Geen categorieHuisvestingYou Tube

Scape Time

Zoals jullie waarschijnlijk weten plaats ik regelmatig video’s waarin ik laat zien hoe ik verblijven inricht voor hamsters en andere knaagdieren. In een video van een paar minuten kun je van alles laten zien, maar soms kom ik tijd te kort om alles te vertellen, daarom maak ik bij sommige video’s een begeleidende blog, waarin ik de ins en outs een beetje toelicht.

Waar komt de inspiratie vandaan?

Dat is een vraag die mij heel vaak gesteld wordt. Ik denk dat ik mij met name laat leiden door mijn nieuwsgierigheid naar dierengedrag. Elke keer als ik een nieuwe scape maak, zit ik lange tijd voor het verblijf en observeer ik de dieren. Hoe ze reageren op nieuwe dingen, hoe ze hun nieuwe territorium opnieuw eigen maken, hoe ze op elkaar reageren (als ze samen zitten). Het fascineert mij oprecht en alles wat ik opmerk en interessant vind herhaal ik vaker maar op een net iets andere manier. Hieruit kan ik zeer subtiele gedragingen halen die je normaal gesproken niet snel zou opmerken. Een voorbeeld is denk ik op zijn plaats.

Ik denk dat hamsters bewust een verhard pad kiezen om overheen te lopen. Als ik mijn verblijven bijvoorbeeld inricht met houtvezel of hennepvezel, dan zie ik dat de dieren over de ventilatieroosters van het verblijf (aan de voorzijde) lopen om van A naar B te gaan. Zelfs als dit een omweg is kiezen ze voor het rooster in plaats van de kortere weg over de bodembedekking. Ik vergelijk dit fenomeen een beetje met het wandelen over het strand. Wij vinden het ook niet prettig om over het zand te lopen en we gaan dan vaak bij het water lopen waar het zand harder is. Het lijkt erop dat hamsters dit ook doen. Want als ik het verblijf met humus of zand inricht dat platgedrukt is, dan lopen ze nooit meer over het rooster en gewoon overal over het hardere zand.

hamsterscape voor hamsters

Verrijking is leuk! Wat is het eigenlijk?

We horen heel vaak de term verrijking, maar wat is het eigenlijk? We weten wel wat het betekend, maar hoe pas je het toe?

Om een verblijf te verrijken voor een dier moet je het dier eerst goed kennen en weten wat het nodig heeft. Het rondstrooien van snacks in het verblijf is bijvoorbeeld een vorm van verrijking, maar als we dat elke dag gaan doen, dan eten de dieren hun eigen voeding niet meer goed en kunnen er problemen ontstaan, dus een gezonde vorm van verrijking is heel belangrijk.

In deze scape laat ik een gezonde vorm van verrijking zien, waarbij ik gedroogde plantjes/oogst op lastige plekken plaats. Het hamstertje moet dus eerst een beetje moeite doen om erbij te komen. Als hij de oogst eenmaal te pakken heeft wordt hij beloond door de lekkere zaadjes. De zaadjes moeten op hun beurt eerst open gemaakt worden, dus het is wel even een werkje voor het hamstertje en dat is goed, het voorkomt verveling en geeft bezigheid net zoals in de natuur. In de natuur zijn hamstertjes constant op zoek naar eten. Ik hou er rekening mee dat het hamstertje minder van zijn eigen voer gaat eten als hij de zaden van de oogst eet, maar dat maakt niet uit, omdat de zaden van de oogst ook in zijn normale voeding voorkomen, dus je hebt geen verlies van voedingsstoffen mits je niet doorslaat met de oogst.

In de video is te zien dat ik het eten van de hamster in een voerbakje heb gedaan. Ik had het ook kunnen rondstrooien, maar dat doe ik er vaak naast. Een hamster moet gemiddeld 1 eetlepel voer per dag krijgen.

theelepel voer en eetlepel russische dwerghamster voor russische dwerghamster

Als wij een eetlepel rondstrooien door het hele “nieuwe” verblijf, dan kan de hamster moeite hebben om dat allemaal te vinden. De vraag is dan, krijgt het dier dan wel alles binnen? Vindt hij alles wel? Het ligt ook aan de bodembedekking, want bij houtvezel valt alles zo door naar beneden en bij katoen of zand veel minder. Ik geef dus graag een voerbakje waar ik minimaal 1/3 voer in doe en de rest strooi ik rond. Ik was mij hier trouwens nooit echt bewust van dat ik dat zo deed. Ik deed het namelijk op gevoel, maar toen iemand mij vroeg hoe doe jij dat eigenlijk? Toen realiseerde ik mij dat ik het op deze manier doe en dat werkt voor mij en mijn dieren heel goed. Ik wil niet zeggen dat dit de beste manier is hoor, maar het geeft mij het gevoel dat de dieren in ieder geval altijd 1/3 van het voer meteen kunnen eten en de rest moeten ze een beetje moeite voor doen. Ik weeg mijn hamstertjes ook regelmatig en als ik zie dat iemand afvalt dan stop ik met rondstrooien en geef alles in een voerbakje.

Een grote zandbak

Met zand varieer ik echt heel veel. In de ene scape doe ik een zandbak, in de andere een zanddeel en in de volgende sla ik het zand over. Ik hoor je denken, maar hamsters moeten toch altijd een zandbak hebben, dat is niet juist. Een zandbak is slechts verrijking, maar de dieren hebben het niet perse nodig zoals bijvoorbeeld Chinchilla’s. Sterker nog zand kan in sommige gevallen zelfs voor problemen zorgen.

Er zijn ook nog eens verschillen in zand. Zo mogen hamsters wel een zandbad nemen, maar wordt een stofbad afgeraden in verband irritatie van de luchtwegen. Met name dieren die niet uit woestijngebieden komen zijn deze droogte niet gewend. Hier is helaas nog onvoldoende onderzoek naar gedaan.

Voor de ene hamster geeft het rollen in zand heel veel plezier, maar voor de andere helemaal niet. Dit kan per karaktertje verschillen. Het lijkt er ook een beetje op dat dwerghamster zand badderen fijner vinden dan Syrische Hamsters.

Het zeven van chinchillazand om zo het zand langer te gebruiken is niet altijd een goed idee. Hoewel je wel zichtbaar vuil weghaalt, blijven de oliën uit de vacht wel op het zand en zal het zand steeds minder effectief zijn bij het ontvetten van de vacht en zijn reinigende functie verliezen.

In deze scape heb ik een zanddeel gemaakt voor het hamstertje. Wat mij meteen opvalt is dat op het moment dat ik de hamster in het verblijf doe, hij niet meteen gaat badderen. In zijn vorige verblijf heeft hij geen zand gehad, dus als dit hamstertje echt zand nodig zou hebben voor zijn vacht net als een chinchilla of een dikstaartgerbil dan zou hij meteen beginnen met badderen, zo concludeer ik dan. Ik ben nog 2 uur bij het verblijf gebleven om te kijken en in die twee uur heeft hij ook niet gebadderd, misschien daarna wel, maar de nood was in ieder geval niet hoog. Dit is leuk om te zien want dit zegt mij iets over de behoefte van het dier op dat moment.

hamsterscaping met zandbak

Looprad met kurk

Ik heb dus nooit stilgestaan bij het feit dat kurk water afstotend is…. dat zou dus betekenen dat urine niet in de kurk gaat trekken omdat kurk geen water absorbeert. Ik heb weleens eerder loopradjes met kurk gebruikt van Trixie, maar die bevielen mij niet omdat de kurk van deze loopradjes snel slijt. Daarom heb ik deze keer gekozen voor een loopradje met een dikkere kurklaag van het merk Hugro. Ik ben enerzijds benieuwd hoe lang de kurk goed blijft en anderzijds of het klopt dat deze geen urine absorbeert. Bij de Trixie loopradjes met kurk was het probleem namelijk dat de kurk eraf ging en de urine op het hout terecht kwam, daar kan de urine wel intrekken en gaan ruiken. Dus dat wordt een kleine onderzoekje!

Een beginnende tunnel

We zeggen dat hamsters echte gravers zijn, maar dat valt op zich best wel mee. In het wild nemen ze vaker de holletjes van andere dieren over, dus bestaande holletjes die ze zelf een beetje aanpassen. Als we een hamster vergelijken met een mol dan zien we het verschil pas goed, want een mol is een echte graver en een hamster kan graven als het moet. Bij ons thuis zie ik heel vaak dat hamsters een bestaand huisje verkiezen over een holletje in de bodembedekking, maar waarom? Efficiëntie denk ik. Toch kun je dieren die niet uit zichzelf willen graven stimuleren, misschien zijn ze deze instinctieve gedraging een beetje vergeten? We kunnen ze helpen herinneren door de dieren te triggeren. Hoe doen we dat? Door een beginnetje te maken! In deze video laat ik zien hoe je beginnetjes kunt maken door middel van het plaatsen van tunnels.

Wil je meer zien? Neem dan zeker een kijkje op mijn Yoiu Tube Kanaal “Marika’s Knaagdierwereld”


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie