MANDARIJN

De Mandarijn mutatie is zo rond het jaar 2000-2002 ontstaan. Deze kleurslag is een echte mutatie van de Russische dwerghamster. Het betreft een dominante mutatie die naar aller waarschijnlijkheid niet dubbel geërfd kan worden. Het gaat hier dus om een ‘’lethale factor’. De kleur is oranje/geel en ze hebben vaak een bruine ticking.

Lethale Factor bij de Mandarijn

russische dwerghamster mandarijnDeze komt o.a. voor bij Mandarijn, Pearl en Gevlekt. Lethale factor wil zeggen dat de homozygote (dominante) vorm, van deze kleurslag, niet levensvatbaar is. De jongen die dit dragen sterven voordat ze geboren worden en worden weer door het lichaam opgenomen. Op deze leeftijd is er vaak nog geen sprake van skeletvorming bij de embryo. Als de jongen op deze leeftijd sterven zal de moeder daar dus niet veel van merken, omdat ze probleemloos door het lichaam van de moeder worden opgenomen, maar er is ook kans dat de jongen langer overleven en zich iets verder kunnen ontwikkelen en zich wel een skelet vormt. Op dat moment is er wel meer risico voor de moeder aangezien de botjes van de ongeboren jongen voor calcificatie (afzetten van kalkzouten) kunnen zorgen binnen het lichaam van de moeder. Dit kan op den duurt gevaarlijke gevolgen voor de moeder hebben. Het wordt dus afgeraden om twee exemplaren met lethale factor aan elkaar te koppelen.

Diabetes bij de Mandarijn

Er is in het verleden zeker een probleem geweest met diabetes en de mandarijnen. Dat ligt op tegenwoordig een beetje anders. Was de Mandarijn vroeger het probleem geval, zo komt diabetes nu bij veel meer kleuren voor, zoals de Wildkleur, Blauw wildkleur, Russisch blauw en Zwart. De Mandarijn is een geval apart, ze lijken een andere stofwisseling te hebben, waardoor ze ook sneller dik worden. Het is belangrijk om het dieet van de mandarijnen goed in de gaten te houden. Een voeding die ik graag aanbeveel voor deze kleurslag is BunnyNature DwerghamsterDroom Expert.

russische dwerghamster mandarijn met JR Farm Dari Kolf

Veel Drinken

Mandarijnen kunnen door hun afwijkende stofwisseling ook iets meer drinken dan de andere kleuren. De marge ligt tussen de 5 en 10 ml als het aan mij ligt. Het drinkgedrag hangt ook af van het voer dat gegeven wordt. Lees hier meer over de mandarijn en het drinkgedrag.

De Mandarijn wordt oranje geboren en verkleurt naarmate deze ouder wordt. Ook de ticking neemt dan toe. De aalstreep is in het begin oranje, maar verkleurt later naar bruin. De naam Mandarijn is in Singapore bedacht. Daar wordt de kleur namelijk Mandarin genoemd. Het is later in het Nederlands vertaald.

Russische Dwerghamster mandarijnDe mandarijn vindt zijn oorsprong in Nederland. Rond 2004 werden de eerste exemplaren in Nederland verkocht, daarvoor werden de Mandarijntjes alleen geëxporteerd naar het buitenland en dan met name Singapore en Japan. Jammer genoeg vertoont deze kleurslag een gevoeligheid voor diabetes. Naast Diabetes zijn er nu ook steeds meer gevallen bekend van onvruchtbaarheid bij de vrouwtjes.  Hoe dit komt is niet bekend het kan aan de volgende zaken liggen:

  • Diabetes
  • Overgewicht
  • Inteelt

Kenmerken

  • Dekkleur: oranje/geel tot lichtbruin met vaak een lichte ticking.
  • Buikkleur: wit, lichte kleur.
  • Aalstreep: bij jonge dieren oranje van kleur, later verkleurt deze naar bruin.
  • Driebogenlijn: licht to heel licht zichtbaar.
  • Ogen: zwart
  • Oren: licht van kleurrussische dwerghamster mandarijn

De ondervacht

De ondervacht kan ook nog eens verschillen bij de Mandarijnen. Hoe dat precies kan is niet helemaal bekend, men denkt dat het komt door de kleuren die ze dragen, dus eigenlijk de invloeden van de genetische kleuren van de voorouders.

Russische Dwerghamster ondervacht

Zoals je kunt zien is de ondervacht van de linker mandarijn donkerder dan van de rechter. De linker mandarijn heeft zijn de haren over een groter gedeelte donker gekleurd. Bij de rechter mandarijn zijn de haren alleen bij de basis donker gekleurd.

Umbrous

Ik heb het idee dat umbrous kan meespelen in het kleurverschil bij de Mandarijn. Bij Umbrous Mandarijn krijg je geen ticking maar het lijkt erop dat de kleur donkerder probeert te worden. Dit geeft een vlekkerige tekening en zadeltjes. 

Ticking & Verschil in Mandarijn Kleur

Op de onderstaande foto’s kun je de ticking (donkere haartjes) van de Mandarijn goed zien. Doordat de Mandarijn (nog) niet stabiel gefokt wordt verschilt de mate van de ticking ook.

Zoals je kunt zien blijft de Mandarijn niet oranje. Deze verkleurt met de tijd een beetje. Hoe sterk de verkleuring is verschilt per dier. Maar in de regel zullen ze allemaal in mindere of meerder mate een bruine ticking krijgen.

Zwart dragend

Het lijkt erop dat zwartdragende Mandarijnen en Camels, in hun eerste levensweken kunnen verkleuren. Dit uit zich door een plaatselijke donkere ticking die naarmate de dieren volwassen worden verdwijnt. Onderstaand enkele voorbeelden

Pink-eyed dilution

Deze mutatie komt bij de Campbelli Dwerghamster weg en zorgt er eigenlijk voor dat het zwarte pigment wordt onttrokken. Hierdoor hebben de dieren rode ogen. De genetische code is pp.