OREN

De oren van de Russische Dwerghamster zijn niet alleen super schattig om te zien, maar ze hebben ook nog eens een hele belangrijke functie! Dankzij het goede gehoor van de dieren weten ze precies wat er in hun omgeving speelt. Net als veel andere dieren kunnen ook deze dwerghamstertjes erg goed horen.

Het oor is een ingewikkeld orgaan dat bestaat uit enkele ruimten die met elkaar communiceren; ook wel het Labyrint genoemd. Alle onderdelen samen vormen het binnenoor, dat zich in een ruimte in het rotsbeen van de schedel bevindt.

Oorproblemen

Symptomen van oor problemen kunnen zijn:

 • jeuk (krabben aan oor of schudden)
 • pijn
 • scheef houden van de kop (evenwichtsorgaan)
 • vieze geur (bacteriën)
 • uitvloeiing
 • doofheid (Kun je aantonen door buiten het zicht van de hamster een hard geluid te maken. Normaal zou hij hiervan moeten schrikken, doet hij dit niet dan kan dit op doofheid duiden.)
 • Nystagmus (Dit is het heen en weer schieten van de ogen in de kassen. Dit duidt op aantasting van het evenwichtsorgaan of de hersenen)
 • Evenwichtsstoornissen

MIDDENOORONTSTEKING

Hamstertjes kunnen ontstekingen aan hun oor krijgen. Oorzaken zijn heel uiteenlopend. Het eerste wat je aan je hamster merkt als hij een ontsteking aan zijn oortje heeft is wel de evenwichtsstoornissen die hij vertoond. In het oor zit immers zijn evenwichtsorgaan.


DOOFHEID

Doofheid kan aangeboren zijn, het kan zelfs erfelijk zijn, maar het komt gelukkig niet vaak voor bij hamsters. Bij hamsters die hier wel last van hebben is het slakkenhuis niet goed aangelegd, hierdoor kunnen geluidsgolven niet worden waargenomen door e zintuigcellen in het oor.


WONDEN AAN HET OOR

Verwondingen aan het oor kunnen heel hard bloeden. Je kunt de bloeding stelpen met een gaasje. Je hamstertje zal dit echter niet prettig vinden. Je moet hierbij uitkijken dat je hamster niet met zijn koppie gaat schudden, dit kan de verwonding verergeren.  Verwondingen aan het oor genezen vaak niet zo mooi, er is dan littekenweefsel te zien of zelfs een scheurtje in de oorschelp.

Kleinere wonden kun je schoonmaken met gekookt afgekoeld water en een gaasje. Zolang het oor niet genezen is is het handig om een eventueel zandbakje uit het verblijf te verwijderen.


OTHEMATHOOM (dik oor)

Het kan weleens voorkomen, door een klap ergens tegenaan of een val dat je hamster met zijn oor ergens hard tegenaan komt. In dit geval kan er een bloedvat scheuren in het oor, terwijl de huid heel blijft. De oorschelp van je hamster is dat zichtbaar dikker dan normaal. De dikte veroorzaakt verder geen pijn en je hamster heeft er niet veel last van. Het is ook niet warm of rood. Het kan echter wel zorgen voor afknelling van de bloedvoorziening naar het kraakbeen. Het kraakbeen kan dat zelfs “ossificeren”(in bot omgezet worden). Dit veroorzaakt dan wel voortdurende pijn bij het dier. Er kunnen zich hierdoor nog verdere complicaties ontwikkelen, maar omdat deze aandoening bijna niet voorkomt bij hamstertjes gaan we hier niet verder op in. Het is wel verstandig om langs de dierenarts te gaan als je een afwijking aan het oor constateert. De dierenarts kan operatief het vocht/bloed uit het oor verwijderen of in het ergste geval het oor couperen.


TUMOR VAN DE OORSCHELP

Tumoren komen bij hamsters helaas heel vaak voor, ook op verschillende plekken in het lichaam, dus ook het oor. De aard van de tumor kan verschillen de ene keer kan het om een kwaadaardige tumor gaan en de andere keer een goedaardige. Bij de kat zien we dat vooral witte katten hier last van hebben, oorzaak is gebrek aan beschermend pigment of dit ook zo bij witte hamsters zou kunnen zijn is tot nu toe onbekend. Feit is wel dat de tumoren doordat er geen bescherming is tegen zonlicht op die plek kunnen UV stralen dieper in de huid dringen en daar schade veroorzaken. Onze huishamstertjes wonen thuis en worden niet of bijna niet blootgesteld aan zonlicht.

Symptomen

 • Dikker worden oor
 • weefsel verlies aan het oor
 • zweer aan het oor of puntje van het oor sterft af

De therapie bestaat uit het contact opnemen met de dierenarts en deze zal de tumor waarschijnlijk operatief kunnen verwijderen.


TUMOR IN DE GEHOORGANG

Tumoren van de gehoorgangen zijn vaak goedaardig. Dit zijn bijvoorbeeld:

Papillomen = wratten

Wratten komen regelmatig bij de hamster voor. Ze zijn van zichzelf onschadelijk maar omdat ze in de gehoorgang zitten kunnen ze oorsmeer tegenhouden waardoor er ontstekingen voor kunnen komen. Normaal gesproken zullen ze dus verwijderd worden.

In 2012 is een geval van Oorwratten beschreven. Een Dwerghamster had deze aan zijn oorschelp. De wratten werden operatief verwijderd.


TUMOREN MIDDEN- BINNEN OOR

Deze tumoren kunnen uitgaan van de weefsels van het oor of van de omliggende structuren zoals bot of zenuwweefsel.

Symptomen

 • pijn
 • heftige signalen uit het slakkenhuis of het evenwichtsorgaan
 • doofheid

Hier kan helaas niet veel aan gedaan worden. Hieronder enkele dwerghamstertjes met cystes in of rondom het oor.


ABCES AAN HET OOR

Door verwondingen aan het oor kunnen zich abcessen gaan vormen. Het abces dient in dat geval geopend te worden en doorgespoeld te worden met een fysiologische zoutoplossing. Doet dit echter nooit zelf, maar ga hiervoor altijd naar de dierenarts. De arts zal in de meeste gevallen antibiotica en pijnstillers toedienen om de pijn te verminderen en verdere infecties te voorkomen.  Je moet zeker niet te lang wachten met het openen van het abces omdat er dan meer schade veroorzaakt kan worden. In het aller ergste geval kan een abces  naar binnen toe knappen. Dit kan een levensbedreigende situatie veroorzaken.

Het verschil tussen een tumor en een abces is soms lastig te zien, maar een dierenarts herkend dit meteen en kan de juiste behandeling inzetten. Na het openen van de abces kan de wond heel erg stinken. Dit komt door de ingekapselde bacteriën. Zelfs na het schoonspoelen kan de nare lucht nog een poosje aanhouden. Het is dan heel erg belangrijk om de wond goed schoon te houden. Vervang eventueel ook de bodembedekking zodat er niets in de wond kan komen. Je hebt dan een steriele bodembedekking nodig, bijvoorbeeld Safebed.


OTITIS EXTERNA

Ontsteking van het uitwendige oor wordt meestal veroorzaakt doordat het oorsmeer (cerumen) niet voldoende wordt afgevoerd. Hierdoor ontstaat in het oor een warm, vochtig milieu en dankzij het oorsmeer hebben bacteriën een overvloed aan voedsel. De oorzaak van een verstopping van het oorsmeer kan uiteenlopend zijn van haartjes tot tumoren die de afvoer belemmeren.

Symptomen

 • pijn
 • jeuk
 • uitvloeiing
 • afwijkende geur
 • roodheid
 • zwelling
 • warme oren

De oorschelp is hier vaak ook ontstoken. Een bezoek aan de dierenarts is in dit geval aan te raden.Verder kan een middenoor ontsteking of een binnen oorontsteking nog voorkomen. De symptomen zijn eigenlijk zeer algemeen en bij een hamster is de oorzaak van dergelijke ontstekingen zeer moeilijk vast te stellen.


Bron: www.toapayohvets.com
www.hammiehamsterforum.nl