CAMPBELLI DWERGHAMSTERGeen categorieVoeding

Zieke Campbelli Lijnen en Diabetes

Zieke Campbelli Lijnen Belangrijk vooraf: Dit is mijn persoonlijke kijk op het probleem. Ik beschouw dieren met een erfelijke aanleg voor diabetes als ziek. Deze dieren moeten ten alle tijden een aangepaste voeding krijgen. Het is belangrijk om te begrijpen dat als ik in dit artikel over suiker spreek dat ik hiermee alle voedingsmiddelen bedoel waar het lichaam suiker/energie uit kan halen. De impact van suiker meet ik d.m.v. de glycemische index.

HARDNEKKIGE STELLING OVER ZIEKE CAMPBELLI LIJNEN

Allereerst zou ik de volgende hardnekkige stelling uit de wereld willen helpen:

Campbelli’s zijn gevoelig voor diabetes

Dit is naar mijn mening namelijk een misleidende stelling. Het komt er namelijk op neer dat je er niets aan kunt doen, maar dat is niet geheel juist. Je zou beter kunnen zeggen:

“Er zit een erfelijke afwijking (diabetes) in de zieke Campbelli lijnen waardoor de jongen, net als hun ouders, aanleg hebben om diabetes te krijgen. Kortom de dieren hebben een genetische predispositie voor diabetes”

Een gezond dier zou bij een normale voeding geen diabetes mogen ontwikkelen. Gebeurt dit wel dan is er waarschijnlijk een genetische oorzaak.

OPLOSSING VOOR DIABETES PROBLEEM BIJ DE CAMPBELLI?

Fokbeleid, fokbeleid en nog eens fokbeleid.

Dat diabetes bij de Campbelli een groot probleem is, weet ik echt en dat probeer ik zeker niet te bagatelliseren. Ik heb ook met verschillende Campbelli fokkers gesproken en die zijn het er allemaal over eens

… er is een probleem bij de campbelli’s

Veel fokkers hebben de handdoek in de ring gegooid als het gaat om de zieke campbelli lijnen, omdat na jaren fokken de diabetes toch weer ineens terugkwam. Het verdriet bij deze fokkers was vaak groot. Het is namelijk nog al wat om een hele lijn op te bouwen en ineens BOEM … diabetes slaat als een bom in en verwoest hiermee de lijn.

Zieke Campbelli Lijnen framboos

DIABETES SLUIMERT IN DE ZIEKE CAMPBELLI LIJNEN

Hoe kan dat dan dat je heel nauwkeurig fokt en selecteert en toch komt er ineens weer diabetes uit. De voeding speelt hierbij een veel belangrijkere rol dan je zou denken. Waar iedereen panisch is voor suikers zou je ze juist moeten gebruiken als meetmiddel. Dat wil niet zeggen dat je de voeding moet verrijken met suiker, maar het niet geheel bannen. Een normale dosering die aan de energiebehoefte van het dier voldoet is goed.

DE FYSIOLOGIE VAN DE CAMBPELLI BEGRIJPEN

Vooral  moet je de fysiologie van een dier begrijpen. Een Chinchilla of een Degoe mogen geen suikers in hun voeding krijgen, dat komt omdat de spijsvertering er niet op ingericht is en hun lichaam het niet nodig heeft. Het lichaam van deze dieren is zo ingericht dat zij al hun energie uit plantendelen kunnen halen. De dieren hebben namelijk een grote blindedarm die hierbij helpt. Kortom hun lichaam is er dus  niet op ingericht om een hoge glycemsiche piek op te vangen.

Dat is bij hamsters heel anders. Hamsters kunnen inderdaad een deel van hun voedingsbehoefte uit plantendelen halen, maar voor hun energie zijn ze afhankelijk van de koolhydraten die in zaden gevonden worden. Hier halen de dieren hun energie uit en dat is ook nodig omdat hamsters een hoge stofwisseling hebben. Het lichaam van hamsters is er dus wel op ingericht om glycemische pieken op te vangen.

SUIKER = ENERGIE

Als je het suiker volkomen uit het dieet van de Campbelli bant dan moet het lichaam veel harder werken om de voedingsstoffen uit de overige voeding te halen. Het lichaam verbruikt dan nog meer energie om aan energie te komen. Bij de meeste dieren lukt dat niet en zie je dat er spieratrofie (spierafbraak) ontstaat.

Bij het houden van Campbelli’s zijn diabetes sticks een must. Vooral als je ze fokt zul je regelmatig moeten testen. Een test is helaas niet betrouwbaar als een dier op een te karig dieet wordt gehouden. Voedings- en genetica specialisten zijn het hier met mij eens dat je jezelf voor de gek houd als je denk dat het uitbannen van suiker het probleem gaat verhelpen…. het maskeert het probleem alleen maar.

Geen suiker in de voeding + geen suiker op de stick = onbetrouwbaar
Wel suiker in de voeding + geen suiker op de stick = gezond dier
Wel suiker in de voeding + wel suiker op de stick = diabetes

Nu begrijp je waarschijnlijk waarom diabetes gemaskeerd kan worden en zo in de zieke campbelli lijnen kan blijven sluimeren totdat er een keer meer suiker wordt gevoerd en het weer de kop opsteekt.

campbelli dwerghamster

KAN SUIKER DIABETES VEROORZAKEN?

Suiker is slechts suiker, een energiebron voor het lichaam…. het is veel te kort door de bocht om te zeggen dat suiker diabetes veroorzaakt. Diabetes veroorzaakt door voeding is veel complexer dan dat 😉

De Glycemische index is waar het om draait! Diabetes wordt namelijk niet veroorzaakt door suiker! Diabetes wordt veroorzaakt doordat er langere tijd en te veel en te vaak Glycemische pieken in het lichaam worden veroorzaakt.

Wat is de Glycemische index?

Als je, je bezig houd met diabetes moet je dit kennen!

De glycemische index of GI is een maat voor het effect van 50g koolhydraten op de bloedglucosespiegel, vergeleken met een reactie op 50g pure glucose (druivensuiker). Koolhydraten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering en hun glucose snel afgeven in de bloedbaan hebben een hoge glycemische index, terwijl koolhydraten die langzaam afbreken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven een lage glycemische index hebben. Er wordt gesproken van een hoge glycemische index boven de 70 en van een lage onder de 55. Er zijn aanwijzingen dat voeding met een lage glycemische index mogelijk gezondheidsvoordelen op kan leveren.

De voeding bestaat hoofdzakelijk uit lipiden (vetten), proteïnen (eiwitten) en gluciden (koolhydraten -> suikers, zetmeelproducten). Deze elementen leveren het lichaam de energie die het nodig heeft om te functioneren en vergis je niet dwerghamsters zijn zeer actieve dieren met een hoge stofwisseling dus die hebben genoeg energie nodig.

Als een dier eet gaat zijn suikerspiegel omhoog. Dit komt doordat de koolhydraten hoofdzakelijk veranderen in glucose. De pancreas (alvleesklier) merkt deze verhoogde glycemie (suikerwaarde in het bloed) en geeft op zijn beurt insuline af zodat de glucose kan doordringen in de lichaamscellen.

Insuline is een hormoon die het mogelijk maakt dat de glucose kan doordringen in spieren, het vetweefsel en de lever, maar ook in de omzetting van glucose in vet voor een later moment. Zonder insuline komt suiker niet in de cellen en blijft het dus in het bloed.

Een 100% suikervrije voeding bestaat niet, het lichaam heeft altijd suiker (Koolhydraten) nodig als energiebron anders verhongerd het

WAT IS DIABETES?

Diabetes is een aandoening waarbij het lichaam de suikers uit voeding niet (voldoende) kan opnemen, gebruiken en opslaan. Het resultaat hiervan is een verhoogde suikerwaarde in het bloed. Dit wordt ook wel hyperglycemie genoemd.

campbelli dwerghamster

DIABETES SYMPTOMEN MAAR GEEN DIABETES

Niet alle hamsters die de symptomen van diabetes vertonen hebben ook daadwerkelijk diabetes. Veel drinken hoeft namelijk geen symptoom te zijn van diabetes, maar kan een resultaat zijn van een te hoog vezelgehalte in de voeding. Een natte onderkant hoeft geen teken te zijn van diabetes, maar kan ook blaasontsteking zijn. Een negatief testresultaat is niet altijd reden tot vreugde, want door te karige voeding kan de test beïnvloed worden.

Te Karige voeding = onbetrouwbare test

Vooral bij de Campbellies wordt tegenwoordig een dusdanig karige voeding aanbevolen waardoor testresultaten geen glucose meer (kunnen) meten. De dieren testen dus niet op diabetes, maar dat is in veel gevallen een illusie! Zodra deze dieren een normale voeding krijgen testen ze wel positief. Dit wordt afgeschreven op de voeding, maar dat is onjuist. Elk gezond lichaam moet een normale hoeveelheid koolhydraten kunnen omzetten. Dat betekend dat alle gezonde hamsters op een normale manier hamstervoer zouden moeten kunnen omzetten in voedingsstoffen die het lichaam kan benutten, is dat niet het geval dan is er iets aan de hand met de hamster niet met het voer! Een aanpak van de oorzaak is hier nodig en niet het verdoezelen van symptomen.

Onderzoek bij Ratten
Ratten die een laag eiwitgehalte kregen (10 procent van de ME), koolhydraatvrije diëten waren hypoglycemisch (te lage bloedsuikerspiegel) en vertoonden abnormale glucosetolerantiecurven

Wel ketonen geen glucose?

Het komt ook voor dat de test alleen ketonen laat zien. Ketonen komen vrij als het lichaam overgaat naar vetverbranding en dat gebeurd als het lichaam te weinig voeding heeft en zijn reserves moet aanbreken. Kort gezegd als een hamster hongert kun je ketonen op de test zien. Dat is geen glucose, maar dat is nog geen goed nieuws, want dit kan dus door de te karige voeding komen, waardoor je geen glucose kunt meten en het lichaam door honger zijn vet gaat verbranden waardoor er ketonen vrij komen.

Een speciale voeding voor dieren met diabetes bestaat niet. Er is alleen een dieet mogelijk dat specifiek is afgestemd op het dier (persoonlijk dieet)

NEDERLANDSE ZIEKE CAMPBELLI LIJNEN

Er zijn vrij veel problemen met de zieke Campbelli lijnen in Nederland en het is nogal een uitdaging om de dieren te fokken, zelfs als je de gezondheid even buiten beschouwing laat dan heb je ook nog te maken met groepsdieren en de groepsdynamiek waar veel bij komt kijken.

Qua gezondheid zie ik, naast diabetes, heel regelmatig heftige oogproblemen. Maar vooral de diabetes problematiek is erg groot. Veel fokkers hebben zich hier al bij neergelegd en voeren de dieren alleen nog maar karige voeding zodat het probleem beheersbaar blijft. Worden de dieren eenmaal om een normale voeding gezet dan zullen ze inderdaad diabetes kunnen krijgen. Deze dieren zijn naar mijn mening per definitie ziek.

Het diabetes probleem is bijzonder vergevorderd en het is maar de vraag of dit nog goed te krijgen is. Er zijn Campbelli fokkers in Nederland die normale voeding geven en hierdoor eventuele diabetes eruit selecteren. Deze fokkers hebben zicht op het probleem en selecteren de dieren bewust, dat is naar mijn idee een goede fokmethode voor de Campbelli’s.

Ik ga zelf een kleine poging wagen met de campbelli’s. Mijn idee is dat als het een erfelijke afwijking is, dan zou het niet in de zuivere campbelli moeten zitten. Dat ga ik de komende tijd uitvoerig onderzoeken.

ZOVEEL MOGELIJK LEREN OVER DE CAMBPELLI

Allereerst moet ik in korte tijd zoveel mogelijk leren over de cambpelli. Hierbij put ik niet uit de standaard informatie die online verkrijgbaar is, maar raadpleeg ik vooral wetenschappelijke artikelen en boeken die door experts geschreven zijn en praat ik met experts op het gebied van genetica.

ZUIVER KOPPEL CAMPBELLI’S

Om zoveel mogelijk te leren over de dieren wilde ik graag een goede start en dat hoop ik te bereiken met een zuiver Campbelli koppel. Deze dieren krijgen van mijn normale dwerghamstervoeding (Bunny Nature DwerghamsterDroom Expert) en alle tussendoortjes die ik aan mijn andere dieren ook geef.

bunny nature dwerghamsterdroom expert

Ik zal jullie dan ook op de hoogte houden van mijn observaties en gedachten over dit thema!

DIABETES

5 gedachten over “Zieke Campbelli Lijnen en Diabetes

  • Heel interessant! Zijn die oogproblemen niet ook gerelateerd aan de diabetes? Volgens mij komt een vorm van staar bijvoorbeeld ook door diabetes? Ben erg benieuwd wat jouw bevindingen zullen zijn.

    Beantwoorden
    • Klopt inderdaad, maar er lijken verschillende oogproblemen bij de Cambpelli te zijn. Enerzijds inderdaad gerelateerd aan Diabetes, maar anderzijds ook genetische geïntroduceerde fouten zoals te kleine oogkassen waardoor oogprolaps voor kan komen.

      Beantwoorden
  • Echt een heel interessant onderwerp! Goed dat je het zo duidelijk uitlegt voor iedereen! Ik kom op internet regelmatig fokkers tegen die inderdaad alleen hun eigen voer meegeven bij Campbelli hamsters.

    Beantwoorden
    • Dank je wel Lisa! Zowel diabetes als voeding zijn erg complexe thema’s. Het zelf mengen van voeding ben ik zeer op tegen om onder andere bovenstaande redenen. Als dit voor eigen dieren wordt gedaan dan is het de eigen verantwoordelijkheid natuurlijk, maar kwalijker nog als men eigen voer voor de verkoop mixt en valse claims maak zoals “speciaal campbelli voer” of “diabetes voer” schandalig dat dit gebeurt 🙁

      Beantwoorden
  • Mijn campabellie drinkt en plast veel, maar is niet dun, enig idee?
    Grt Karin

    Beantwoorden

Geef een reactie

Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder