RUSSISCH BLAUW

Russisch Blauw ontstaat als je Blauw-wildkleur kruist met Zwart. Blauw wildkleur is een zuivere kleur en zwart is dat niet. Door het kruisen van beide kleuren ontstaat Russisch Blauw als hybride kleur. Het interessante is wel dat Blauw wildkleur een verdunningskleur is waardoor de zwarte tinten verzacht worden en in dit geval Blauw worden. Deze kleur is medio 2005 in Nederland terecht gekomen via Tsjechië.  De genetische Code van deze kleur is: “aadd” (Zwart en Blauw wildkleur). Het is een recessieve kleur.

Russische Blauwe dieren kunnen net als Zwarte dwerghamsters heel snel zijn. Het is daarom belangrijk om bij het fokken aandacht te besteden aan karakter en het gedrag van de ouderdieren.  Daarnaast zijn alle dieren van deze kleur aan elkaar verwant. Zoals je kunt lezen bij de zwarte kleur, komen alle zwarte dwerghamsters die we nu in Nederland hebben uit 1 nestje. Van daaruit zijn ze gekruist met andere dieren en is er natuurlijk nieuw bloed bijgekomen, maar strikt genomen zijn alle dieren in mindere of meerdere mate familie van elkaar.

Omdat Russisch Blauw een recessieve kleur is, moeten beide ouders de kleur dragen om het tot uiting laten komen. Aangezien de dieren van deze kleur van oorsprong familie van elkaar zijn, is het belangrijk om verstandig te fokken. Dat wil zeggen, het is beter om dragers x dragers te gebruiken dan blauw x blauw. Bij dragers is de verwantschap namelijk nog meer verspreid en minder aanwezig dan bij de volle kleur. Daarnaast komt het fokken van drager x drager de bouw van de dieren ten goede.

Russisch Blauw dwerghamster

KENMERKEN RUSSISCH BLAUW

 • Dekkleur: donker blauw
 • Buikkleur: donker blauw vaak met buikvlekje
 • Aalstreep: iets donkerder dan de dekkleur
 • Driebogenlijn: niet zichtbaar
 • Ogen: zwart
 • Oren: licht van kleur

Russisch Blauw is een erg mooie kleur om te zien. De blauwe kleur heeft iets bijzonders naar mijn mening.  Russisch Blauw is een hele diep donkere blauwe kleur. Er is vaak een kinvlekje en een buikvlekje aanwezig, beiden zijn wit. De pootjes en oortjes zijn vaak heel licht van kleur.

russisch blauw dwerghamster


LICHT RUSSISCH BLAUW

Dit is de kleur die je krijgt als je Russisch Blauw combineert met een Mandarijn of Camel. Het is een vrij nieuwe kleur die lastig en dus bijna niet gefokt wordt.
De kleur lijkt op Lilac maar dan zonder de rode ogen. Het is een lichtere versie van de Russisch Blauwe kleur. De genetische code van deze kleur is waarschijnlijk: aaddmama (Zwart, Blauw wildkleur, Mandarijn)
Het is een recessieve kleur.

KENMERKEN LICHT RUSSISCH BLAUW

 • Dekkleur: lichter blauw dan de normale Russisch Blauwe
 • Buikkleur: lichter blauw dan de normale Russisch Blauwe vaak met buikvlekje
 • Aalstreep: iets donkerder dan de dekkleur
 • Driebogenlijn: niet zichtbaar
 • Ogen: zwart
 • Oren: licht van kleur

Het is ook vrij lastig om deze kleur goed op de foto te krijgen. In het echt kun je het verschil tussen Russisch Blauw en Licht Russisch Blauw goed zien.

licht russisch blauw

Parkinson bij de zwarte en zwart gerelateerde kleuren Russische dwerghamster – Conclusie na bestudering gemelde hamsters

Trillende Hamsters Parkinson


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.