Meelmijt in je Hamster Verblijf

meelmijt
Meelmijt

Meelmijt (Acaridae) is een mijtsoort die zich voedt met onder andere meel. Mijten zijn spinachtige diertjes die er in maar liefst 40.000 verschillende soorten zijn….. en daar is de meelmijt er één van. De naam doet vermoeden dat het beestje zich enkel voedt met meel, maar de mijt eet in het algemeen producten van plantaardige en dierlijke afkomst. Ze zijn vooral dol op eiwitrijke voeding (granen). De meelmijt kan zich al binnen twee tot drie weken volledig ontwikkelen en je bak overnemen. Verontruste baasjes weten niet wat het is waar het vandaan komt en hoe je eraf komt, dat vertel ik je graag!

Er wordt beweerd dat meelmijten in oude producten zitten, maar dat hoeft niet zo te zijn. De mijt heeft namelijk een gunstige omgeving nodig om zich te ontwikkelen, deze omstandigheden zijn:

  • Een vochtige omgeving met een luchtvochtigheid van 70% – 80%
  • Een hogere omgevingstemperatuur vanaf 25°C

Het hoeven dus niet perse oude producten te zijn, maar producten die per ongeluk onder de , voor de mijt, juiste omstandigheden zijn bewaard.

Meelmijten in een Hamsterscaping Verblijf

Ik krijg veel berichtjes van mensen die meelmijten hebben in een hamsterscaping verblijf en dat is ook niet zo gek als je erover nadenkt. De scape bakken worden vaak versiert met natuurlijke plantjes en het geheel is ingesloten in glas. Vooral de hamsterscaping verblijven met een minder goede ventilatie hebben pech. Een goed verblijf heeft aan de bovenzijde en onderzijde een rooster waardoor ventilatie mogelijk is. Ik wil hiermee niet zeggen dat een bak zonder of met minder ventilatie per definitie slecht is, dat is niet het geval, maar wel kwetsbaarder voor ongedierte. Mijten en andere kleine kruipsels vinden een hoge temperatuur en vochtigheid vaak heerlijk.

De biologische humus is ook een prachtige plek voor meelmijten. De humus is namelijk vochtig en als de temperatuur in het verblijf boven de 25°C is dan heb je alweer een goede plek te pakken voor de meelmijten. De meelmijten zitten dus niet standaard in de humus omdat ze daar geen voeding hebben, ze komen door de goede omstandigheden uit de eitjes die elders nog aanwezig zijn en gaan dan rondkruipen.

Wist je dat?
Mijten in de vriezer pas dood gaan als ze een week lang worden blootgesteld aan -20°C of lagere temperaturen

Waar komen de Meelmijten vandaan

Het pinpointen van de meelmijt is soms lastig. Ze kunnen mee zijn gereisd met verse of gedroogde plantjes, daarom is het belangrijk om deze na te kijken als je ze koopt. Maar in de meeste gevallen worden de meelmijten pas na een paar weken geconstateerd. Dit laatste wijst erop dat ze in de bak ontwikkelen. Natuurlijke plantjes worden niet bewerkt of bespoten daardoor kan er iets meereizen. De betere voedingen worden tegenwoordig allemaal onder druk behandeld met een speciale machine waardoor ongedierte wordt verwijderd.

De mijten vinden hun weg naar de bak via:

  • Niet goed behandelde en opgeslagen voeding vanuit de leverancier
  • Ontwikkeling in de bak zelf door de juiste omstandigheden

De Universiteit van Wageningen meldt op haar website: “Invriezen, ontdooien en temperen (opwarmen tot -3°C) brengen vaak onomkeerbare veranderingen in productsamenstelling en -textuur teweeg: ijskristallen die gevormd worden, beschadigen celstructuren en onttrekken water aan het product. Dit leidt tot denatureren van eiwitten en verandert het waterbindende vermogen en de verdeling van water over het product.”

Je voer in de vriezer leggen

Als je voeding, snacks of plantjes koopt die niet vooraf zijn behandeld zoals hierboven omschreven met een speciale machine, dan kun je de voeding eerst in de diepvries doen. Levende diertjes overleven dit in sommige gevallen niet, maar eitjes worden hierbij niet aangetast. Mijten moet je bijvoorbeeld een week lang in de vriezer leggen met een temperatuur van -20°C of lager. De meeste vriezers halen dit niet. Daarbij komt het gevaar dat er vocht bij de voeding komt. Zodra de voeding weer uit de vriezer wordt gehaald warmt het weer op en krijg je vocht in combinatie met een hogere temperatuur. Het beste is eigenlijk de voeding te bewaren in een donkere ruimte onder de 23°C.

Bij het invriezen van plantaardig materiaal wat niet bewerkt is kunnen de ijskristallen de celwanden beschadigen. Op het moment dat de voeding dan weer ontdooid wordt, loopt de vloeistof uit de cellen (met daarin de voedingsstoffen).

Omdat de voedingstoffen niet meer beschermd worden door hun natuurlijke bescherming (de celwand), komen ze onder invloed van omgevingsfactoren als lucht, licht en temperatuur. Hierdoor kunnen veel voedingsstoffen gaan afbreken en vermindert de voedingswaarde van een product.

Wist je dat?
Door het invriezen van de voeding kunnen er ijskristallen ontstaan die schadelijk zijn voor de voedingsstoffen

Meelmijten zouden tegenwoordig niet meer in voeding mogelijk zitten als je kijkt naar de techniek die de fabrikanten tot hun beschikking hebben. Een gevoelig punt is hooi, natuurlijke en gedroogde plantjes.

Zijn meelmijten schadelijk?

Zelf heb ik de mijtjes niet vaak gehad, een enkele keer ben ik ze tegengekomen in de bak, maar de dieren leken er geen last van te hebben en dat lijkt ook logisch want de meelmijt heeft niets te zoeken op een dier. Deze diertjes voeden zich met meel en andere plantendelen. In theorie kunnen mijten een allergische reactie veroorzaken, dit horen we bij de huisstofmijt, maar hoe dat bij de meelmijt zit durf ik niet te zeggen.

Bestrijden van de meelmijt

beaphar anti ongediertespray knaagdierDe bestrijding van de meelmijt bestaat uit het zo ongunstig mogelijk maken van de omgeving voor de mijt. Dus als de mijt graag vochtig en warm wil hebben dan moeten wij het droog en koel houden. In het hamsterverblijf komt dit neer op een goede ventilatie.

  • Plaats het verblijf in een ruimte die niet warmer wordt dan 23°C
  • De luchtvochtigheid niet hoger is dan 70%
  • Koop voeding die op een natuurlijke manier behandeld is tegen parasieten
  • Kijk uit met het in de vriezer plaatsen van voeding

Heb je ze al in je bak zitten en wil je er graag vanaf dan kan ik Anti-Ongediertespray Vogel/Knaagdier van harte aanbevelen. Ik heb deze zelf ook meerdere keren gebruikt voor het bestrijden van ongedierte. Je moet in ieder geval alle bodembedekking verwijderen uit het verblijf en weggooien. Het verblijf zelf heel goed reinigen en als mogelijk zelfs even insprayen met de anti ongediertespray. Laat je hamster een dagje ergens anders rondlopen, bijvoorbeeld in een reserve kooi of ren. In de tussentijd kan de anti ongedierte even inwerken in de kit randen. Neem vervolgens het verblijf goed af om alle resten te verwijderen. Huisjes en andere accessoires ook met de spray inspuiten en buiten het verblijf laten inwerken. Een paar uurtjes is genoeg, daarna goed afnemen en laten drogen. In geval van huisjes is het lastig. Ik heb mijn huisjes er gewoon mee behandeld en goed laten drogen. Let er ook op dat je de huisjes van hout niet kletsnat insprayed dat is niet nodig, een heel klein beetje is al effectief, maar de kieren wel goed behandelen.

Tip! Dimethicare Omgevingsspray voor de omgeving

Video Natuurlijke voedingsbewerking

In deze onderstaande video is te zien hoe de voeding en de ingrediënten op een natuurlijk manier worden bewerkt zodat ongedierte wordt verwijderd. Vroeger gebeurde dit met gassen of chemische middelen dat is tegenwoordig niet meer toegestaan (EU regelgeving)

Een gedachte over “Meelmijt in je Hamster Verblijf

Geef een reactie