Gezondheid

De Geurklier van een Dwerghamster

De meeste nieuwe baasjes zitten er maar vreemd tegenaan te kijken.. wat is het? De navel? Komt er iets uit de navel, is het ontstoken? … en dan komt de drang om het schoon te maken… het is bruin en bruin is vies! Maar niks is minder waar! De bruine vlek op het buikje van een dwerghamster is zijn geurklier!

Deze klier speelt een belangrijke rol bij het markeren van het territorium van de dwerghamster. Hij schuifelt behendig met zijn buikje over verschillende onderdelen van de kooi en laat zo een klein laagje achter. Het smeersel dat uit de klier komt bevat belangrijke informatie voor andere dwerghamsters. Zodra ze het ruiken dan weten de dieren dat het territorium al geclaimd is.

Ik zie bij mijn eigen dieren dat zodra ze bijvoorbeeld een speeltje van een andere hamster krijgen dan gaan ze er meteen met hun geurklier overheen om zo de markering van de andere hamster te overschrijven.

HET GESLACHT

Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een geurklier. Bij mannetjes is de klier vaak groter en beter zichtbaar dan bij vrouwtjes.

TIJDENS DE VOORTPLANTING

Deze schijnt gevoelig te zijn voor testosteron, vitamine D en estradiol (is een geslachtshormoon en valt in de groep van oestrogenen. Het wordt doorgaans als een ‘vrouwelijk’ hormoon gezien). De geurklier speelt dus naast het markeren van het territorium ook nog een belangrijke rol bij de voortplanting en de herkenning van het geslacht. Bij mannetjes is de geurklier groter tijdens het paringsseizoen.

Mocht je je afvragen wanneer het paringsseizoen is? Deze begint in het wild tussen april en mei en kan tot aan september duren ongeveer. Dat zien we hier bij ons in gevangenschap eigenlijk ook wel terug als we de natuurlijke loop van de seizoenen volgen en geen licht aandoen.

GEURKLIER VIDEO

In de onderstaande video vertel ik het één en ander en laat ik je de geurklier zien bij een dwerghamster.


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Een gedachte over “De Geurklier van een Dwerghamster

 • Ons dwerghamstertje ruikt heel erg,tenminste zijn kooi.
  Zou dit kunnen door de geurklier? Zijn molentje zit wel onder gelige spul.
  Ik maak de kooi elke week wel schoon en verschoon zijn huisje iets vaker.
  Heb je misschien tips tegen de geur..
  Het ruikt niet echt fris zo in huis

  Beantwoorden

Geef een reactie