Vitamine A

vitamine A in wortelVitamine A (ook wel anti infectie vitamine genoemd) is een verwijzing naar een aantal stoffen die in vet oplosbaar zijn. De belangrijkste is retinol. Deze vitamine speelt een hele belangrijke in het afweersysteem en bij de ontwikkeling van lichaamscellen en weefsels van het lichaam. De goede invloed op de afweer is waarschijnlijk te danken aan het feit dat vitamine A de thymusklier activeert. Ook staat de vitamine bekend om haar kankerwerende eigenschappen.

De goede effecten houden hier niet op want deze vitamine is bijzonder belangrijk voor de ogen. De vitamine maakt stofjes aan die (vooral ) helpen bij schemerig licht. Mensen met een gebrek aan Vitamine A kunnen daarom nachtblindheid ontwikkelen. Ook speelt de vitamine een belangrijke rol bij het in stand houden van het hoornvlies. Pijnlijke en jeukende ogen kunnen daarom op een tekort wijzen. Vitamine A is rijkelijk terug te vinden in wortel, zowel vers als gedroogde wortel.

Onderzoek

Uit onderzoek is gebleken dat een gehalte van minimaal 1,1 mg / kg dieet (3,8 μmol / kg dieet) ideaal is. De vitamine gehalte van hamsters is slechts iets hoger dan die van Ratten. Als Vitamine A ineens uit het dieet gehaald zou worden dan zie je binnen 6 a 7 weken al verschijnselen van een tekort. Dieren met een tekort ontwikkelen zich abnormaal grof en dun haar. Maar ook “Xerophthalmia” dat is een aandoening waarbij er geen traanvocht wordt aangemaakt en een oog dat niet traant zorgt voor problemen. Een tekort ontstaat voornamelijk bij jonge dieren. Wat je dan ziet is dat de dieren een verzwakte afweer hebben, waardoor infecties een kans krijgen.

De vitamine A-behoefte van hamsters lijkt maar iets groter te zijn dan die van de rat. Hamsters die een gezuiverd dieet kregen dat 2 mg retinylpalmitaat/kg dieet (3,8 µmol/kg) bevatte, groeiden evenals dieren die een commercieel dieet met natuurlijke ingrediënten kregen (Rogers et al., 1974). De hamsters hadden normale serum vitamine A-concentraties en een zeer bescheiden ophoping van vitamine A in de lever. Op basis van deze onderzoeken is de minimale hoeveelheid retinol die een licht positieve vitamine A-balans in stand houdt ongeveer 1,1 mg/kg voeding (3,8 µmol/kg voeding).

Tekenen van vitamine A-toxiciteit

Hamsters die een dieet kregen dat 400.000 IE vitamine A/kg (419 µmol/kg) bevatte, ontwikkelden leverpathologie en stierven binnen 42 tot 91 dagen. Dieren die 100.000 IE/kg dieet kregen (105 µmol/kg) en lagere concentraties (4.000 en 600 IE/kg) vertoonden geen toxische effecten (Beems et al., 1987).

Symptomen Vitamine A gebrek:

Het weglaten van vitamine A uit een dieet van 24 procent caseïne leidde tot tekenen van een tekort in 6 tot 7 weken. Dieren met een tekort aan vitamine A ontwikkelden zich abnormaal en hadden grof en dun haar, xeroftalmie en verhoornde gelaagde tracheale voering (Salley en Bryson, 1957). Maagzweren gevormd bij volwassen mannelijke hamsters die gedurende 7 maanden een vitamine A-deficiënt dieet kregen (Harada et al., 1982).

  • Slechte afweer
  • Blindheid
  • Ruwe droge huid
  • Zak tandlazuur
  • Vertraagde groei bij jonge dieren

Overdosis

Een overdosis van deze vitamine is ook mogelijk! Hamsters die veel te veel hebben gekregen stierven binnen 42 uur. 4000 en 600 IU / kg is goed 100.000 IU / kg overdosis


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.