VOEDING

Natuurlijk heeft je hamster hamstervoer nodig, maar wat moet er eigenlijk in de voeding zitten? In de natuurlijke leefomgeving van onze hamstertjes is maar gedurende korte tijd veel voedsel aanwezig, in de lente en de zomer. De rest van het jaar (herfst en winter) is er veel minder voedsel te vinden. Dit is dan ook de reden dat de hamster voor die schaarse periodes een voorraad moet aanleggen.


HAMSTEREN

In zijn wangzakken kan hij grote hoeveelheden voedsel vervoeren, wat hij dan weer opslaat in onderaardse kamers. Het hamsteren op zich is een apart werkje. Lees hier meer over hamsteren


DE HAMSTERBURCHT

De Russische Dwerghamster heeft in zijn ondergrondse woonplaats veel verschillende kamers waarvan 1, de belangrijkste, de voorraadkamer is. In de voorraadkamer wordt het overdag gevonden voedsel opgeslagen, vooral de herfst en winterperiode. Dit wordt ook wel hamsteren genoemd en dit gedrag zien we ook weer terug in onze huiskamers. Als je, je hamstertje eten geeft zal hij snel een grote hoeveelheid in zijn wangzakken opslaan en dan snel naar zijn huisje rennen om het daar te verstoppen. Hij eet het eten op een later tijdstip vaak pas op. Lees hier verder over de hamsterburcht.


SAMENSTELLING VAN HET HAMSTERVOER

hamstervoerHet is belangrijk dat de voeding van de Russische Dwerghamster afgestemd is op de behoefte van het diertje. Hamstertjes moeten alle voedingsstoffen uit de voeding kunnen halen: Vetten, Koolhydraten, Eiwitten etc. Daarnaast zijn vezels ook erg belangrijk voor een goede darmwerking.

Voer dat wij zelf in onze fokkerij gebruiken is (dwerg)hamstervoer van het merk Witte Molen en een alles in één brok van Versele Laga. Je mag je hamster ook af en toe verwennen met een lekkere snack.


DwerghamstervoerTIJDSTIP

Het beste tijdstip om je hamstertje te voeren is ‘s avonds omdat hij dan goed wakker is en in de natuur is hij dan normaal gesproken ook op zoek naar eten.


MANIER VAN VOEREN

Je mag ook gewoon een bakje vullen met voer en deze altijd gevuld met eten in het verblijf laten staan. Deze methode van voeden wordt ook wel “add lib” genoemd en houdt in dat het dier te allen tijde toegang heeft tot zijn eten. Bij veel huisdieren is deze manier niet altijd aan te raden omdat de dieren dan makkelijk overgewicht kunnen krijgen maar bij hamsters is dit echter geen probleem. Je moet tijdens het bijvullen van het voerbakje wel rekening houden met de voorraadkamer van je hamster, deze zal hij namelijk blijven aanvullen.


HAMSTERS ZIJN ALLES ETERS

DwerghamstervoerHamsters zijn omnivoren en eten dus ook vlees. Je kunt je hamster af en toe wat (gedroogde) meelwormen  geven om de hoeveelheid dierlijk eiwit die een hamster elke dag nodig heeft op peil te houden. Let daarom ook bij het kiezen van het hamstervoer op het eiwitgehalte. Als het eiwitgehalte tussen de 15% en 20% zit is het goed, rond de 17 – 18% is ideaal.

De dagelijkse behoefte aan droogvoer ligt tussen de 10 en 20 gram per dwerghamster en de behoefte aan water is ongeveer 5 ml per dag.

Het basisvoedsel van hamsters bestaat grotendeels uit granen en zaden die niet te veel vet bevatten. Deze dienen voor de noodzakelijke koolhydraten en ballaststoffen. Fruit en groenten zorgen voor extra vocht en vitamines.

Natuurlijk mag je je hamster ook wat extra’s geven in de vorm van een lekkere hamster snack!


DRINKT MIJN HAMSTER WEL?

Dit is iets wat veel mensen zich vaak afvragen. Een hamster drinkt per dag maar heen weinig ca. 4 ml. Vaak is het diertje alleen in de avonden of nachten wakker waardoor je het niet altijd ziet en aan de hoeveelheid water kun je niet snel zien of het diertje wel genoeg drinkt. In de regel hoef je, je hier niet zoveel zorgen over te maken de dieren halen ook vaak vocht uit hun voeding (groenvoer) en drinken vaak wel voldoende.


Hamstervoer onder een vergrootlasHAMSTERVOER NADER BEKEKEN

Als we hamstervoer nou eens nader bekijken wat zien we dan allemaal?
Het bestaat meestal uit: – Graskorrels – Rogge – Pinda’s – Graan – Johannesbrood – Tarwe – Zonnebloempitten – Haver – Maïs – biks.


Gras voor hamstersGedroogd gras (hooi)

Hooi is gras dat gedroogd is tot een DS-percentage (droogheid percentage) van 80%. Het is  een bron van vitamines (B-complex, D en E), caroteen en mineralen. Ook wordt hooi soms in hamstervoer verwerkt, de dieren vinden het lekker en eten het graag.


Harde Brokken

Hierin worden vaak groenten en fruit verwerkt. De brokken zijn hard zodat de hamster zijn tandjes kan slijten. Deze hebben meer een knaagfunctie in het voer dan een voedingsfunctie. Zijn dus ook erg belangrijk. De hamsters eten de brokken in het algemeen goed.


biks voor hamstersBiks (donker)

Dit zijn bruin groene staafjes die rijk zijn aan voedingsvezels die een hamster nodig heeft. Helaas lusten de dieren baak geen biks en laten het dan ook staan.


biks voor hamstersBiks (licht)

Dit is de lichte variant van Biks. Ook deze is erg gezond voor de hamster en bevat veel voedingsvezels die het dier nodig heeft.
Deze biks soort is kleiner dan de donkere variant.


mais voor hamstersMaïs

Is een graansoort die je veel in hamstervoer terugziet. Een maïskorrel bestaat voor 80% uit Koolhydraten (zetmeel en suikers), 10% Eiwit, 4,5% Olie, 3,5 Vezels, 2% Mineralen.


Kbrokken voor hamstersnapperige Brokken

Deze brokken zijn gemaakt van geperste groente en fruit. De brokken zijn vaak wat harder en knapperiger dan de andere bestanddelen van het  voer. Deze hebben meer een knaagfunctie in het voer dan een voedingsfunctie. De hamsters eten de brokken in het algemeen goed.


wortel voor hamstersGedroogde wortel

Een wortel is rijk aan Koolhydraten, Eiwitten, Vetten, Vitamine C, Caroteen, Vitamine B1, Vitamine B2, Calcium en IJzer. Het is dus zeer gezond voor je hamster en is ook vaak terug te vinden in hamstervoer. De hamsters vinden het in het algemeen lekker en eten het goed.

dwerghamster met wortel

Gedroogd Ei

ei voor hamstersIs erg gezond en bevat eiwitten, Vetten, Koolhydraten, Fosfor, Kalium, Natrium, Calcium en IJzer. Lekker en gezond voor de hamster. Een ei heeft een zeer hoge biologische waarde.

De ene hamster vindt ze heerlijk en zal deze met heel veel plezier oppeuzelen en de andere zal ze vaak laten liggen. Dit verschil kan te maken hebben met de leeftijd en de levensfase van je hamster. Jonge jonge, drachtige en zogende dieren hebben meer behoefte aan eiwitten waardoor ze er wellicht meer van zullen gaan eten. Dit laatste gaat uit van het principe dat het dier zijn energie en bouwstoffen zelf bepaald.


Dwerghamster met notenPinda’s

Deze zijn ook regelmatig terug te vinden in het hamstervoer en zijn gezond en lekker voor je hamster. Pinda’s bevatten veelal vezels, onverzadigde vetten, eiwitten en allerlei vitamines en mineralen. De hamster zijn dol op noten!

Dwerghamster met noten

Johannesbrood voor hamstersGedroogde Johannesbroodboom peulen

Beter bekend als ‘Johannesbrood’. De peulen van de Johannesbrood staan bekend om de zeer hoge voedingswaarde. De peulen bevatten onder andere zetmeel en suikers voor een goed energietoevoer.


Dwerghamster erwtenGedroogde Erwten

Ook deze zijn erg gezond voor je hamster. Erwten zijn rijk aan Koolhydraten, eiwitten, vetten, Calcium, IJzer, Vitamine B1, Vitamine B2, Vitamine C en Caroteen. Hamsters vinden de gedroogde erwten in het algemeen lekker en eten het goed.


Gedroogde (bruine) bonen

Zie je niet heel veel in hamstervoer. De bonen zijn echter wel heel gezond, ze bevatten: Koolhydraten, Eiwitten, Vetten, Vitamine B1, Vitamine B2, Calcium en IJzer. De hamster eten de bonen in het algemeen goed.


Erwtenblokken voro hamstersGedroogde (geplette) erwtenvlokken

Ook deze zijn erg gezond voor je hamster. Erwten zijn rijk aan Koolhydraten, eiwitten, vetten, Calcium, IJzer, Vitamine B1, Vitamine B2, Vitamine C en Caroteen. Hamsters vinden de gedroogde erwten in het algemeen lekker en eten het goed.


Gepofte rijsthamster gepofte rijst

Kun je ook tegenkomen in hamstervoer.
De hamsters vinden het erg lekker en eten het goed.


zonnebloempitjes voor hamstersZonnebloempitten

Dit zijn pitten van de zonnebloem. Zonnebloempitten zijn rijk aan vezels en onverzadigde vetzuren. Er zijn verschillende soorten zonnebloempitten, de ‘Gestreepte zonnebloempitten’ komen het meeste voor in hamstervoer, deze bevatten minder vetzuren dan de gewone ‘Zwarte zonnebloempitten’. Hamsters zijn er dol op!


vlokken voor hamstersMuesli

Bestaat uit geperst zaden en haver. Het is rijk aan voedingsvezels en de dieren eten het in het algemeen goed.


