Huisvesting

Scape met loopdeel

Deze scape draait niet om de scape, maar om het loopdeel van de scape. Ik wil graag een idee met jullie delen. Het is op dit moment nog niets meer dan een theorie die ik aan het uitwerken ben, maar wellicht kant het helpen en ik ben natuurlijk benieuwd naar jullie feedback en ideeën hierover.

Ik zie de hamster niet meer door de hoge laag bodembedekking

Allereerst moeten we even kijken naar de soort hamster. Een Syrische Hamster is bijvoorbeeld voornamelijk nachtelijk actief. Ik heb mijn Syrische hamster soms wel drie weken niet meer gezien omdat we een geheel ander ritme hebben. Dwerghamsters zijn wat dat betreft veel vaker wakker. Zodra ik de kamer binnenkomt en een beetje ga rommelen dan staan ze al voor het deurtje te kijken!

De vraag wordt mij vaak de gesteld, wat kan ik doen om mijn hamster vaker te zien. Ik heb mijn hamsters in combinatie met hoge bodembedekking geobserveerd en ik zie de volgende dingen (in mindere of meerdere mate) terugkomen:

  1. Ze kiezen een verhard pad om over te lopen
    Als ik midden in het verblijf een wilgenbrug plat neerleg, kiezen ze ervoor om over de wilgenbrug te lopen in plaats van de bodembedekking.
  2. Ze lopen over het rooster
    Als de hamsters van A naar B willen lopen dan gaan ze over het rooster lopen in plaats van de bodembedekking
  3. Zijn vaker boven te zien als er een verharde bovenlaag aanwezig is
    Zodra ik mos boven op de bodembedekking leg waar ze overheen kunnen lopen zijn ze vaker aanwezig

Ik krijg dus het idee dat de hamsters het graven in graafbare bodembedekking leuk vinden, maar het lopen over te zachte bodembedekking niet altijd even prettig vinden. Als ik kijk naar hoe ze in het wild leven dan is de grond niet bepaald zacht. Echter kiezen ze wel voor zachte materialen als het gaat om slapen, want slapen doen ze graag lekker zacht.

Als ik het met mezelf vergelijk dan moet ik denken aan de situatie waarbij ik over het strand loop…. ik baal altijd dat er geen verhard pad is :p Door zand lopen is veel zwaarder dan over een paadje. Ik ga dan altijd langs het water lopen waar het zand lekker plat en harder is. Zouden hamsters ook zoiets hebben?

hamsterscaping scape mos dwerghamster hamster

Als we even naar bovenstaande scape kijken dan zie je dat ik alleen links een laag deel heb gelaten en de rest van het verblijf omhoog heb gewerkt. Het gaat een beetje trapsgewijs omhoog. De verhogingen zijn gevuld met katoen en bedekt met mos. Een groot voordeel van het bedekken met mos vind ik persoonlijk dat je een tweede laag aanbrengt, een tweede verdieping als het ware. Daarnaast kun je voorwerpen op het mos leggen zonder je zorgen te maken dat het verzakt of dat de hamster eronder geplet kan raken, want het mos verdeeld het gewicht heel mooi. Hoe ik deze scape heb gemaakt kun je hier bekijken. Door een lager deel in je scape te verwerken en daar bijvoorbeeld eten en drinken te plaatsen vergroot je ook de kans om je hamster vaker te zien.

Ik probeer ook al het lekkers boven de grond te plaatsen en het voer in het lage deel neer te zetten zodat de dieren altijd even tevoorschijn moeten komen om wat lekkers op te halen. Als even kan dan is mijn GOUDEN TIP de dieren uit de hand eten of lekkers te geven, want dan koppelen ze jou met wat positiefs en zullen eerder tevoorschijn komen. Dat is denk ik ook de reden waarom mijn hamstertjes zo snel naar het deurtje komen als ik in de kamer rommel 🙂

hamsterscaping scape

Ok deze bovenstaande scape is een voorbeeld met een groot graafdeel dat bedekt is met mos. Op die manier kan de hamster zich verstoppen in de bodembedekking, maar er ook prettig overheen lopen. Ik heb natuurlijk op meerdere plekken openingen gemaakt in het mos zodat het hamstertje er van alle kanten in en uit kan 🙂 Zo ook hier aan de voorkant een ingang verstevigd met een wilgenbrug. Hoe ik deze scape heb gemaakt kun je hier bekijken.

Ik hoop dat de tips zullen helpen! Laat het me zeker even weten via een berichtje, een tag of plaats je reactie onder deze blog.


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie