GezondheidRoborovski Dwerghamster Blog

De Roborovski Dwerghamster is zeer vatbaar voor Corona

We kunnen het bijna niet meer aanhoren “Corona, corona corona” en dan kom ik met nog meer Corona, sorry daarvoor, maar ik denk dat het volgende wel belangrijk is om te weten.

  • Drie nauw verwante dwerghamstersoorten zijn vatbaar voor SARS-CoV-2-infectie
  • Het verloop en de uitkomst van infectie variëren sterk tussen soorten
  • Schijnbare verschillen in ziekteprogressie zijn onafhankelijk van de ACE-2-sequentie

De onderzoekers schrijven het volgende:

Verschillende zoogdieren zijn vatbaar voor SARS-CoV-2; maar weinig soorten die tot nu toe zijn onderzocht, ontwikkelen een robuuste klinische ziekte die lijkt op ernstige gevallen bij de mens of die het testen van vaccins en medicijnen onder omstandigheden van ernstige ziekte mogelijk maken. Hier vergelijken we de gevoeligheid van drie soorten dwerghamster (Phodopus spp.) voor SARS-CoV-2 en introduceren we de Roborovski-dwerghamster (P. roborovskii) als een zeer gevoelig COVID-19-model met consistente en fulminante klinische symptomen.

Tijdens het onderzoek komt naar voren dat vooral de Roborovski Dwerghamster bijzonder vatbaar is voor Covid en hier ook zeer heftig op reageert met ernstige benauwdheid. Covid kan voor de Roborovski Dwerghamster dodelijk zijn. De onderzoekers hebben de heftige klachten die Corona (Covid) veroorzaakt natuurlijk wel gezien, wij allemaal waarschijnlijk wel. Er zijn ongelofelijk veel mensen aan overleden, maar deze heftige symptomen zijn tot op heden nog niet waargenomen in dieren, tot nu dus.

De Roborovski Dwerghamster kan helpen bij het onderzoek naar de veiligheid van vaccines, met name voor gevoelige mensen.

covid verloop dwerghamsters

We wisten natuurlijk dat hamsters besmet kunnen worden met Corona, maar de gevolgen daarvan waren ons nog niet bekend, tot nu. Zoals je in bovenstaande grafiek kunt zien is het ziekteverloop verschillend bij de drie onderzochte dwerghamstersoorten. De Roborovski Dwerghamster is de gevoeligste als het om Corona gaat.

De eerste symptomen die worden waargenomen zijn een verhoogde lichaamstemperatuur en een daling in lichaamsgewicht. De Roborovski Dwerghamster vertoonde al symptomen van ziekte binnen drie dagen na infectie.

We registreerden een dramatische daling van de lichaamstemperatuur na infectie, met een verlaging van de gemiddelde lichaamstemperatuur van -36°C op 1 dag na infectie (dpi) tot 33,1°C

Andere symptomen bij de Roborovski Dwerghamster waren:

  • Een warrige vacht
  • Snuiven
  • Kortademigheid – bij heftige benauwdheid zien we de dieren met open mondje naar adem happen
  • Lusteloos

De anders zeer actieve Robor’s zijn bij deze ziekte ineens lusteloos en heel rustig, dat is voor de baasjes een zeer duidelijk signaal dat er iets aan de hand is. Zie jij bovenstaande symptomen bij je Roborovski Dwerghamster, neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.

In het onderzoek werden geïnfecteerde Roborovski Dwerghamsters zo ernstig ziek na drie dagen dat ze moesten worden ingeslapen 🙁

covid dwerghamsters
Figure 1. Changes in Body Temperature and Body Weight Following SARS-CoV-2 Infection in Phodopus Hamster

Het onderzoek heeft natuurlijk als doel nog openstaande vraagstukken met betrekking tot Corona, Vaccinaties e.d. te beantwoorden. Wat ik er graag uit wil halen is het feit dat dwerghamsters besmet kunnen raken en de Roborovski Dwerghamster dus ernstig getroffen kan worden door deze ziekte. Belangrijk is daarom om uit te kijken de dieren niet te besmetten. Als iemand in het huishouden besmet is moet de hamster uit de buurt worden geplaatst zodat deze niet besmet wordt.

Het hele onderzoek is hier te lezen: The Roborovski Dwarf Hamster Is A Highly Susceptible Model for a Rapid and Fatal Course of SARS-CoV-2 Infection


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie