Geen categorieVerzorging

Hamster Geheugen | Hoe werkt dat?

DwerghamsterIs uit het zicht echt uit het hart bij hamsters?

Het hamster geheugen werkt op een bijzondere manier.

Het is me opgevallen dat hamsters elkaar na een poosje vergeten. Als ik bijvoorbeeld een koppeltje bij elkaar heb zitten en deze na een poosje uit elkaar haal en vervolgens na een week of twee weer probeer te koppelen dan zie ik dat de hele kennismakingsdans als het ware van voor af aan begint. Maar als ik de dieren voor een dag uit elkaar haal dan is er geen probleem, dus ik merkte verschil. Binnen een dag geen probleem, maar langer dan een dag uit elkaar was te lang.

Ook lijkt het erop dat hamsters die lange tijd samen hebben gezeten met een partner meer last hebben van het afscheid nemen. Waarom is dat?

DE CONSTANTE ERVARING BLIJFT IN HET HAMSTER GEHEUGEN

Het lijkt erop dat het hamster geheugen losse gebeurtenissen vergeet. Zoals een ruzie, een snackje, een aanraking. Uit onderzoek lijkt de conclusie naar voren te komen dat de dieren na 24 uur de losse gebeurtenis helemaal vergeten zijn. Niet alleen een gebeurtenis trouwens want ook elkaar vergeten ze na 24 uur al.

Als het gaat om gebeurtenissen kunnen hamsters (net als veel andere dieren) constante terugkerende situaties wel onthouden, maar losse gebeurtenissen niet. Dus dagelijks wat lekkers geven om 15 uur zullen ze gaan onthouden na een poosje. Ook onthouden ze waar ze hun nest hebben gemaakt, waar hun voorraadkamer is en waar de wc is.

jonge dwerghamstertjes in wildkleur tam maken en het hamstergeheugen trainen

HET HAMSTER GEHEUGEN EN CONTACT MET MENSEN

Als we het hamster geheugen naast het tam-maak-proces leggen en het contact met mensen moeten we tot de conclusie komen dat je minstens  1 x in de 24 uur contact moet hebben met je hamster anders is die je vergeten! Want als je, je hamster nog maar net hebt is het contact met jou immers een losstaande gebeurtenis en (nog) geen constante. Pas als je een lange periode de hamster (het liefst) op dezelfde manier hanteert zal die jou niet alleen leren kennen maar ook onthouden. De truc zit m dus in de “constante en terugkerende” manier van hanteren.

Nog even voor de duidelijkheid een hamster vergeet dus een losstaande gebeurtenis. Als jij je hamster een paar weken elke dag hanteert en dan een paar dagen niet, dan zal hij je niet vergeten zijn omdat je een constante bent en geen losstaande gebeurtenis. De periode van wekenlang elke dag hanteren heeft hiervoor gezorgd 😉

KAN EEN HAMSTER JE VERGETEN?

Persoonlijk denk ik dat het hamster geheugen zo in elkaar zit dat een nieuwe hamster je inderdaad vrij snel kan vergeten. Dus stel dat je je hamstertje net hebt opgehaald en gelijk daarna op vakantie gaat, dat je dan na de vakantie opnieuw moet beginnen met opbouwen. Voor ons zijn twee weekjes vrij kort, maar in een hamsterleven is twee weken vrij lang.

2 weken in hamstertijd is hetzelfde als 1 jaar in een mensenleven.

 

Russische Dwerghamster wildkleur en hoe werkt het hamster geheugen

Heb je hulp nodig met het tam maken van je hamstertje of heb je andere hamstervragen, stel ze dan op ons Hammie Hamsterforum!


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie