HAMSTERBURCHT

DE HAMSTERBURCHT

In het wild leven hamsters in een hamsterburcht. Als je Russische Dwerghamsters observeert in gevangenschap dan zie je al snel dat ze heel graag holletjes maken. Ze begraven zichzelf regelmatig onder het zaagsel en proberen kleine gangetjes te maken. Dit gedrag is er niet voor niets. In het wild worden er namelijk ook holletjes gemaakt. Hieronder zie je hoe een hamsterburcht eruit ziet.

gangenstelsel hamster hamsterburgt
Slaapplaats 2. Voorraadkamers 3. Niet gebruikte gang 4. WC

hamstertunnels in het wild hamsterburcht

NATUURLIJKE LEEFOMGEVING NABOOTSEN

Het is zou mooi zijn om de natuurlijke leefomgeving van de hamster na te bootsen. Dat wil zeggen het verblijf zo inrichten zodat de dieren hun natuurlijke gedrag in de vorm van gangen graven kunnen vertonen. Eenvan de huisvestingsstijlen die dit mogelijk maat is de Duitse Stijl.

NATUURLIJKE VIJANDEN

Russische Dwerghamsters zijn, zoals we weten prooidieren. In het wild hebben ze natuurlijke vijanden waar ze voor moeten hoeden. De grootste vijand van de Russische Dwerghamster in het wild is de wezel. Deze heeft een uitstekende reuk en graaft de holletjes van de Russische Dwerghamsters uit om bij ze te komen. Daarnaast moeten Russische Dwerghamsters ook op hun hoede zijn voor roofvogels die boven hen op zoek zijn naar voedsel. Met name het gevaar dat van boven komt zijn de dieren zich erg bewust van. Daarom houden Russische Dwerghamsters er ook niet van om van bovenaf opgepakt te worden.

Natuurlijke vijanden:

  • Wezel
  • Sneeuwuil
  • Sabelmarter
  • Veelvraat
  • Lynx
  • Steppekat

Sabelmarter natuurlijke vijandWezel natuurlijke vijandLynx natuurlijke vijandVeelvraat natuurlijke vijandSteppekat natuurlijke vijanduil natuurlijke vijand