Gezondheid

Stumpertje een verlamd hamstertje

Verlamd hamstertje, genaamd Stumpertje ❤ Het verhaal van Stumpertje, een verlamd hamstertje, begint op de dag dag hij bij mij geboren was. Binnen een nestje met gezonde broertjes en zusjes. Stumpertje was een hamstertje dat van jongs af aan gezond en actief was. Hij groeide goed en mocht na 5 weken het nestje verlaten en met zijn nieuwe baasje mee naar zijn nieuwe huisje.

Nog geen week later was hij alweer terug bij mij. De baasjes waren zeer bezorgt want stumpertje was verlamd. Hij kon zijn voorpootjes niet meer bewegen. Een verlamde hamster Wat is er gebeurt? Het lijkt erop dat Stumpertje is gevallen waardoor zijn zenuw in zijn nek bekneld is geraakt. Hij kon niets met zijn voorpootjes, dus niet eten, niet drinken, niet wassen. Ik moest hem voeren, drinken geven en wassen…. het wassen vond hij verschrikkelijk! 😀

De warmtemat was levensreddend

Je staat er eigenlijk niet bij stil, maar een verlamd hamstertje kan zijn lichaamstemperatuur moeilijk op pijl houden. Ik heb daarom gebruik gemaakt van een warmtemat speciaal voor dieren. De mat wordt met name gebruikt tijdens en na de operatie van kleine dieren. De mat is niet te vergelijken met een elektrische deken, een elektrische deken kan namelijk heel warm worden (te warm) en is vaak bekleed met stof. Dit laatste maakt een elektrische deken ongeschikt. De warmtemat is glad en de kabels zijn knaagvast gemaakt, dus bekleed met heel dik rubber zodat de dieren deze niet snel kapot kunnen kagen. Verzwakte of zieke dieren zijn niet zo knaaggraag. Ik durf bijna te beweren dat de warmtemat behoorlijk levensreddend is geweest voor dit verlamde hamstertje. Stumpertje lag ook altijd lekker op de mat te slapen, hieruit kun je opmaken dat hij de warmte waardeerde en er gebruik van maakte. Vanaf de dag dat het een stuk beter met hem ging en hij meer ging lopen, dus beweging kreeg en hierdoor zijn lichaamstemperatuur ophoog ging, wilde hij geen gebruik meer maken van de mat en ging hij ernaast liggen. Dat was voor mij een prachtig teken dat het beter met hem ging!

Tip! Heb jij ook een ziekenboeg, dan kan ik een hennep mat sterk aanraden als tijdelijke bodembedekking voor je hamstertje. Met name als een hamstertje een wond heeft bijvoorbeeld dan is een hennep mat een uitkomst. Bij normale bodembedekking kan er namelijk troep in de wond komen en dat wil je koste wat kost voorkomen.

Fysio voor een verlamd hamstertje

We deden elke dag revalidatie en fysio, lopen en pootje over en zenuwen prikkelen. In deze video laat ik jullie zien hoe ik dat heb gedaan en hoe hij voorruit ging. Het is zo bijzonder om te zien hoe zo’n kleintje weer beter wordt en opknapt. Het ziet er niet fraai uit, dat moet ik er meteen bij zeggen. Ik denk dat als deze kleine bij een dierenarts was gekomen, deze had voorgesteld om het diertje in te laten slapen. Ik had het grote geluk dat ik hem dag en nacht bij me kon hebben en hij bij mij kon zijn de hele dag.

De revalidatie van een verlamde hamster gaat niet altijd zo goed als bij Stumpertje. Het ligt er namelijk heel erg aan waar het mis is gegaan met de verlamming en hoe het lichaam hierop reageert. Als er geen uitzicht is op verbetering dan is de kwaliteit van leven wellicht niet voldoende. Deze afweging moet helaas altijd gemaakt worden :(. Gelukkig is deze dappere man er weer bovenop gekomen.


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

5 gedachten over “Stumpertje een verlamd hamstertje

  • Hoi Mariska, wat een geweldige website heb je en een geweldige passie! Ik bekijk je filmpjes met regelmaat en vind het super bijzonder. Is het mogelijk om contact met je te krijgen? Ik heb enkele vragen aan je. Fok jij overigens zelf ook met hamsters en kunnen we die een keertje komen bekijken? We willen graag twee hamsters in 1 grote kooi houden, dan kom je al snel uit op de Campbelli’s he?

    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Hallo Marko
      Ik fok heel af en toe een nestje, maar de dieren zijn in het algemeen niet te koop. Campbellies kunnen inderdaad samen gehouden worden, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. De dieren hebben een bijzondere groepsdynamiek waar je rekening mee moet houden 😉 Het hoeft niet altijd goed te gaan en als ze ruzie krijgen dan moet je ze alsnog uit elkaar halen helaas 🙁

      Beantwoorden
  • Piepgeluiden tijdens het ademen kunnen wijzen op een luchtwegprobleem (verkouden, infectie), maar het kan ook door een stoffige bodembedekking komen. Als je stoffige bodembedekking gebruikt zoals houtvezel of hennep dan zou je deze het beste even kunnen vervangen door een stofvrije bodembedekking zoals katoen.

    Beantwoorden
  • Oh gelukkig gaat alles goed , goed gedaan marika top!

    Beantwoorden

Geef een reactie