Gezondheid

Dans Rusjes

Vandaag is bevriende collega fokker Martin Braak bij mij op bezoek geweest. Het was natuurlijk weer heel gezellig, want over de hamsterhobby kletsen is altijd leuk! Martin had echter deze keer iets heel bijzonders met zich meegenomen. Iets wat ik nog nooit eerder heb gezien… Hij noemde het “dans rusjes”. Nog nooit eerder heb hiervan gehoord.

Twee draaiende wildkleur hamsters

Martin had een grote transportbox in een rode kleur bij zich. Ik was erg benieuwd wat erin zat en keek door het doorzichtige deksel naar binnen. Ik zag twee Russische Dwerghamsters in de transportbox zitten. Het waren twee mooie wildkleuren. De ene zat rustig in het midden van de transportbox en de andere rende als een gek om hem heen ? Ik was zo verbaasd over wat ik zag dat ik even moest blijven kijken. De ene hamster was zo obsessief aan het rennen alsof zijn leven ervan afhing en de andere zat daar maar rustig. Ik vroeg aan Martin: “Waarom blijft die andere zo rustig zitten?”. Martin legde uit dat de andere aan het uitrusten was, omdat hij al had gerend…. en ja een paar tellen later ging de andere ook mee rennen.

Wat is hier aan de hand?

Martin vertelde dat hij wel van deze afwijking had gehoord. Een soortgelijke aandoening komt ook bij Roborovski Dwerghamsters voor en ook bij muizen. De Roborovski’s worden “spinning hamsters” genoemd en de muizen met deze afwijking “walzing mice” of “dans muizen”. De dieren rennen net als deze hamsters constant rondjes of spinnen om hun as. Dit is voor zover bekend de eerste keer dat de aandoening bij een Russische Dwerghamster voorkomt. Martin wilde dit dan ook delen met alle liefhebbers en fokkers, zodat de aandoening nu en in de toekomst herkend wordt.

De ouders van de twee dansende wildkleuren zijn kerngezond. Dit was hun tweede nestje en van de 7 gezonde jongen zaten er twee bij die dus deze afwijking hadden. Martin had het al vroeg in het nest ontdekt, omdat de twee dieren zich afwijkend gedroegen.

Geef een reactie

Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder