WANGZAKKEN

De wangzakken van dwerghamsters zijn heel bijzonder, slechts weinig dieren mogen zich gelukkig prijzen met een dergelijke handige uitvinding! De dieren gebruiken deze om voeding te verzamelen en te hamsteren. Ze kunnen grote hoeveelheden voer met zich mee nemen als ze tijdens hun nachtelijke tochtjes op zoek zijn naar eten.

De wangzakken zijn gevoelig en kunnen beschadigd of verstopt raken. De scherpe schilletjes van haver kunnen bijvoorbeeld wondjes veroorzaken. Door een wondje kan er makkelijk een infectie ontstaan met alle gevolgen van dien. Op onderstaande foto is goed te zien dat er iets niet goed is met de wangzak.

wangzak dwerghamster

wangzak eruit dwerghamsterProlaps (Geprolabeerd)

Het wil weleens gebeuren dat de wangzak als het ware binnenstebuiten wordt gekeerd. Dit kan voorkomen als de hamster ze iets te enthousiast leegt. Je ziet de binnenkant van de wang uit het mondje van de hamster hangen. Hiermee moet je naar de dierenarts, deze zal de wangzak met een tangetje terug naar binnen brengen en de wangzak hechten of de wangzak amputeren.

Soms is er een fout bij de aanhechting van de wangzak. Dan kan het vaker gaan voorkomen dat de wangzak uit de mond valt. Deze chronische wangzak prolabs moet hersteld worden. De dierenarts kan de wangzak operatief verwijderen. De hamster heeft dan nog maar één wangzak over. Op zich is het voor een hamster geen probleem om met één wangzak te leven. Hij zal er wel even aan moeten wennen, maar op den duurt leert hij zijn eten mee te nemen in de andere wangzak.

wangzak eruit dwerghamsterwangzak eruit dwerghamster


Wangzak verstopt

Als dit gebeurt dan kan de hamster zijn wangzakken niet meer/goed gebruiken. Zo’n verstopping wordt meestal veroorzaakt door verkeerde voeding. Bepaalde soorten voedsel (bijv. vers brood of banaan) kunnen gaan plakken waardoor en aan de binnenkant gaan kleven. Als je hamstertje een wangzak verstopping krijgt ga dan naar de dierenarts met hem.


Bron: www.toapayohvets.com, Hammie Hamsterforum Groep