WANGZAKKEN

Dwerghamsters gebruiken hun wangzakken om voeding te verzamelen. Ze kunnen grote hoeveelheden voer met zich mee nemen als ze tijdens hun nachtelijke tochtjes op zoek zijn naar eten.

De wangzakken zijn gevoelig en kunnen beschadigd of verstopt raken. De scherpe schilletjes van haver kunnen bijvoorbeeld wondjes aan de wangzak veroorzaken. Door de een wondje in de wangzak kan er makkelijk een infectie ontstaan met alle gevolgen van dien.

Op onderstaande foto is goed te zien dat er iets niet goed is met de wangzak.

wangzak dwerghamster

wangzak eruit dwerghamsterWangzak die uit de mond steekt (Geprolabeerd)

Het wil weleens gebeuren dat de wangzak als het ware binnenstebuiten wordt gekeerd. Dit kan voorkomen als de hamster iets te enthousiast zijn wangzakken leegt. Je ziet de binnenkant van de wang uit het mondje van de hamster hangen. Hiermee moet je naar de dierenarts, deze zal de wangzak met een tangetje terug naar binnen brengen en de wangzak hechten of de wangzak amputeren.

Soms is er een fout bij de aanhechting van de wangzak. Dan kan het vaker gaan voorkomen dat de wangzak uit de mond valt. Deze chronische wangzak prolabs moet hersteld worden. De dierenarts kan de wangzak operatief verwijderen. De hamster heeft dan nog maar één wangzak over. Op zich is het voor een hamster geen probleem om met één wangzak te leven. Hij zal er wel even aan moeten wennen, maar op den duurt leert hij zijn eten mee te nemen in de andere wangzak.

Het wildkleur hamster hier rechts op de foto is een kleintje van een collega fokker (Hamstery Dreambaby).

wangzak eruit dwerghamsterwangzak eruit dwerghamster


Verstopte wangzakken

Als dit gebeurt dan kan de hamster wangzakken niet meer/goed gebruiken. Zo’n verstopping wordt meestal veroorzaakt door verkeerde voeding. Bepaalde soorten voedsel (bijv. chocola) kunnen gaan smelten waardoor de wangzakken dicht kleven. Als je hamstertje een wangzakverstopping krijgt ga dan naar de dierenarts met hem.


Bron: www.toapayohvets.com
www.hammiehamsterforum.nl