VOEDING

Allereerst moet gezegd worden dat dwerghamster zeer energieke dieren zijn. Als is dit niet altijd op het eerste gezicht te zien, de dieren hebben een hoge stofwisseling en hebben hierdoor een energierijke voeding nodig.

In de natuurlijke leefomgeving van onze hamstertjes is maar gedurende korte tijd veel voedsel aanwezig, in de lente en de zomer. De rest van het jaar (herfst en winter) is er veel minder voedsel te vinden. Dit is dan ook de reden dat de hamster voor die schaarse periodes een voorraad moet aanleggen.


HAMSTEREN

In zijn wangzakken kan hij grote hoeveelheden voedsel vervoeren, wat hij dan weer opslaat in onderaardse kamers. Het hamsteren op zich is een apart werkje. Lees hier meer over hamsteren


DE HAMSTERBURCHT

De Russische Dwerghamster heeft in zijn ondergrondse woonplaats veel verschillende kamers waarvan 1, de belangrijkste, de voorraadkamer is. In de voorraadkamer wordt het overdag gevonden voedsel opgeslagen, vooral de herfst en winterperiode. Dit wordt ook wel hamsteren genoemd en dit gedrag zien we ook weer terug in onze huiskamers. Als je, je hamstertje eten geeft zal hij snel een grote hoeveelheid in zijn wangzakken opslaan en dan snel naar zijn huisje rennen om het daar te verstoppen. Hij eet het eten op een later tijdstip vaak pas op. Lees hier verder over de hamsterburcht.


SAMENSTELLING VAN HET HAMSTERVOER

hamstervoerHet is belangrijk dat de voeding van de Russische Dwerghamster afgestemd is op de behoefte van het diertje. Hamstertjes moeten alle voedingsstoffen uit de voeding kunnen halen: Vetten, Koolhydraten, Eiwitten etc. Daarnaast zijn vezels ook erg belangrijk voor een goede darmwerking.

Voer dat wij zelf in onze fokkerij gebruiken is (dwerg)hamstervoer van het merk Witte Molen en een alles in één brok van Versele Laga. Je mag je hamster ook af en toe verwennen met een lekkere snack.


DwerghamstervoerTIJDSTIP

Het beste tijdstip om je hamstertje te voeren is ‘s avonds omdat hij dan goed wakker is en in de natuur is hij dan normaal gesproken ook op zoek naar eten.


MANIER VAN VOEREN

Er zijn een aantal manieren waarop je, je dwerghamster kunt voeren. We bespreken deze hieronder in het kort.

ADD LIB

bunny nature dwerghamster droom expertDe meest gebruikelijke manier van voeren is een bakje met voer in het verblijf plaatsen. Als het bakje ten alle tijde is gevuld met voer dan spreken we van “add lib” voeren en houdt in dat het dier te allen tijde toegang heeft tot zijn eten. Deze manier van voeren kan alleen bij zeer hoogwaardige voeders die een uitstekende samenstelling hebben en op de juiste manier uitgebalanceerd zijn, zoals bijvoorbeeld het BunnyExpert voer. Je moet tijdens het bijvullen van het voerbakje wel rekening houden met de voorraadkamer van je hamster, deze zal hij namelijk blijven aanvullen.

Een groot voordeel van het add lib voeren is dat de hamsters altijd voeding hebben en dus nooit zonder eten komen te zitten als ze ineens meer behoefte aan eten hebben.


DWERGHAMSTERS ZIJN GRANIVOREN

DwerghamstervoerDwerghamsters zijn granivoren (zaadetend). In de natuur eten ze voornamelijk diverse zaden en insecten.

VEZELS

Als ‘granivoor’ heeft de dwerghamster een kleine blindedarm. Hij kan ruwe vezels hierdoor slechts in beperkte mate verwerken. Het optimale ruw vezelgehalte in het voer ligt daarom onder 10%.

EIWITTEN

Als het eiwitgehalte tussen de 15% en 18% zit is het goed, rond de 15 – 15,5% is ideaal. Je kunt je dwerghamster daarom af en toe een (gedroogde) meelwormen, krekel of sprinkhaan geven om de hoeveelheid dierlijk eiwit die een hamster elke dag nodig heeft op peil te houden.

HOEVEELHEID ETEN PER DAG

Dwerghamsters eten dagelijks ongeveer de hoeveelheid die gelijk staat aan 10% van hun lichaamsgewicht. Dat ligt gemiddeld tussen de 2,5 a 4 gram per dag. Dit is dan wel hoogwaardige voeding waar alle voedingsstoffen inzitten. Het is belangrijk om naar het voedingsadvies van het hamstervoer te kijken en als richtlijn te gebruiken. De samenstelling van voeders kan verschillen waardoor de hoeveelheid voeding dat gegeven moet worden per dag ook verschilt.

BASISVOER VOOR DWERGHAMSTERS

Het basisvoedsel van hamsters bestaat grotendeels uit zaden die niet te veel vet bevatten. Deze dienen voor de noodzakelijke koolhydraten en ballaststoffen. Groenten zorgen voor extra vocht en vitamines.

Natuurlijk mag je je hamster ook wat extra’s geven in de vorm van een lekkere hamster snack!


DRINKT MIJN HAMSTER WEL?

Dit is iets wat veel mensen zich vaak afvragen. Een hamster drinkt per dag maar heen weinig ca. 4 ml. Vaak is het diertje alleen in de avonden of nachten wakker waardoor je het niet altijd ziet en aan de hoeveelheid water kun je niet snel zien of het diertje wel genoeg drinkt. In de regel hoef je, je hier niet zoveel zorgen over te maken de dieren halen ook vaak vocht uit hun voeding (groenvoer) en drinken vaak wel voldoende.


Hamstervoer onder een vergrootlasHAMSTERVOER NADER BEKEKEN

Als we hamstervoer nou eens nader bekijken wat zien we dan allemaal?
Het bestaat meestal uit: – Graskorrels – Rogge – Pinda’s – Graan – Johannesbrood – Tarwe – Zonnebloempitten – Haver – Maïs – biks.


Gras voor hamstersGedroogd gras (hooi)

Hooi is gras dat gedroogd is tot een DS-percentage (droogheid percentage) van 80%. Het is  een bron van vitamines (B-complex, D en E), caroteen en mineralen. Ook wordt hooi soms in hamstervoer verwerkt, de dieren vinden het met mate lekker.


Harde Brokken

Hierin worden vaak groenten en fruit verwerkt. De brokken zijn hard zodat de hamster zijn tandjes kan slijten. De fabrikant verwerkt vaak ook vitamines en mineralen in deze brokken. De hamsters eten de brokken in het algemeen slecht. Een voeding zonder brokken heeft de voorkeur.


biks voor hamstersBiks (donker)

biks voor hamsters

Dit zijn bruin groene staafjes die rijk zijn aan voedingsvezels die een dwerghamster met mate nodig heeft. Helaas lusten de dieren vaak geen biks en laten het dan ook staan. Een voeding zonder biks heeft de voorkeur.


mais voor hamstersMaïs

Is een graansoort die je veel in hamstervoer terugziet. Een maïskorrel bestaat voor 80% uit Koolhydraten (zetmeel en suikers), 10% Eiwit, 4,5% Olie, 3,5 Vezels, 2% Mineralen. Het is dus niet zo’n gezond bestanddeel van de voeding en kan beter vermeden worden.


wortel voor hamstersGedroogde wortel

Een wortel is rijk aan Koolhydraten, Eiwitten, Vetten, Vitamine C, Caroteen, Vitamine B1, Vitamine B2, Calcium en IJzer. Het is dus zeer gezond voor je hamster en is ook vaak terug te vinden in hamstervoer. De hamsters vinden het in het algemeen wisselend lekker.

dwerghamster met wortel

Gedroogd Ei

ei voor hamstersIs erg gezond en bevat eiwitten, Vetten, Koolhydraten, Fosfor, Kalium, Natrium, Calcium en IJzer. Lekker en gezond voor de hamster. Een ei heeft een zeer hoge biologische waarde.

De ene hamster vindt ze heerlijk en zal deze met heel veel plezier oppeuzelen en de andere zal ze vaak laten liggen. Dit verschil kan te maken hebben met de leeftijd en de levensfase van je hamster. Jonge, drachtige en zogende dieren hebben meer behoefte aan eiwitten waardoor ze er wellicht meer van zullen gaan eten. Dit laatste gaat uit van het principe dat het dier zijn energie en bouwstoffen zelf bepaald.


Johannesbrood voor hamstersGedroogde Johannesbroodboom peulen

Beter bekend als ‘Johannesbrood’. De peulen van de Johannesbrood staan bekend om de zeer hoge voedingswaarde. De peulen bevatten onder andere zetmeel en suikers voor een goede energietoevoer. Hiermee gepaard gaat een hoge suikerwaarde die niet gezond is voor dwerghamsters. Dit bestanddeel kan dan ook beter vermeden worden in de dwerghamstervoeding.


Dwerghamster erwtenGedroogde Erwten

Erwten zijn rijk aan Koolhydraten, eiwitten, vetten, Calcium, IJzer, Vitamine B1, Vitamine B2, Vitamine C en Caroteen. Hamsters vinden de gedroogde erwten in het algemeen lekker en eten het goed.


