HAMSTERKAMER

Natuurlijk hebben mijn hamstertjes een eigen kamer! De Russische Dwerghamstertjes hebben hun eigen plekje in huis. Ze hebben namelijk een geheel eigen kamertje tot hun beschikking. Deze speciale hamsterkamer noemen we ook wel de “Green Room”. Toen de hobby meer dan 10 jaar geleden begon wist ik het al… er moet een groene kamer komen die je doet denken aan de jungle. Ik heb de kamer dan ook helemaal groen geschilderd, groene vloerbedekking en natuurlijk kunstplantjes! Ik heb geen groene vingers dus kunstplantjes zijn ideaal! 😀 De Dwerghamsters wonen in koppels samen.

Op de onderstaande foto is te zien hoe de hamsterkamer er in 2015 uitzag. Inmiddels zijn de verblijven veranderd naar nog grotere Terrariums met schuifdeuren.

hamsterkamer dwerghamsters

hamsterkamer
Oudere foto uit (2015 ) De vorige verblijven van de hamstertjes waren allemaal Ferplast Ratatout Aquariums

De hamsterkamer is door de jaren heen al meerdere keren veranderd als het gaat om de verblijven. In 2010 waren de adviezen voor dwerghamsterverblijven nog 60 x 30 cm, dat kun je, je nu niet meer voorstellen! In 2015 ben ik als één van de eerste begonnen met verblijven van 80 x 40 cm omdat ik te weinig ruimte had voor de inrichting. Tussen 2015 en 2019 is er heel veel veranderd op het gebied van dierenwelzijn en dat is heel mooi. De adviezen voor minimale maten zijn van 60 x 30 cm naar 70 x 50 cm gegaan. Omdat ik dat voor mijn dieren nog iets aan de kleine kant vindt, heb ik verblijven van 100 x 40 cm en 100 x 50 cm. Daarnaast maak ik het liefste gebruik van natuurlijke materialen en ben ik groot fan van katoen als bodembedekking. De verlichting die te zien is op de foto’s staat niet dag en nacht aan, hier heb ik een klokje op aangesloten zodat de dieren voldoende licht krijgen, maar deze ook op tijd weer uit gaat, zodat er een stabiel ritme ontstaat. In de winter ga ik graag mee met de natuurlijke cyclus en doe ik het licht iets korter aan, zodat de dieren ook in wintervacht kunnen gaan en kunnen rusten zoals ze dat in het wild ook doen.

DE HAMSTERKOOIEN IN DE HAMSTERKAMER

hamster terrariumMijn hamstertjes wonen in glazen terrariums met schuifdeuren, waardoor ik makkelijk bij de hamstertjes kan en ik ze altijd vanaf de voorkant benader. Hamsters zijn prooidieren en vinden het niet fijn om vanaf de bovenkant benaderd te worden. Mijn jonge dwerghamstertjes leer ik wel dat ze vanaf de bovenkant benaderd kunnen worden, zodat ze het gewend zijn. Als je op zoek gaat naar een terrarium dan is eentje met schuifdeuren aan de voorzijde het beste naar mijn mening. Ik merk zelf dat je erg veel contact hebt met de dieren, ze komen op een gegeven moment vanzelf naar de deurtjes toe om je te begroeten en te schooien om wat lekkers :p

Ik verander de inrichting regelmatig. Via Marika’s Knaagdierwereld kun je meekijken met de verschillende inrichtingen. Ik gebruik 100 x 40 cm voor de dwerghamsters en 100 x 50 cm voor Syrische Hamsters.

foto van een hamster terrarium ingericht met hamsterscaping
(2020) Terrarium 100 x 50 x 50 cm

Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.