GezondheidVerzorging

Dwerghamster in Torpor overlijden?

Alle hamstersoorten zijn fysiologisch en gedragsgevoelig voor de fotoperiode (de duur van het daglicht). De lengte van daglichturen kan bijvoorbeeld leiden tot omkeerbare veranderingen in gewicht, vachtkleur, voortplantingsgedrag, darmflora, voedselvoorkeuren, mate van agressie, immuunfunctie en torpor of winterslaap (Duncan et al., 1985; Walton et al., 2011). Bij een 12:12 licht:donkercyclus (Mulder, 2012) blijven de hamsters constant in hun gedrag en ondervinden geen veranderingen naar aanleiding van de fotoperiode, ook fok resultaten blijven stabiel.

Kan een Dwerghamster in Torpor overlijden? Deze vraag wordt mij heel vaak gesteld en het antwoord is “ja” dat kan, maar niet zomaar. Alles valt en staat met een goede conditie van het dier.  Een uitgebreide uitleg over Torpor vindt je hier.

In Torpor overlijden bij ons thuis

Russische Dwerghamsters kunnen bij ons thuis ook in Torpor gaan als de omstandigheden dit toelaten. Als ik ’s avonds geen kunstlicht aan heb in de hamsterkamer dan gaan de dieren bij mij standaard in wintervacht en vele ook in Torpor. De dieren voelen heel koud aan en zijn erg slap. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een dwerghamster in Torpor komt te overlijden.

Is het erg als dieren in Torpor gaan?

foto van een russische dwerghamster in torpor winterverlamming, Dwerghamster in Torpor overlijdenHet is een natuurlijk fenomeen, toch zou ik het vermijden. Dieren die in Torpor zijn kun je vergelijken met dieren die in winterslaap zijn. Er gebeurt heel veel in het lichaam. Lichaamsprocessen veranderen en daarmee veranderd het gedrag van het dier. Er wordt een proces in gang gezet dat je niet zomaar kunt onderbreken. Als je een dwerghamster houdt in een omgeving die Torpor mogelijk maakt dan zal de hamster constant in Torpor gaan. Baasjes weten vaak niet wat er aan de hand is en maken het dier dan wakker, waardoor je een constante schommeling krijgt van in Torpor uit Torpor, daar is het lichaam niet op voorbereid met mogelijke gevolgen van dien.

Kan Torpor gevaarlijk zijn

Naar mijn mening kan Torpor zeker gevaarlijk zijn, maar met name voor oudere en zwakke dieren. Vooral ondervoeding kan hier een belangrijke boosdoener zijn. Baasjes gaan tegenwoordig erg zorgvuldig om met de voeding, sommige Russische Dwerghamster worden op een zeer karige natuurvoeding gehouden. Dergelijke dieren kunnen in de problemen raken als deze in Torpor gaan. Helaas is hier te weinig onderzoek naar gedaan, waardoor het gissen is wat er zou kunnen gebeuren. Hetgeen ik hier schrijf is gebaseerd op mijn eigen observaties en ervaring.

sfeerfoto van een russische dwerghamster die gedroogde meelwormen eet

Dwerghamster helpen uit Torpor te komen

Als jou hamstertje in Torpor is en je hem wilt helpen eruit te komen, blijf dan in eerste instantie rustig. Veel baasjes raken in paniek als ze hun hamstertje in Torpor aantreffen. Bedenk dat dit een natuurlijk proces is en niet op een luidruchtige manier verstoord mag worden. Waar alle lichaamsfuncties op een zeer laag pitje draaien, kan een schrikreactie grote gevolgen hebben.

Je kunt je hamstertje het beste in je handen nemen en hem in je handen vasthouden. Je hoeft niet perse te masseren, de warmte van je handen zal al helpen. Het verschilt per hamster hoe snel ze bijkomen, maar op een gegeven moment gaat je hamstertje zich meer bewegen en wordt hij steeds meer wakker.

Om Torpor te voorkomen moet de temperatuur van de kamer niet te laag zakken. Ook is het goed om het licht af en toe langer aan te laten. De dieren kunnen alsnog in wintervacht gaan, maar dat is niet erg. Pas bij gebrek aan licht en een lage temperatuur gaan ze in Torpor. Tot slot verwen je hamster met lekker eten zodat zijn energie weer op pijl komt.

Kunnen verzwakte dieren Torpor overlijden? Zo help je ze eruit

Ik heb weleens hamstertjes meegemaakt die zeer verzwakt waren en erg moeizaam uit Torpor kwamen. Zulke hamstertjes kunnen op een gegeven moment terwijl ze in Torpor zijn verder wegzakken tot ze niet meer wakker worden en overlijden.

Ik behandel deze hamstertjes op dezelfde manier als een gezonde hamster, maar afhankelijk van de ernst geef ik ze ook een heel klein beetje suikerwater. Hamsters en suiker is vloeken in de kerk, maar glucose is de snelste energie leverancier en kan als oppepper in dit geval het verschil maken.

sfeerfoto torpor winterverlamming dwerghamster


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

2 gedachten over “Dwerghamster in Torpor overlijden?

  • Ik heb vandaag hamster gekocht en ben ik erg bliij mee hij is erg schattig hij moet wel ingeent worden en waneer moet dat en hoe ik hoop dat je me tips hebt groetjes remco

    Beantwoorden

Geef een reactie