Meelmijt in je Hamster Verblijf
Meelmijt (Acaridae) is een mijtsoort die zich voedt met onder andere meel. Mijten zijn spinachtige diertjes die er in maar liefst 40.000 verschillende soorten zijn….. en daar is de meelmijt er één van. De naam doet vermoeden dat het beestje zich enkel voedt met meel, maar de mijt eet in het algemeen producten van plantaardige en dierlijke afkomst. Ze zijn vooral dol op eiwitrijke voeding (granen). De meelmijt kan zich al binnen twee tot drie weken volledig ontwikkelen en je bak overnemen. Verontruste baasjes weten niet wat het is waar het vandaan komt en hoe je eraf komt, dat vertel ik je graag!
Er wordt beweerd dat meelmijten in oude producten zitten, maar dat hoeft niet zo te zijn. De mijt heeft namelijk een gunstige omgeving nodig om zich te ontwikkelen, deze omstandigheden zijn:
- Een vochtige omgeving met een luchtvochtigheid van 70% – 80%
- Een hogere omgevingstemperatuur vanaf 25°C
Het hoeven dus niet perse oude producten te zijn, maar producten die per ongeluk onder de, voor de mijt, juiste omstandigheden zijn bewaard.
Meelmijten in het hamsterverblijf altijd rondom het drinkwater
In het hamsterverblijf zul je meelmijten dus veelal tegenkomen in en rondom de waterplaats. Ook de plasplek is een mooie plek, deze moet daarom zeer regelmatig schoongemaakt worden. Dat is de meest vochtige omgeving die er is en daarmee de ideale omgeving om zich voor te planten. Veel mensen gebruiken tegenwoordig waterbakjes, deze verhogen de vochtigheid in het verblijf en zorgen door het motten van water dat de bodembedekking nat wordt, waardoor de ontwikkeling van meelmijten nog sneller verloopt.
Hoge temperatuur plus hoge luchtvochtigheid
Meelmijten houden van een lekkere warme temperatuur van 25-30°C en een relatieve luchtvochtigheid van minimaal 70%. Deze kun je in je verblijf meten met een hygrometer. Bij deze omstandigheden verloopt de ontwikkeling razendsnel. Binnen 2 tot 3 weken zijn de mijten volledig ontwikkeld. Bij een lagere temperatuur, dus onder de 24°C vertraagd de ontwikkeling en bij een luchtvochtigheid onder de 60% staat de ontwikkeling geheel stil. Dat betekend dus eigenlijk dat je vooral in de zomer moet zorgen voor een lagere luchtvochtigheid!
Wist je dat?
Mijten in de vriezer pas dood gaan als ze een week lang worden blootgesteld aan -20°C of lagere temperaturen
Waar komen de Meelmijten vandaan
Het pinpointen van de meelmijt is soms lastig. Ze kunnen mee zijn gereisd met verse of gedroogde plantjes, daarom is het belangrijk om deze na te kijken als je ze koopt. Maar in de meeste gevallen worden de meelmijten pas na een paar weken geconstateerd. Dit laatste wijst erop dat ze in de bak ontwikkelen. Natuurlijke plantjes worden niet bewerkt of bespoten daardoor kan er iets meereizen. Volwassen meelmijten hebben 4 paar poten. Het zijn spinachtige dieren die je pas echt goed kunt zien onder een microscoop. Het lichaam is semie doorzichtige. Ze worden ongeveer 0,4 mm lang.
Wat eten meelmijten eigenlijk?
Deze kleine spinachtige beestjes eten voornamelijk schimmels die op voedingsmiddelen ontstaan. Nu denk je misschien dat heb ik niet, maar dat gaat sneller dan je denkt. Sommige mensen doen bijvoorbeeld hun hamstervoer invriezen. Ik raad dat heel erg af, zie ook mijn blog over het invriezen van hamstervoer. Voeding die wordt ingevroren wordt vochtig en daar gaan schimmels op of in groeien, dat zie je vaak zelf niet eens met het blote oog. Van deze schimmels voeden zich de meelmijten weer. Een andere manier waarop schimmels zich ontwikkelen is weer door het waterbakje. Water wordt er vaak uitgelopen door de hamster en zaadjes komen in de vochtige plekken terecht. De vochtige zaadjes en of andere plantendelen gaan schimmelen. Uiteraard hebben schimmels ook een aangename temperatuur nodig. Uiteraard kan een lekkend drinkflesje ook voor problemen zorgen, maar dit komt veel minder vaak voor en is eenvoudiger te verhelpen.
De Universiteit van Wageningen meldt op haar website: “Invriezen, ontdooien en temperen (opwarmen tot -3°C) brengen vaak onomkeerbare veranderingen in productsamenstelling en -textuur teweeg: ijskristallen die gevormd worden, beschadigen celstructuren en onttrekken water aan het product. Dit leidt tot denatureren van eiwitten en verandert het waterbindende vermogen en de verdeling van water over het product.”
Hamstervoer in de vriezer leggen bevordert de ontwikkeling van meelmijt
Vroeger werd geadviseerd om het hamstervoer in de vriezer te leggen. Ik raad dit echt af en zal nogmaals benadrukken waarom. Zie ook mijn blog over het invriezen van hamstervoer. Mijten moet je bijvoorbeeld een week lang in de vriezer leggen met een temperatuur van -20°C of lager. De meeste vriezers halen dit niet. Daarbij komt het gevaar dat er vocht bij de voeding komt. Zodra de voeding weer uit de vriezer wordt gehaald warmt het weer op en krijg je vocht in combinatie met een hogere temperatuur. Door het vocht dat vrij komt kan er schimmelvorming ontstaan en dat is nou precies wat mijten eten! Daarbij, bij het invriezen van plantaardig materiaal wat niet bewerkt is kunnen de ijskristallen de celwanden beschadigen. Op het moment dat de voeding dan weer ontdooid wordt, loopt de vloeistof uit de cellen (met daarin de voedingsstoffen).
Wist je dat?
Door het invriezen van de voeding kunnen er ijskristallen ontstaan die schadelijk zijn voor de voedingsstoffen
Meelmijten zouden tegenwoordig niet meer in voeding mogelijk zitten als je kijkt naar de techniek die de fabrikanten tot hun beschikking hebben. Een gevoelig punt is hooi, natuurlijke plantendelen en gedroogde plantjes.
Zijn meelmijten schadelijk?
Zelf heb ik de mijtjes niet vaak gehad, een enkele keer ben ik ze tegengekomen in de bak, maar de dieren leken er geen last van te hebben en dat lijkt ook logisch want de meelmijt heeft niets te zoeken op een dier. Deze diertjes voeden zich met meel en andere plantendelen. In theorie kunnen mijten een allergische reactie veroorzaken, dit horen we bij de huisstofmijt, maar hoe dat bij de meelmijt zit durf ik niet te zeggen.
Bestrijden van de meelmijt
- Voorkom een combinatie van warmte >24 + vocht >60%
- Hou de luchtvochtigheid lager dan 60% als de temperatuur hoger dan 24°C graden is
- Doe je hamstervoer of andere voedingsmiddelen niet in de vriezer
- Gebruik een drinkflesje dat niet lekt
De bestrijding van de meelmijt bestaat uit het zo ongunstig mogelijk maken van de omgeving voor de mijt. Dus als de mijt het graag vochtig en warm wil hebben dan moeten wij het droog en koel houden. In het hamsterverblijf komt dit neer op een goede ventilatie.
Heb je ze al in je bak zitten en wil je er graag vanaf dan kan ik Anti-Ongediertespray Vogel/Knaagdier van harte aanbevelen. Ik heb deze zelf ook meerdere keren gebruikt voor het bestrijden van ongedierte. Je moet in ieder geval alle bodembedekking verwijderen uit het verblijf en weggooien. Het verblijf zelf heel goed reinigen en als mogelijk zelfs even insprayen met de anti ongediertespray. Laat je hamster een dagje ergens anders rondlopen, bijvoorbeeld in een reserve kooi. In de tussentijd kan de anti ongedierte even inwerken in de kit randen. Neem vervolgens het verblijf goed af om alle resten te verwijderen. Huisjes en andere accessoires ook met de spray inspuiten en buiten het verblijf laten inwerken. Een paar uurtjes is genoeg, daarna goed afnemen en laten drogen. In geval van huisjes is het lastig. Ik heb mijn huisjes er gewoon mee behandeld en goed laten drogen. Let er ook op dat je de huisjes van hout niet kletsnat insprayed dat is niet nodig, een heel klein beetje is al effectief, maar de kieren wel goed behandelen.
Tip! Dimethicare Omgevingsspray voor de omgeving
Video Natuurlijke voedingsbewerking
In deze onderstaande video is te zien hoe de voeding en de ingrediënten op een natuurlijk manier worden bewerkt zodat ongedierte wordt verwijderd. Vroeger gebeurde dit met gassen of chemische middelen dat is tegenwoordig niet meer toegestaan (EU regelgeving)
Ontdek meer van De Russische Dwerghamster
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
bedankt voor de tips
Heel graag gedaan!
Hoi marieke,
Is er ook bekend hoe de meelmijt mee komt? Ik lees hier dat het vooral op plantaardige spullen kan zitten, maar kan het ook via de bodembedekking meekomen?