GezondheidVoeding

Brinta Papje voor Hamsters

brinta pap voor hamters en dwerghamstersHet Brinta papje is tegenwoordig heel bekend. Vroeger gaf ik het advies om jonge, oudere, verzwakte of zieke dieren een Brinta papje te geven om aan te sterken. Waar het papje vroeger werd aangeraden als “nood” middel om dieren voeding en vocht te geven, zo wordt het tegenwoordig gebruikt als snack, tussendoortje of standaard opfokmiddel. Het is een dikmaker.

Wat is Brinta

Brinta is een zeer populair ontbijt gemaakt van gebroken tarwe waar een beetje zout aan toegevoegd is. Op zich heel natuurlijk en zeker niet ongezond. Tegenwoordig zijn er ook al verschillende varianten van Brinta waarvan spelt het beste is naar mijn mening. Granen met een lage GI waarde hebben altijd de voorkeur. Belangrijk om te weten is dat dieren die aanleg hebben voor diabetes of al diabetes hebben, absoluut geen Brinta mogen krijgen omdat de bloedsuikerspiegel als een raket omhoog schiet! Tarwe geeft namelijk een hogere suikerpiek dan witte suiker. In tarwe zit maar liefst 20 keer meer omega 6 dan omega 3. De eerste is een ontstekingsbevorderende olie.

Aanmaken van Brinta & Lactose

Vroeger adviseerde ik inderdaad om Brinta aan te maken met melk. Echter was mijn advies als redmiddel, niet als standaard bedoeld. Als je Brinta aanmaakt met melk dan krijg je te maken met lactose. Lactose is een disacharide van galactose en glucose. (Disachariden zijn suikers die uit twee koolhydraten met elkaar verbonden monosachariden bestaan). Het is minder zoet dan suikers zoals sacharose (kristalsuiker / rietsuiker / bietsuiker) en glucose (druivensuiker). Om dit goed af te breken is lactase nodig en lactase wordt bij volwassen dieren in mindere mate aangemaakt. Daarom zijn de meeste dieren na de zoogperiode lactose intolerant. De meeste andere dieren zouden dus problemen met de spijsvertering krijgen en dat zou bij hamster in theorie ook moeten gebeuren, maar uit onderzoek is gebleken dat de voormaag van de hamster helpt bij de vertering van lactose. De hamster kan dit dus goed verteren. Qua vertering zijn hamsters dus niet lactose intolerant en kunnen als het moet lactose verteren, maar gezond is het niet. Hier geldt ook weer dat dieren met aanleg voor diabetes of dieren die al diabetes hebben dit niet mogen eten. Voor alle andere hamsters geldt enkel als noodoplossing. Daarnaast bevat Brinta een vezelgehalte van meer dan 10%, het advies voor hamsters is om onder de 10% te blijven in verband met de spijsvertering.

Lactose gehalte

lactose koffiemelk
Bron: Campina Research

In de tabel hier rechts staan de lactose gehaltes op een rijtje. Normaal gesproken wordt het gehalte weergegeven als X gram per 100 gram. De tabel hiernaast heb ik gebruikt om te achterhalen hoeveel lactose er in koffiemelk zit. Dat lijkt heel weinig slechts 0,7 gram per 8 ml….. maar als we dit gehalte terug rekenen naar 100 gram, dan wordt het verhaal wel heel anders! Ik denk dat daarom het idee is ontstaan dat koffiemelk een laag lactose gehalte heeft. Koffiemelk staat echter aan kop als het gaat om lactose gehalte.

Sojamelk: 0 lactose
Knaagdier en Konijnenmelk: 1,1% gram lactose per 100 gram
Koemelk: 4,6 gram lactose per 100 gram
Geitenmelk: 4,2 gram lactose per 100 gram
Kwark: Kwark: 2,6 gram lactose per 100 gram
Magere yoghurt: 3,1 gram lactose per 100 gram

Koffiemelk: 8,7 gram lactose per 100 gram

Er is één soort koffiemelk die ik heb gevonden die een laag lactose gehalte heeft en dat is lactose vrije koffiemelk: 0,1% gram lactose per 100 gram. Mocht je koffiemelk willen gebruiken omdat je denkt dat het lactose gehalte laag is dan is dat enkel het geval bij de speciale lactose vrije koffie. Echter moet ik benadrukken dat er een veel beter alternatief is voor de Brinta papjes, dat vertel ik je zo! Ook sojamelk kan gebruikt worden omdat deze geen lactose bevat, maar let op! Soja net als maïs en tarwe bevat heel veel omega 6 (ontstekingsbevorderende olie) die ontstekingsbevorderend voor het lichaam werken, dus dieren met ontstekingen zouden geen soja, maïs en tarwe moeten krijgen.

Reden om Brinta papje te geven

brinta papje voor hamsters en dwerghamsters als dwangvoerDe oorspronkelijke reden om een Brinta papje te geven was “nood”. Je komt ineens in een situatie waarbij je hamster niet meer eet of je hebt jongen die niet meer bij hun moeder kunnen drinken of je hebt een achterblijvertje in het nest, kortom er is een situatie die meteen om actie vraagt en je moet het doen met de middelen die je op dat moment in huis hebt. Heel veel huishoudens hebben Brinta in huis en melk of koffiemelk is er ook altijd wel. Snel een papje aanmaken voor de eerste uren en daarna hulp zoeken bij een dierenarts.

Brinta voor moederloze dieren

Dit is heel zielig, maar het gebeurt helaas weleens dat de jongen hun mama verliezen of dat mama geen melk meer heeft. Ik heb ook een keer meegemaakt dat mama een tepelontsteking heeft gehad en de jongen niet in de buurt wilde hebben omdat het veel pijn deed. De kleintjes moeten toch eten hebben. Ook hier wordt Brinta vaak als eerste redmiddel gebruikt, maar dat is ook weer heel afhankelijk van de leeftijd. Hamstertjes hebben vooral in het begin enkel melk nodig en geen vaste voeding. Hier kan dus alleen Knaagdiermelk uitkomst bieden en geen Brinta. De jongen zullen op een gegeven moment de vaste voeding gaan eten. Je zou tijdens deze overgang ook nog eventueel een papje van alles in één brok kunnen geven.

Brinta als opfok voeding

brinta tarwe oogst zadenBrinta wordt ook weleens gebruikt als opfokvoeding. Het is zeker een dikmaker. Ook ik heb dit jaren geleden gebruikt bij jonge dieren. Als onervaren fokker was ik heel voorzichtig en wilde ik alles doen wat goed is voor mijn dieren. Een natuurlijke reactie was toen ook het bijvoeren van Brinta aan de jongen, echter heb ik in de jaren die volgden gezien dat dit helemaal overbodig is. Als je een sterke foklijn hebt met gezonde dieren dan hebben ze geen oppeppers nodig. Als de mama gezond en sterk is dan is haar melk dat ook en zullen haar jongen prachtig opgroeien dankzij deze voedzame moedermelk. Tijden de overgang naar vaste voeding kan het beste een gemengde volledige hamstervoeding aangeboden worden. Tijdens de dracht en de zoogtijd kan mama meer behoefte hebben aan eiwitten. Ook de jongen hebben een grotere behoefte aan eiwitten omdat ze in de groei zijn. Een goede, zeer gezonde en voor de dieren natuurlijke bron van eiwitten zijn insecten.

Brinta is een goede oppepper en energie leverancier, dus veel dieren zullen er van aankomen, maar gevoelige dieren kunnen ook ontstekingen ontwikkelen. In melk komen androgenen voor dit zijn hormonen die zorgen voor groei en tevens voor ontstekingen in het lichaam. Hierbij zie ik oogontstekingen het vaakst voorbij komen. Door de hoge suikerspiegel die ontstaat moet het lichaam ook nog eens extra energie leveren om dit te normaliseren.

Bij dieren met tandproblemen

Ook wordt Brinta vaak gegeven aan dieren met tandproblemen omdat deze zelf geen normaal hamstervoer kunnen pellen en eten. Dat is ongelofelijk zielig natuurlijk, maar ook deze dieren kunnen veel beter volwaardige voeding krijgen in pap vorm. Ook hier geldt weer dat je een alles in één brok kunt nemen en deze kunt weken in water. Je kunt de structuur zo maken als je zelf wilt, door de brokjes langer te weken worden ze nog zachter.

Als snack

Brinta is geen snack voor hamsters, het is een ontbijt pap voor mensen. We kunnen het misbruiken als er nood aan de man is, en je even snel iets moet aanmaken om de dieren te helpen, maar het is zeker niet aan te raden om Brinta te geven als snack of tussendoortje. Het vezelgehalte is hoog, de dieren krijgen onnodige en onbruikbare lactose binnen en samen met de melk komt ook een vrij hoog gehalte aan vet. Daarnaast is de hele combinatie ontstekingsbevorderend en komt het de gezondheid niet ten goede. Er zijn heel veel betere snacks voor hamsters te bedenken 🙂

Alternatief is het papje van alles in één brok

Versele laga complete hamster en gerbilDieren die ziek of verzwakt zijn zouden veel beter een papje kunnen krijgen van hamstervoer, bijvoorbeeld aangemaakt met een alles in één brok. Voorbeelden van brokken die je hiervoor kunt gebruiken zijn: Versele Laga Complete Hamster & Gerbil, Beaphar Care+ Hamster, Beaphar Care+ Dwerghamster, Supreme Selective Hamster. Hier zitten alle voedingsstoffen in die je hamster nodig heeft en ook nog eens in de juiste verhoudingen.

Conclusie Brinta Pap alleen in nood

Van alle menselijke voedingsmiddelen is Brinta waarschijnlijk één van de beste om als tijdelijke dwangvoer vervanger te gebruiken. Brinta papjes kunnen echter het beste gebruikt worden in gevallen van nood, als snel alternatief voor dwangvoeding bijvoorbeeld. De volgende dag moet echter contact opgenomen worden met een dierenarts voor de juiste dwangvoeding of er moet overgestapt worden op echte hamstervoeding. Als dat nog in pap-vorm moet dan kan dat door middel van het weken van alles in één brokjes.

Uit onderzoek blijkt dat hamsters NIET lactose intolerant zijn. Dankzij de voormaag kunnen ze lactose namelijk verteren. Lactose draagt echter enkel bij aan een piek in de suikerspiegel, het lichaam heeft er verder niets aan.

Zowel de tarwe in Brinta als de lactose in melk is niet aan te raden voor dieren met aanleg voor diabetes, dieren met diabetes of dieren die gevoelig zijn voor ontstekingen. Als goed alternatief is het beter om een papje te maken van een alles inéén brok.


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie