Geen categorieVoeding

Levende Meelwormen voor hamsters

Ik hoor je al gillen…. of toch niet? Het voeren van levende meelwormen aan hamsters gebeurd al heel lang, maar toch is het niet bepaald standaard. Hoewel sommige mensen gruwelen van deze kleine slierterige beestjes zo hebben andere mensen er geen enkel probleem mee. Het ligt maar net wat baasje ervan vindt en groot gelijk want ik moest moet er ook heel erg aan wennen 😉

LEVENDE MEELWORMEN ZIJN EEN EIWIT BOM!

De voedingswaarde van levende meelwormen is bijzonder voedzaam, met name voor jonge, drachtige en zogende dieren. De kleine wormpjes zijn namelijk bijzonder rijk aan eiwitten! 50% van de meelworm is eiwit, dus dat is een echte eiwitbom! De gedroogde vorm bevat ook eiwitten en vetten, maar veel minder dan de levende.

JONGE DIEREN ETEN GRAAG LEVENDE MEELWORMEN!

Zoals je op onderstaand filmpje kunt zien vinden jonge dieren de meelwormen OM OP TE VRETEN! Dit is enigszins logisch omdat jonge dieren een grotere eiwitbehoefte hebben. Ik geloof echt dat dieren weten wat ze nodig hebben en tot zich nemen wat het lichaam op dat moment vereist aan voedingswaarde.

PAS OP… ze bijten

Het is wel uitkijken met levende meelwormen omdat ze kunnen bijten. Als een hamster de meelwormen levend in zijn wangzak hamstert dan kunnen er verwondingen ontstaan. In de meeste gevallen zal het instinct van de dieren het overnemen en de dieren ertoe bewegen om het koppie van de meelworm eraf te bijten of de meelworm meteen dood te bijten zodat deze niet meer kan bijten. Toch moet je het altijd goed in de gaten houden en bij twijfel zelf het kopje eraf halen.

OUDERE DIEREN

Bij volwassen dieren kan de interesse verschillen. Zo heb ik de meelwormen ook aan enkele volwassen hamstertjes gegeven en zie ik duidelijk verschil in smaak! De ene hamster vind het heerlijk en eet ze meteen op, terwijl de andere hamster er werkelijk niet naar omkijkt. Smaken verschillen dus heel erg!

pincet meelwormenEng om op te pakken

Het is vooral het oppakken van de wormpjes dat eng is. Ik heb hier een lepeltje voor gebruikt, maar je hebt ook speciale pincetjes waar je de wormpjes mee op kunt pakken. Dat is makkelijker omdat je er dan een tegelijk kunt pakken en niet zoals ik een hele lepel vol :p …. waar ze vanaf kruipen …. ieuw! haha


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie