Huisvesting

Bodembedekking onderzoek | Hoge en lage bodembedekking

Bodembedekking onderzoek is iets waar ik me regelmatig mee bezig heb gehouden! Als je een hamsterverblijf wilt inrichten is de bodembedekking een vanzelfsprekend iets, maar hoeveel doe je in het verblijf? Vroeger was het heel simpel… 5  tot 10 cm om de bodem te bedekken en klaar. Het was tenslotte bodem->bedekker. Maar tegenwoordig is dat allemaal niet meer zo simpel. We kijken steeds meer naar de natuurlijke leefomgeving van de dieren en passen daar de huisvesting op aan. Op zich natuurlijk een super leuk idee!

Zoals jullie weten ben ik zeer nieuwsgierig ingesteld en bij mij komen er altijd heel vee vragen…. “wat zou de ideale laag zijn?”, “welke bodembedekker is dan geschikt voor welke laag?”, “moet je meerdere lagen doen met verschillende bodembedekkers?”, “hoe reageren de hamsters?”… en ga zo maar door :p

Ik kan hier wel over nadenken maar het makkelijkste is natuurlijk het aan de hamsters zelf te vragen… antwoord krijg je niet in woorden, maar wel in daden. Bij elke verandering in het verblijf reageren de dieren hierop. Als je ze goed observeert kun je hier belangrijke conclusies uit trekken 😉 Dat heb ik ook gedaan in mijn volgende onderzoek.

BODEMBEDEKKING ONDERZOEK

Ik heb voor het onderzoek het verblijf van de dieren opgedeeld in twee delen. Een heel hoog deel en een heel laag deel. Bekijk deze video om te zien hoe ik het verblijf heb ingericht om de test te beginnen:

Ik heb dit een poosje zo gelaten en heb daarna de volgende video gemaakt met de conclusie:

UITBREIDING ONDERZOEK

Het bodembedekking onderzoek loopt nog steeds en ik kan er zelfs een kleine bijzondere wending bij plakken. De dieren die ik hier heb laten zien in de filmpjes zijn een mannetje en een vrouwtje. Het vrouwtje is een Mandarijn en omdat ze nog nooit een nestje heeft gehad, heb ik aangenomen dat ze onvruchtbaar was. Ik heb haar namelijk gekoppeld met meerdere verschillende mannetjes maar zonder succes.

Nadat ik dit bodembedekking onderzoek heb gedaan, heb ik de hoe en lage kant nog even zo in het verblijf gelaten en zelfs in het hoge deel een huisje geplaatst. Dit huisje heb ik in links in de hoek van het verblijf geplaatste op het hoge deel. Het andere huisje dat al in het verblijf stond heb ik ook gewoon laten staan. Kort nadat ik het tweede huisje heb geherintroduceerd heeft het vrouwtje haar intrede daar gemaakt. Ze heeft nog een stukje onder het huisje gegraven zodat het huisje iets verder in de bodembedekking is gezakt.

Als je je nu afvraagt hoe lang ik deze setting al in het verblijf heb staan? Doordat ik veel bodembedekking in het verblijf heb en ook bodembedekking die goed absorbeert kan ik er heel lang mee voorruit (3 maand), dus dat geeft tijd om te onderzoeken 😉

OK terug naar het vrouwtje… ik hoorde op een gegeven moment piepjes uit het tweede huisje komen en ja hoor een nestje was geboren! Dit klinkt misschien niet zo bijzonder maar dat is het eigenlijk wel, want het lijkt erop dat door de omgevingsfactoren het vrouwtje een nestje heeft gekregen. Dit roept de volgende vragen op:

  • Speelt bodembedekking zo’n grote rol bij de voortplanting?
  • Weigert een vrouwtje een dekking bij een te lage bodemlaag?
  • Waardoor wordt deze keuze veroorzaakt?

Als we naar de eerste vraag kijken dan kan er alleen geconcludeerd worden dat dit het geval is bij sommige vrouwtjes anders zouden de andere vrouwtjes deze keuze ook vertonen. Bij de tweede vraag of een vrouwtje een dekking weigert kan ik alleen maar zeggen… deze dus wel of ze moet om een onbekende reden pas op veel latere leeftijd vruchtbaar zijn geworden, maar die kan is heel klein. Het zou eerder andersom zijn. De laatste vraag vind ik heel interessant want waardoor wordt deze keuze bij de dieren veroorzaakt? We weten dat hamsters de zachtste bodembedekking verkiezen, maar ik heb collega fokkers die alleen een bodemlaagje van 5 cm hanteren en verder het hele verblijf kaal. Zou dit vrouwtje dan heel kieskeurig zijn? Ik vind het in ieder geval heel interessant! Het nestje waar ik het trouwens over heb is het A7 Nestje van Lubke x Snow

Toevallig sprak ik een collega fokker onlangs op een beurs en die vertelde mij dat hij een vrouwtje had die net als lubke hierboven hele lange tijd geen nestjes kreeg en opeens toen hij de bodembedekking veranderde wel een nestje kreeg. De fokker had overal hoge bodembedekking en heeft een deel van het verblijf verlaagt. Dat is dan weer net het tegenovergestelde van wat ik heb gedaan.

CONCLUSIE BODEMBEDEKKING ONDERZOEK

De dieren verkiezen hoe dan ook het huisje boven de hoge bodembedekking. Als er geen huisje is gaan ze onder het plateau liggen en als er geen plateau is dan gaan ze richting de bodembedekking. Om het even heel grappig te nemen… Als we kijken naar mensen die heel vroeger hun eigen hutjes en klei huisjes maakten en nu een mooi huis kunnen kopen dan zou ik voor het huis gaan in plaats van een eigen hutje te moeten maken…. Zouden de hamsters dezelfde instelling hebben? Liever luid an moe? Of wint het instinct van de dieren toch?

De perfectie combinatie lijkt wel huisje + hoge bodemlaag. In ieder geval voor het vrouwtje want het mannetje bleef trouw aan zijn huisje op de lage bodemlaag.

UPDATE: 20-01-2019

Ik heb een poll geplaatst op facebook. In deze poll heb ik gevraagd: “Is jouw hamster een echte graver? *Omdat er maar twee opties mogelijk zijn komt “nee” en een “beetje” in een bakje. Ik ben heel benieuwd!”

en dit was het resultaat

bodembdekking onderzoek bij hamsters

Uiteraard zijn 172 stemmen niet echt representatief, maar het geeft wel een idee en eerlijk gezegd bevestigd het ook wat ik zelf bij mijn hamsters zie.


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie