoel dat je, je hamster te weinig voer geeft en hem langzaam laat verhongeren. Een dier kan namelijk ook ondervoed raken als hij heel veel voer krijg, maar met een verkeerde samenstelling. In beide gevallen ga je dan symptomen zien als:

Ik zal deze punten verder toelichten.

Trillen
Het lichaam krijgt te weinig voedingsstoffen binnen en kan gaan trillen. De oorzaak is meestal een te kort aan energie = suiker. Ja ons is geleerd dat suiker gevaarlijk en slecht is, maar het is wel een belangrijke energie bron van het lichaam. Als het lichaam te weinig energie uit de voeding kan halen gaat het zijn eigen afbreken en ontstaat zwakte die zich uit in trillen.

Apathie
Een dier dat honger heeft zal te weinig energie hebben om lekker bezig te zijn zoals het hoort. Sloomheid, niet willen rennen in zijn loopradje of hele dagen niet uit zijn huisje komen is een veelvoorkomend resultaat van zwakte.

Agressie en bijten
tanden dwerghamsterDwerghamsters kunnen vrij sjagerijnig worden als ze honger hebben en dat is ook geen wonder. Ook wij mensen worden vrij prikkelbaar als we honger hebben, dat is bij de hamsters niet anders. Wat je dan kan zien is dat ze ineens in je vinger hangen of zelfs aanvallen op je hand. Dit laatste kan ook  territorium drift zijn. Hamsters die in het wild op insecten jagen vallen ook zo aan.

Veel slapen
Dit is eigenlijk wel het laatste stadium van zwakte, waarbij het lichaam gewoon niets meer kan en alleen nog maar in rust gaat.

Rusteloosheid
zwarte dwerghamster kinvlekDit staat compleet haaks op de rest van de symptomen! Maar het is een verschijnsel dat we vooral in het begin zien. De dieren zijn driftig op zoek naar meer eten. Ze komen natuurlijk de grenzen van hun verblijf tegen en willen daar doorheen. Sommig hamsters kunnen helemaal idioot tegen de glazen wanden aan proberen te springen en de graven. Dit gedrag kan ook vertoond worden als de kooi te klein is, maar als de dieren dit doen in een ruim verblijf dan is het verstandig om ook eens naar de voeding te kijken.

TORPOR
torpor winterverlamming dwerghamsterEen fenomeen waar ik al uitgebreid over heb geschreven. Lees het rustig door. Torpor is een zeer energie zuinige staat van het lichaam. De dwerghamsters gaan niet in winterslaap, maar kunnen in schaarse tijden wel in Torpor gaan. Dankzij de omschakeling naar een energie zuinige toestand verhongeren ze niet en kunnen ze zeer lage energie waardes aan. Het lichaam moet wel getriggerd worden om in Torpor te gaan, dit is geen bewuste keuze van de dieren. Een van de triggers kan honger zijn of een te lage voedingswaarde.

Vitamine gebrek laat ik buiten beschouwing in deze blog omdat de symptomen van een vitamine gebrek zeer uitgebreid zijn. Maar in combinatie met ondervoeding een zeer duidelijk beeld kunnen geven. Mocht je hamstertje een van bovenstaande symptomen vertonen dan is het ook raadzaam om naar de vitamine en mineralen samenstelling van het voer te kijken.

dwerghamster oog ontstekingBelangrijk om te weten is dat bijvoorbeeld vetten een belangrijke rol spelen bij de opname van vitaminen. Ook het soort vet is van belang. Krijgt je hamster bijvoorbeeld te veel omega 6 binnen uit bijvoorbeeld zonnebloempitten dan kan het lichaam ontstekingsreacties gaan vertonen op veel verschillende plekken. We zien dan met name dat de ogen en oren als eerste worden aangetast.

CHECK HET GEWICHT VAN JE DWERGHAMSTER

Het gewicht van een dwerghamster is niet zo eenvoudig en eenduidig te bepalen. De dieren komen voor in verschillende kleuren en verschillende typen lichaamsbouw. Een volwassen dwerghamster zou echter niet onder de 30 gram moeten komen met zijn lichaamsgewicht.

CAMPBELLI VOEDING

campbelli dwerghamster op de hand Hoeveel voerDe Campbelli’s zijn heel gevoelig voor diabetes waardoor er veel aan de voeding wordt gesleuteld. Het is belangrijk om te weten dat voor gezonde dieren geen aangepaste dieet voeding nodig is. Dit houdt niet in dat men een ongezonde voeding zou moeten geven. Een uitgebalanceerde dwerghamstervoeding die de voedingsbehoefte van de dieren dekt is heel belangrijk. Wat we op dit moment echter zien is dat er een zeer karige en eenzijdige voeding wordt gegeven die veel vezels bevat en een hele lage energie waarde. In mijn volgende blog zal ik hier uitgebreid op in gaan wat daar de risico’s van zijn.

HEB JE TWIJFELS?

Heb je twijfels over de voeding die je nu geeft of zie je symptomen waar je, je zorgen over maakt? Bekijk dan de voeding die je nu geeft goed en dan ook vooral de analyse van de voeding. Dit is een belangrijk startpunt. Ook voor mij om eventueel advies te geven. Zelf beveel ik BunnyNature DwerghamsterDroom Expert aan als goede basisvoeding.


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

10 gedachten over “Hoeveel voer per dag voor Dwerghamster?

 • Wij geven volgens mij wel minder, omdat hij alles anders alleen maar hamsterd heb ik het idee….

  Beantwoorden
  • Minder dan 1 theelepel? Ik kan me dat bijna niet voorstellen. Weet je ook hoeveel de kleine weegt?
   1 kleine theelepel = 1 gram
   1 grote theelepel = 2 gram
   1 eetlepel = 9 a 10 gram
   Bij het geven van 1 theelepel kan je hamster echt verhongeren.

   Beantwoorden
  • Hoi ik had pas geleden voer gekocht maar zat weinig in dus ik had er wat cavia voer bij gedaan en ik lees nu net dat dat niet mag kan ik hem dat nog geven of moet die direct nieuw voer

   Beantwoorden
   • Op zich mag je een hamster wel caviavoer geven hoor, dat is niet schadelijk. De voeding mist voornamelijk de eiwitten en heeft een andere samenstelling aan vitaminen en mineralen.

    Beantwoorden
   • Ik geef mijn dwerghamster een tussen lepel . Dus die tussen de eet lepel en de theel lepel in zit . Daar gaat ze goed op . Ik weeg haar 1 keer per week . Ze blijft mooi tussen de 30 en de 33 gram . Als ik merk dat haar gewicht omlaag gaat geef ik wat meer bij . Ze krijgt ook tussen doortjes
    Voornalijk meelwormen 1 keer in de week een zonnebloem pit .

    Beantwoorden
 • Mijn Russische dwerghamster is sinds een paar dagen veel actiever dan gebruikelijk. Ze rent overdag in het loopradje alsof het avond/nacht is. Toen ik op deze pagina terechtkwam, las ik dat dat een teken van stress zou kunnen zijn. Ik heb haar de laatste weken met opzet niet iedere dag voer gegeven omdat ze de neiging heeft meteen alles naar haar holletje te transporteren. Als ik dan de kooi schoonmaak, kom ik werkelijk een enorme voorraad tegen. Ik heb haar holletje gecheckt, en op het moment is daar geen voorraad (die heeft ze dus inderdaad aangesproken in de afgelopen periode). Ik denk dat ze daarvan in de stress is geschoten, en ik geef nu gewoon weer dagelijks voer (met een beetje schuldgevoel) in de hoop dat ze snel minder gestrest is.

  Beantwoorden
 • Ik geef mijn hamster sinds ik haar bij jou gekocht heb bunny nature dwerghamstervoer. Ik heb alleen het gevoel dat er heel veel van die kleine korreltjes blijven liggen en ook niet opgaan. Ook andere onderdelen uit het eten laat hij liggen.

  Raad je mij een andere voeding aan? Eerst gaf ik evt in het bakje. Daarna verspreid door de kooi, maar er ligt echt veel eten

  Meelwormpjes en potjes etc vindt ze wel super lekker als beloning. Die pakt de gretig.

  Beantwoorden
   • Er worden vaak zonnebloempitten aan de voeding toegevoegd, zelf vind ik pompoenpitten beter dan zonnebloempitten, maar je hoeft ze niet perse los te kopen hoor 😉 Dat kan wel, maar dan geef je het als extraatje af en toe, een soort gezonde snack.

    Beantwoorden
 • Hey ik heb een vraag ik weet niet precies hoeveel ik mijn hamster eten geef maar ik heb het gevoel dat ik haar eigenlijk helemaal niet veel geef te veel geef maar als ik het hok verschoon dan heeft ze echt super veel eten verzameld is het nou dat ik haar te veel eten geef of dat ze het gewoon niet op eet ik maak me een beetje zorgen?

  Beantwoorden

Geef een reactie