Gepofte rijsthamster gepofte rijst

Kun je ook tegenkomen in hamstervoer.
De hamsters vinden het erg lekker en eten het goed.


zonnebloempitjes voor hamstersZonnebloempitten

Dit zijn pitten van de zonnebloem. Zonnebloempitten zijn rijk aan vezels en onverzadigde vetzuren. Er zijn verschillende soorten zonnebloempitten, de ‘Gestreepte zonnebloempitten’ komen het meeste voor in hamstervoer, deze bevatten minder vetzuren dan de gewone ‘Zwarte zonnebloempitten’. Hamsters zijn er dol op! Doordat zonenbloempitten meer omega 6 vetzuren bevatten werken ze ontstekingsbevorderend en kunnen beter vermeden als er huidklachten optreden.


Graszaden

Deze zaden kom je ook vaak tegen in hamstervoer. De dieren vinden het echter niet zo lekker en laten het daarom ook vaak staan. Graszaden bevatten geen Cellulose maar hoofdzakelijk zetmeel.


Dwerghamster tarweTarwe

Tarwe bevorderd de gewichtstoename en de celopbouw.


KIESKEURIGE ETERS

Hamsters kunnen kieskeurig zijn en kunnen ook eenzijdig gaan eten, waardoor er problemen ontstaan. Een voeding die een hamster heerlijk vindt hoef niet per definitie een goede voeding te zijn. Hamsters zullen de bestanddelen met de grootste energiewaarde verkiezen, dat zijn vaak de minst gezonde bestanddelen van het voer. Als jouw hamster kieskeurig is overweeg dan een alles in een brok of verwijder eventuele dikmakers uit het voer. Kijk ook altijd naar je hamster en zet hem regelmatig op de weegschaal om zijn gewicht in de gaten te houden.


AFWISSELING IS NIET SLECHT

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is afwisseling helemaal niet slecht voor een hamster, alleen als je van kwalitatief beter voer naar kwalitatief minder voer gaat dan kun je natuurlijk een negatieve verandering merken. Met name het gewicht, de vacht en oogjes kunnen er minder goed uit zien. Kijk daarom altijd goed naar de samenstelling


WAT NOG MEER ETEN?

  • Hamster met MandarijntjeFruit  Op zich  mogen dwerghamsters alle gebruikelijke fruitsoorten zoals die je zelf eet mag je je hamster ook geven zoals appels, peren, bananen, aardbeien, kersen zonder pit, abrikozen, perziken ook eten. Fruit mag alleen met mate gegeven worden, niet vaker dan 1x per week.
  • Groente Alle gebruikelijke slasoorten die je zelf eet mag je je hamster ook geven: kropsla, ijsbergsla, andijvie, komkommer, koolrabi, wortel (zonder loof), witlof, courgette, maïs, aardappel (zonder kiemen).
  • Van het veld Alle soorten gras, weegbree, paardenbloem (alleen het blad), madelief.
 • Van de boom Takken van noten, loof- en fruitbomen. Wilg, Linde, Hazelnoot, Berk, Beuk.

MEELWORMEN

Wist je dat Russische Dwerghamsters dol zijn op gedroogde meelwormen? Echt waar! Ze smuller er echt van. Kijk maar hoe onze hamstertjes ze eten op het filmpje van het voer.


poepiesCOPROFAGIE & VOEDING

Coprofagie (het eten van eigen ontlasting) komt voor bij de dwerghamster en dat doen ze om met name plantaardige voedingsstoffen op te nemen en daarnaast voedingsstoffen die door de microbiële organismen in de dikke darm zijn gemaakt. Tijdens de spijsvertering in het darmkanaal ontstaat vitamine B12. Door de ontlasting op te eten krijgen de dieren deze vitamine binnen.


Russische Dwerghamster in voerbakjeTIPS EN WIST JE DATJES

 • Wist je dat de Brokken die in sommige voersoorten zitten soms klem kunnen komen te zitten achter de lange voortanden van de hamster, waardoor hij niet meer goed kan eten.
 • Wist je dat de scherpe schilletjes rond de haverkorrels bij hamsters, als die het voer in hun wangzakken verzamelen, het wangslijmvlies kunnen beschadigen en infecties veroorzaken.
 • Je kunt je hamstertje soms verwennen met een theelepeltje muesli of vogelzaad. Dwerghamstertjes vinden een sliert trosgierst (die voor vogels wordt verkocht) heerlijk. Ook zijn ze dol op zuivelproducten, zoals een theelepeltje yoghurt of kwark. Je maakt een hamstertje ook blij met een stuk rijstwafel of gewone cracker, een hondenkoekje (hang die maar eens aan een touwtje in zijn verblijf) of een hazel- of walnoot in de schaal die hij zelf kan kraken
 • Geef je hamstervoer in een bakje van geglazuurd aardewerk, deze zijn “knaagproof” en wat zwaarder waardoor ze niet zo snel omvallen.