Graszaden

Deze zaden kom je ook vaak tegen in hamstervoer. De dieren vinden het echter niet zo lekker en laten het daarom ook vaak staan. Graszaden bevatten geen Cellulose maar hoofdzakelijk zetmeel.


Dwerghamster tarweTarwe

Belangrijke granen die redelijk worden gegeten door hamsters. Tarwe bevorderd de gewichtstoename en de celopbouw. Daarnaast zijn tarwe zaden goed voor de spijsvertering van knaagdieren en bevorderen de stofwisseling.


KIESKEURIGE ETERS

Je hebt tegenwoordig zoveel keus wat voeding betreft.Hamsters kunnen redelijk kieskeurig zijn. Wat de één lekker vindt eet de andere weer niet. Het is vooral in het begin een beetje uitvogelen wat je hamstertje lekker vindt. Wat ze zeker niet lekker vinden zijn graszaden en biks, dat kan ik je meteen vertellen. Dat laten ze 9 van de 10 keer liggen.Als je merkt dat je hamster echt heel weinig eet van het voer dat je hem aanbiedt dan is het waarschijnlijk aan te raden om over te stappen op een ander voersoort of op en alles in één brok. Bij het laatste voer weet je zeker at je hamster alles binnen krijgt wat hij nodig heeft. De hamster zal blij zijn met elke afwisseling.


AFWISSELING IS NIET SLECHT

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is afwisseling helemaal niet slecht voor een hamster, alleen als je van kwalitatief beter voer naar kwalitatief minder voer gaat dan kun je natuurlijk een negatieve verandering merken. Met name het gewicht, de vacht en oogjes kunnen er minder goed uit zien. Kijk daarom altijd goed naar de samenstelling


WAT NOG MEER ETEN?

  • Hamster met MandarijntjeFruit  Alle gebruikelijke fruitsoorten zoals die je zelf eet mag je je hamster ook geven zoals appels, peren, bananen, aardbeien, kersen zonder pit, abrikozen, perziken.
  • Groente Alle gebruikelijke slasoorten die je zelf eet mag je je hamster ook geven: kropsla, ijsbergsla, andijvie, komkommer, koolrabi, wortel (zonder loof), witlof, courgette, maïs, aardappel (zonder kiemen).
  • Van het veld Alle soorten gras, ook kattengras dat in de winkel verkocht wordt, weegbree, paardenbloem (alleen het blad), madelief.
  • Van de boom Takken van noten, loof- en fruitbomen.

MEELWORMEN

Wist je dat Russische Dwerghamsters dol zijn op gedroogde meelwormen? Echt waar! Ze smuller er echt van. Kijk maar hoe onze hamstertjes ze eten op het filmpje van het voer.


poepiesCOPROFAGIE &VOEDING

Coprofagie (het eten van eigen ontlasting) komt voor bij de dwerghamster en dat doen ze om met name plantaardige voedingsstoffen op te nemen en daarnaast voedingsstoffen die door de microbiële organismen in de dikke darm zijn gemaakt. Tijdens de spijsvertering in het darmkanaal ontstaat vitamine B12. Door de ontlasting op te eten krijgen de dieren deze vitamine binnen.


Russische Dwerghamster in voerbakjeTIPS EN WIST JE DATJES

  • Wist je dat de Brokken die in sommige voersoorten zitten soms klem kunnen komen te zitten achter de lange voortanden van de hamster, waardoor hij niet meer goed kan eten.
  • Wist je dat de scherpe schilletjes rond de haverkorrels bij hamsters, als die het voer in hun wangzakken verzamelen, het wangslijmvlies kunnen beschadigen en infecties veroorzaken.
  • Je kunt je hamstertje soms verwennen met een theelepeltje muesli of vogelzaad. Dwerghamstertjes vinden een sliert trosgierst (die voor vogels wordt verkocht) heerlijk. Ook zijn ze dol op zuivelproducten, zoals een theelepeltje yoghurt of kwark. Je maakt een hamstertje ook blij met een stuk rijstwafel of gewone cracker, een hondenkoekje (hang die maar eens aan een touwtje in zijn verblijf) of een hazel- of walnoot in de schaal die hij zelf kan kraken
  • Geef je hamstervoer in een bakje van geglazuurd aardewerk, deze zijn “knaagproof” en wat zwaarder waardoor ze niet zo snel omvallen.
  • Wist je dat hamstertjes hamsteren om hun voer mee naar het nest te nemen? Naast het aanleggen van een voorraad, kan de hamster in het nest ongestoord eten.
  • Wist je dat je Hamstertje op een vast tijdstip wakker wordt wanneer hij dagelijks op dat moment iets lekkers krijgt of uit de kooi mag?