Huisvesting

Konijnenvacht voor Hamsters?

Konijnenvacht voor hamsters, hoe zit dat precies? Het is een feit dat hamsters de meest zachte bodembedekking verkiezen die ze maar kunnen vinden. Ook voor hun nestje willen ze graag het zachtste en warmste nestmateriaal. Hoe warmer het materiaal hoe beter ze zelf en de jongen beschermd zijn tegen de kou. De gekste ideeën komen op de minst verwachte momenten… zo ook bij mij! Ik was één van mijn konijntjes aan het borstelen en opeens bedacht ik me dat de vacht van Nijntje nog weleens van pas zou kunnen komen.

KONIJNENVACHT & HAMSTERS

Ik kan me herinneren dat er vroeger vaak verteld werd om de honden en kattenvacht naar buiten in de tuin te gooien voor de vogeltjes. Vogels verzamelen de vacht en maker er vervolgens een mooi en warm nestje van. Dat hamsters dit ook zouden doen was ik nog niet opgekomen, maar het is echt zo! Ik heb een pluk van nijntjes vacht aan de hamsters gegeven en ze waren er dol op! Stuk voor stuk begonnen ze allemaal meteen het heerlijk zachte materiaal mee te nemen naar hun nestje. Een paar dagen later toen ik in het huisje keek was er een compleet nestje gemaakt en sliepen de hamstertjes er heerlijk in!

konijn verzorgen vacht borstelen

PUUR NATUUR

Konijnenvacht maar ook andere haren van huisdieren zijn natuurlijk -> natuurlijk. Er zijn natuurlijk wel meer natuurlijke soorten nestmateriaal zoals hennep en hooi, maar toch is vacht wel heel dicht bij de natuur. Echter heeft een hamster aan de vacht alleen niet genoeg. De vacht zorgt voor de binnenvoering van het nestje. De buitenkant van het nest, het skelet van het nest moet nog steeds bestaan uit grassen of iets dat stevigheid geeft zoals hennep, hooi of zacht stro.

WARMTE EN ISOLATIE

In de meeste gevallen borstel je de ondervacht weg. Dit is de vacht die los komt tijdens de zomer wanneer het konijn zijn wintervacht kwijt raakt. Deze haren hebben een bijzonder isolerende werking waardoor ze veel warmte in het nest vasthouden. Een positieve eigenschap is dat haren ademen, dat betekend dat ze niet verstikkend werken. Dit laatste is heel belangrijk voor nestmateriaal. Synthetisch nestmateriaal zoals synthetische hamsterwatten kunnen verstikkend werken en zorgen voor een broeierige omgeving. Dergelijke watten zijn ook niet verteerbaar door het lichaam en zijn een uitstekende voedingsbron voor bacteriën en virussen.

VERTEERBAARHEID VAN HAREN!

Hamsters braken niet! Dus als ze haren binnen krijgen dan moeten deze uitgepoept worden. Als de hamsters te veel haren binnen krijgen zou dat voor een verstopping in de darmen kunnen zorgen!  Al zijn haren natuurlijk materiaal… verteerbaar zijn ze niet! Merk je dat je hamster haren binnen krijgt dan kun je beter ander nestmateriaal gebruiken.

LET OP! Haren zijn niet verteerbaar en kunnen voor verstopping zorgen als je hamster er te veel van binnen krijgen!

konijn en hamster maut pasta trixie haarballenHeb jij een knaagdier dat last heeft van haarballen, dan is de Trixie Maut Pasta een idee. Er zit een lekkere bessen smaak aan en de dieren vinden het in het algemeen lekker om te eten. De pasta zorgt voor een:

  • natuurlijke bevordering stoelgang
  • mout bevordert de stoelgang en voorkomt vorming van haarballen van ingeslikte haren
  • nuttige fructo-oligosaccharides (FOS) dragen bij aan het behoud van een gezonde darmflora
  • als lekkernij voor tussendoor of om de hoofdmaaltijd nog smakelijker te maken

Heb je het idee dat je hamster te veel haar heeft binnen gekregen dan kun je de pasta gebruiken. Voor een hamster kun je een klein beetje op je vinger doen en de hamster het van je vinger af laten likken.

VERSTIKKEN IN KONIJNENVACHT?

Vacht van dieren kan van elkaar verschillen. Als de vacht in elkaar gaat zitten en zich tot een klit vormt kan het bijzonder moeilijk zijn deze uit elkaar te halen. Hoe makkelijk een hamster erin verstikt raakt is lastig te zeggen. Uit mijn ervaring lijkt dit niet te gebeuren. De dieren nemen het mee hun nestje in en maken er een prachtig nestje van waar ze heerlijk in slapen. De haren zijn vaak ook veel te kort om echt verstrikt in de raken.

konijnenvacht voor hamsters

HONDEN EN KATTENVACHT OOK GESCHIKT VOOR DE HAMSTER?

Als de wollige ondervacht van het konijn geschikt is dan zou deze ook van andere huisdieren geschikt moeten zijn. Er is wel voorzichtigheid geboden met haren omdat ze niet verteerbaar zijn voor de dieren. Daarnaast lopen honden buiten rond en je weet daardoor nooit wat ze in de vacht met zich mee nemen 😉 Ik zou het niet aanraden van hond of kat.

GEUR VAN ANDERE DIEREN

Dit vond ik een spannend stukje want hamsters zijn prooidieren. Als er ineens een plukje vacht van een ander dier in hun verblijf ligt kun je, je afvragen wat ze daarvan vinden? Als ik kijk naar mijn hamsters dan kan ik zeggen dat het ze HELEMAAL niets interesseert. Ze waren zo enthousiast over het stukje vacht en gingen er meteen mee aan de slag alsof ze echt wisten wat het was en waarvoor het was bedoeld. Je kunt altijd een stukje vacht in het verblijf leggen en kijken hoe je hamster hierop reageert. Wordt hij angstig of gestrest dan kun je het er beter uithalen.

GEZONDE VACHT GEBRUIKEN VOOR JE HAMSTER

Je zult er misschien niet snel bij stil staan maar het is goed om na te gaan of de vacht die je gaat gebruiken ook schoon en gezond is. Het dier waar de vacht vandaan komt moet vrij zijn van parasieten en ziektekiemen. Ik kan met zekerheid zeggen dat nijntje, mijn konijn, helemaal gezond is en daarom is zijn vacht veilig om te geven. Nijntje komt ook bijna niet buiten, maar vacht van een buitenkonijn kan al een ander verhaal worden.

ONDERZOEK & VACHT

Er is één onderzoek bekend naar een hamster die is overleden aan een haarbal van 1 cm. Dat ging om een Syrische Langhaar hamster.


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie