Geen categorieHuisvestingVerzorgingYou Tube

Kapok – Natuurlijk vs Gebleekt of Gekleurd

Ik kon het niet loslaten echt niet…. elke keer lees ik weer dat mensen van mening zijn dat kapok gevaarlijk is, hoe komen ze er toch bij?! Nu ben ik erachter gekomen!

Wat is natuurlijke kapok?

Natuurlijke kapok komt rechtstreeks uit de kapokvrucht en is niet bewerkt. De kapokvezels zijn van zichzelf schimmelwerend en parasietwerend, dus er is ook geen enkele noodzaak om deze te bewerken.

foto van een opengebroken kapok vruchtMijn eerste uitgebreide video over kapok heb ik gemaakt op 17 mei 2020 – “Kapok Nestmateriaal voor Hamsters in de Test “. Zeker het bekijken waard!  In deze video laat ik de eigenschappen van kapok zien. De voornaamste reden waarom mensen vinden dat kapok gevaarlijk is, is omdat de pootjes verstrengeld kunnen raken en de dieren zouden kunnen stikken als ze het doorslikken. Echter heeft kapok dusdanige eigenschappen die het onmogelijk maken om verstikt te raken of het op de slikken.

Na het publiceren van mijn bevindingen m.b.t. kapok kreeg ik heel veel berichtjes van mensen die het met mij eens waren, maar ook berichtjes van mensen die  nog steeds beweerden dat kapok gevaarlijk is. Ik ben de berichten die ik kreeg eens gaan analyseren en daaruit bleek dat voornamelijk buitenlandse liefhebbers uit Amerika en Engeland het pertinent oneens waren met de veiligheid van kapok…. mijn interesse en nieuwsgierigheid was wederom gewekt!

Wat is bewerkte kapok?

Bewerkte kapok is behandeld door middel van wassen/bleken en kleuren. Hierdoor veranderen de eigenschappen van de vezels compleet!

Ik ben er dus achter gekomen dat voornamelijk Amerikaanse en Engelse liefhebbers “horrorverhalen” vertellen over kapok, maar waarom?? Er is maar één manier om daarachter te komen! Ik heb Kapok in Amerika gekocht, zowel de natuurlijke look als ook de gekleurde kapok…. Toen ik de kapok binnen kreeg kon ik mijn ogen niet geloven. Ik ben niet snel sprakeloos, maar op dat moment kreeg ik kortsluiting, maar tegelijkertijd ook een “eureka” moment, want ik begreep nu precies waar de horrorverhalen vandaan kwamen. In de onderstaande video vertel ik – en laat ik zien wat er aan de hand is.

Natuurlijke KapokGebleekte en gekleurde kapok
Breekbare vezelsStugge vezels
Water afstotendNiet water afstotend sterk vocht opnemend
Niet door te slikkenMakkelijk door te slikken
Drijft op waterZinkt in water
Veranderd niet door vochtWordt nog stugger door vocht

Gebleekte en gekleurde kapok verliest zijn natuurlijke eigenschappen en wordt gevaarlijk

Vezels zijn stugger

Zoals je in de video kunt zien laat ik twee soorten kapok zien, namelijk de “Natuurlijke” en de “Bewerkte” (gebleekt en gekleurd). Het allergrootste verschil tussen beide zijn de vezels. De natuurlijke kapok heeft namelijk super breekbare vezels, je kunt ze bij wijze van spreken uit elkaar blazen. Dit lukt met de gebleekte en gekleurde kapok niet.

Bewerkte kapok is niet water afstotend waardoor eenvoudig in te slikken

De natuurlijk kapok is water afstotend, hierdoor is inslikken eigen niet  mogelijk, je zou het met een stokje de keel in moeten duwen. De bewerkte kapok daarentegen is sterk water opnemend/absorberend, waardoor het eenvoudig ingeslikt kan worden. Als de bewerkte kapok droog ingeslikt wordt dan zal het, het vocht in het spijsverteringskanaal opnemen, met verstopping als gevolg. Met de natuurlijke kapok is dit niet mogelijk.

Bewerkte kapok veranderd door vocht

Zodra bewerkte kapok nat wordt, veranderd het in een stugge bal. Natuurlijke kapok doet dit niet. Hieronder zie je een voorbeeld van de natuurlijke kapok die ik heb nat gemaakt en daaronder de bewerkte kapok die ik heb nat gemaakt. Het verschil is enorm!

Dit geldt ook voor Katoen!

Hetzelfde principe doet zich voor bij Katoen, want ook katoen staat in Amerika en Engeland hoog in het lijstje van gevaarlijke producten, terwijl deze bij ons in Nederland één van de meest populaire bodembedekkers en nestmaterialen is. Zo is katoen voor mij de absolute nummer 1 bodembedekker die ik al meer dan 10 jaar met heel veel tevredenheid. Ook als het gaat om katoen begreep ik niet waar ze het over hadden in het buitenland, maar dat is mij nu ook duidelijk geworden. Ook katoen wordt namelijk gebleekt en gekleurd, waardoor de structuur van de vezels veranderd en deze dus stugger worden.

Waarom wordt Kapok en Katoen eigenlijk gebleekt?

Door het wassen en bleken kan er een kleur aan toegevoegd worden. Vooral kapok is lastig te kleuren als het niet eerst gebleekt is. Na het bleekproces worden de vezels droger en stugger waardoor de kleuring beter pakt. De producten worden hierdoor ook nog eens heel goed verkocht omdat ze een kleurtje hebben.

Waar moet je op letten dan?

Ik denk dat de meeste winkeliers zich niet helemaal niet bewust van zijn dat ze gevaarlijke producten verkopen. Let erop dat de Kapok en Katoen 100% Natuurlijk zijn, dus niet bewerkt, gewassen, gebleekt of gekleurd. Gelukkig komen deze producten in Nederland over het algemeen niet veel voor, maar vanuit Amerika, Engeland en vooral China kan er best wel eens “fout spul” deze kant op komen.


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie