Gezondheid

Nek hernia door een drinkfles?

Een nek hernia door het drinken uit een drinkfles, is dat mogelijk? Onlangs kreeg ik deze vraag meerdere malen binnen en toen dacht ik laten we eens kijken naar hoe de dieren in het wild leven. Het idee is namelijk dat dwerghamsters door de buiging van de nek een hernia kunnen ontwikkelen. In onderstaande video vertel ik je meer over de natuurlijke manier van drinken en hoe je de drinkfles het beste kunt bevestigen zodat je hamster er optimaal uit kan drinken!

IN HET WILD

Hamsters drinken in het wild de druppels van het gras en de blaadjes. Ook kunnen ze kleine plasjes tegenkomen in de natuur waar ze uit kunnen drinken, maar je zult ze nooit rondom een meer of sloot aantreffen om te drinken. Het gevaar om erin te vallen is simpelweg te groot voor de dieren. Hamsters kunnen niet goed zwemmen, ze kunnen lucht in hun wangzakken vasthouden om zo korte tijd boven water te blijven, maar als ze eenmaal helemaal nat zijn dan zinken ze snel. De pootjes zijn ook niet gemaakt voor het peddelen in het water (geen zwemvliesjes). Daarom blijven deze dieren uit de buurt van open water.

De dieren moeten op een snelle en efficiënte manier drinken en het liefst uit de buurt van andere dieren omdat het natuurlijk prooidieren zijn. De dauwdruppels zijn hier ideaal voor. Een hamster drinkt maar heel weinig per dag waardoor een paar goeie druppels al voldoende zijn. Daarnaast krijgen hamsters hun vocht binnen dankzij de insecten die ze opeten. Neem een lekkere dikke worm, whoa daar zit heel veel vocht in :p

Het is een fabel dat hamsters een nek hernia krijgen door het drinken uit een drinkfles

De nek hernia

“In het merendeel van de gevallen ontstaat een nekhernia door een verkeerde houding. Vooral de ‘schildpadhouding’ is een grote boosdoener: het hoofd voorovergebogen met de schouders naar voren. Vaak en langdurig een verkeerde houding aannemen zorgt ervoor dat de nekwervels scheef gaan staan. Vervolgens kan er een uitstulping ontstaan. Maar ook als de nek te weinig belast wordt, kan een nekhernia ontstaan. Als de spieren verslapt zijn, dan krijgt de halswervelkolom onvoldoende steun om goed in positie te blijven. “

Als je dit zo leest en vervolgens naar je hamster kijkt die daar in een schildpad houding probeer wat water uit het flesje te krijgen, dan begrijp ik de angst voor een hernia. Echter een belangrijke voorwaarde is “langdurig”. Dit laatste wil zeggen dat het dier langdurig in een verkeerde houding uit zijn fles zou moeten drinken. Hoe je de fles het beste kunt ophangen zie je in bovenstaande video ;). Hamsters drinken niet langdurig uit het een drinkfles, ze hebben maar heel weinig water per dag nodig en als ze drie keer op een dag een slokje nemen dan is dat eigenlijk wel gemiddeld voor een doorsnee hamster. Hierbij staan ze slechts enkele seconde bij de fles te drinken. Dat valt niet onder langdurig 😉

Het looprad fenomeen

Een ander voorbeeld is de kromme rug die hamsters kunnen krijgen doordat ze in een te klein looprad rennen. Dit is JUIST want anders dan bij de drinkfles lopen hamster zeer “langdurig” en “veelvuldig” in hun looprad waardoor er inderdaad een vergroeiing kan ontstaan door de verkeerde houding. De looprad theorie is in deze één op één overgenomen naar het drinkfles hernia idee en dat is naar mijn mening niet huist.

Hamsters met een nek hernia?

Persoonlijk heb ik (gelukkig) nog nooit een hamster met een nek hernia meegemaakt. In de vele jaren dat ik hamstertjes heb, heb ik dit nog nooit gezien en ook nog nooit van iemand anders gehoord. Ik ken dus echte geen enkel voorbeeld van een hamster met een hernia veroorzaakt door een drinkfles.

Ik ben op zoek gegaan naar de bron van dit idee, maar ook daar liep ik vast. De bron is niet te vinden en ook zijn er geen hamsters te vinden met dit probleem. Het verhaal dat hamsters een hernia kunnen krijgen van hun drinkfles wordt wel heel consequent doorverteld in facebookgroepen, waar leden elkaar waarschuwen voor dit fenomeen. De één heeft de waarschuwing van een ander gekregen en de andere van de vorige en zo voort.

Is een waterbakje slecht?

Nee hoor zeker niet! Een waterbakje kan in sommige gevallen juist heel handig zijn, bijvoorbeeld voor oudere dieren, dieren met een handicap of jonge dieren die nog niet goed bij hun flesje kunnen, maar ook voor jonge robo’s is een waterbakje soms beter omdat ze de kracht voor een drinkfles nog niet hebben.

Een waterbakje moet echter regelmatig en meerdere keren per dag verschoond worden. Anders dan bij een drinkfles blijft het water in een waterbakje minder lang schoon en fris. Het water kan logischerwijs sneller vervuilt worden. Een drinkfles is is in deze hygiënischer. Ook als je een dagje weg bent is het verstandig om altijd een drinkfles op te hangen als back up. Je hamster kan een waterbakje omstoten of zijn bodembedekking/nestmateriaal erin gooien waardoor hij ineens geen water meer heeft.

Geef een reactie

Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder