HAMSTER WEETJES

Op onderstaande pagina vindt je allemaal hamster weetjes!dwerghamste rin traker

  • De Russische Dwerghamster word ook wel de Dzjoengaarse dwerghamster genoemd; de Campbelli dwerghamster word ook vaak zo genoemd. Dat komt omdat Dzjoengaarse dwerghamster een verzamelnaam is voor zowel de Russische als de Campbelli dwerghamster. Beide soorten kunnen onderling gekruist worden. Een deel van de nakomelingen is vruchtbaar. In het algemeen zijn dat soort kruisingen af te raden, omdat ze geen enkel doel dienen.
  • Tijdens een langer aanhoudende koude periode gaan de dieren niet in winterslaap. Wel kan hun vacht witte vlekken gaan vertonen, verbleken of geheel wit worden door de afnemende hoeveelheid daglicht. In de natuur dient de wintervacht als camouflage, ze vallen dan niet op in de sneeuw. De mannelijke dieren zijn met deze wintervacht niet vruchtbaar. Als huisdier gehouden Russische Dwerghamsters vertonen zelden hun witte wintervacht, of hun omgeving moet kunstmatig worden verduisterd.
  • De hamster behoort tot de woelmuisachtige. Strooi de bodembedekker daarom niet al te gelijkmatig uit zodat hij zijn graafinstinct nog een beetje kan uitleven. Het is een grappig gezicht hoe ze zich onder het zaagsel graven.
  • Niet alle hamstertjes reageren hetzelfde als ze in een nieuw huisje gezet worden. Schuwe dieren, die tijdens hun reis naar hun nieuwe huisje heel verschrikt in de doos zaten, kunnen het beste met doos en al in de kooi geplaatst worden, totdat ze uit zichzelf eruit durven.
  • In Engeland en Amerika worden de Russische Dwerghamsters ‘Winter White’ genoemd. Dit omdat de Russische Dwerghamster in de winter een wintervacht kan krijgen en geheel wit kan worden.
  • Een hamstertje kan in shock raken. Als je hamster ergens heel erg van schrikt of ergens vanaf valt , kan hij stok stijf blijven liggen en dit kan zelfs enkel minuten duren. Het beste wat je kunt doen is het diertje in zijn hokje plaatsen en met rust laten.
  • De hersenen van een hamster wegen nog geen 1,5 gram.
  • De naam Merle is afgeleid uit het oud- Engelse ‘milde’, met de betekenis ‘mild’, en ’tryth’, met de betekenis ‘sterkte’. De naam betekent: de milde sterke.

Onderzoek naar de piepjes van jonge hamsters

De voor ons hoorbare kreetjes van de jongen duren ongeveer 120 milliseconden, dit zijn hoorbare geluidjes die gemaakt worden met het strottenhoofd, dus met de stembanden, terwijl de ultrasone (niet hoorbaar) geluidjes worden “gefloten”.

Hoe de moeder hier precies op reageert hebben ze nog niet onderzocht bij alle hamstersoorten.  Men denkt dat de moeder hierop reageert en de jongen gaat verzamelen.

Bij ratten is daar meer onderzoek naar gedaan. Ook rattenpups maken ultrasone geluidjes wanneer ze het koud krijgen. Dit heeft meerdere effecten op moeder rat. Al 5 minuten nadat ze het ultrasone geluid van haar pups te horen krijgt, maakt ze een bepaald hormoon aan, prolactine genaamd. Dit hormoon stimuleert onder andere de aanmaak van moedermelk. Tegelijkertijd gaat zij ook specifiek moederlijk gedrag vertonen, zoals het bouwen van een nest en het zoeken en terughalen van de jonkies. De onderzoekers denken nu dat de ultrasone geluidjes van de jongen de aanmaak van dit hormoon stimuleert. Dat zorgt er vervolgens weer voor dat er melk aangemaakt wordt en moederlijk gedrag optreedt.

(c) Dr. Marcel AG van der Heyden
Bronnen:
H. Hashimoto en anderen.
Prolactin levels and maternal behavior induced by ultrasonic vocalizations of the rat pup. Exp Anim 50:307-312 (2001)
Comparative study on isolation calls emitted from hamster pups.
Exp Anim
50:313-318 (2001)

Hamstertijd

Ja, het is echt zo we kunnen berekenen hoe oud de hamster echt is. Net als bij honden en katten.
Voor deze berekening hebben ze de volgende gegevens bekeken. De hamster wordt 3 jaar oud en de mensen wordt gemiddeld 76 jaar oud. Aan de hand van deze gegevens is uitgerekend dat een hamster iedere twee weken een jaar ouder wordt… dat zou dus betekenden dat je heel veel verjaardagen kunt vieren met je diertje.

Hamster jaren

Mensen jaren

14 dagen (2 weken)
365 dagen (1 jaar)
60 min. (1 uur)
24 uur (1 dag)
2,5 min.
60 min. (1 uur)

Wat betekend een droom over een hamster?

Hamsters zijn het symbool van gierigheid, vraatzucht, heftige zuinigheid en verzamelwoede.

Wie over een hamster of meerdere hamsters droomt is in het waakbestaan iemand die mogelijk aan het hamsteren is, gierig is of extreem zuinig.

De kleur van de hamster kan duidelijkheid geven over het gebied waarop de uitleg van toepassing is. Zo hebben bijvoorbeeld goudgele hamsters te maken met geestelijke en materiële zaken, roodbruine hamsters met liefdes aangelegenheden. Fel rode hamsters met strijd, bruine met aardse zaken.

Hamsters die ons bijten waarschuwen ons voor gierige mensen die ons niet zullen helpen als dat nodig zou zijn.
Slaan we een hamster dood dan rekenen we in het waakbestaan af met gierigheid voor onszelf of voor anderen. Een enkele keer stoppen we met onze verzameling.

Wie een hamster knuffelt koestert zijn bezittingen, vaak ten koste van anderen.


Zou een hamster dromen in zijn slaap?

slapende hamsterWat denk jij? Zouden hamsters dromen hebben? Wat zouden ze dromen?
Op de laatste vraag zullen we waarschijnlijk nooit een antwoord op krijgen maar op de eerste twee zou mijn antwoord zijn “Ja, ik denk wel dat een hamster droomt tijdens zijn schoonheidsslaapje”
Als je een slapende hamster observeert zul je soms stuiptrekkingen kunnen waarnemen en/of gepaard met kleine piepjes. De piepjes lijken een beetje op cavia piepjes.
Beluister onderstaande geluidopname en kom er achter hoe een dromende hamster klinkt.

De hamster die je net hebt gehoord is één van mijn hamstertjes en hij heet Baloo. Hij kan niet alleen hele lieve geluiden maken in zijn slaap maar hij neemt meteen ook hele spectaculaire houdingen aan.


Kilometerstand van de Russische Dwerghamster

We weten allemaal wel dat hamstertjes graag in hun radje rondrennen …maar hoeveel loopt hij nu eigenlijk?

Eén van onze forumleden heeft onlangs een meting gedaan met haar Russische Dwerghamster Twizzel. Ze heeft een kilometerteller aan het radje bevestigd en de hamster een paar dagen lang gevolgd.
… we kunnen wel zeggen dat het rusjes absoluut niet stil zitten en gek zijn met hun radje.

Dag 1km stand hamster
Dagafstand: 2,96 kilometer
Gemiddelde snelheid: 1,93 kilometer per uur
Maximaal behaalde snelheid: 4,2 kilometer per uur
Totale tijd: 01:31:35 uur

Dag 2 Dwerghamster.nl
Dagafstand: 6,7 kilometer
Gemiddelde snelheid: 1,47 kilometer per uur
Maximaal behaalde snelheid: 5,8 kilometer per uur
Totale tijd: 04:32:19 uur

km stand hamsterDag 3
Dagafstand: 6,41 kilometer
Gemiddelde snelheid: 1,22 kilometer per uur
Maximaal behaalde snelheid: 5,3 kilometer per uur
Totale tijd: 05:13:07 uur

Dag 4
Dagafstand: 5,97 kilometer
Gemiddelde snelheid: 1,1 kilometer per uur
Maximaal behaalde snelheid: 3,2 kilometer per uur
Totale tijd: 05:24:48 uur


Knabbelen

Sommige hamsters gaan aan je hand knabbelen maar waarom eigenlijk? Nou dat komt doordat je handen vaak zoutig zijn. Doordat je handen vaak een beetje klam zijn (zweten) komt er zout vrij en dit vinden heel  veel dieren lekker.

Je hamster kan aan je hand gaan likken, dat is lief en schattig maar hij kan ook aan je hand of vingers gaan knabbelen. Het is niet echt bijten maar fijn is het niet altijd. Sommigen zeggen dat als je  hamster dit doet hij zout te kort komt, of dit ook echt zo is, si onduidelijk. Het zou niet het geval moeten zijn als je goede hamster voeding geeft.

Vind je het niet leuk dat je hamster dit doet dan kun je zachtjes tegen zijn koppie aan blazen dan houd hij er wel mee op.


Lucht in de wangzakken

Het schijnt dat Russische Dwerghamsters lucht in hun wangzaken blazen als ze in het water terecht komen. Zo kunnen ze langer en makkelijker boven water blijven.


Jetlag maakt hamster dommer

Wetenschappers hebben het slaappatroon van een aantal hamsters overhoop gegooid: elke drie dagen verschoof de periode waarin ze sliepen met zes uur. En dat een maand lang. In de mensenwereld komt dat neer op een jetlag die men heeft wanneer men in één maand tien keer op en neer reist tussen New York en Parijs. De hamsters toonden wat dat met een mensenbrein doet.

Uit het onderzoek blijkt dat het regelmatig hebben van een jetlag de kans op hart- en vaatziektes, diabetes en kanker verhoogt. Maar de hamsters vertoonden ook nog andere gebreken: het aantal nieuwe zenuwcellen dat in de hippocampus wordt aangemaakt, daalde met vijftig procent. Deze zenuwcellen zijn cruciaal voor de vorming van het langetermijngeheugen.

Ook de mentale functies van de dieren renden achteruit. Zo wisten ze bijvoorbeeld niet meer in welk deel van hun kooi hun favoriete rad stond. Zelfs 28 dagen na de laatste jetlag, waren de hamsters nog minder goed in staat om te leren en herinneringen op te slaan. De onderzoekers concluderen dan ook dat de jetlag een langdurig effect heeft op het geheugen en de leerprocessen.

Waardoor deze problemen veroorzaakt worden, is onduidelijk. Mogelijk heeft een variatie in het slaaphormoon melatonine er iets mee te maken. Maar ook stress en de toename van het aantal afstervende cellen kan de hamsters geen goed hebben gedaan.


Hamsters en depressies

Ook hamsters kunnen last hebben van winterdepressies.

Dat vertelde de Amerikaanse onderzoeker Randy Nelson op de jaarlijkse bijeenkomst van de Society of Neuroscience. Hij onderzocht ruim honderd Siberische hamsters, 53 vrouwtjes en 48 mannetjes. Die groeiden op in zomerkooitjes waar het 16 uur per dag licht was, of in winterkooitjes met 8 uur licht per dag. De winterhamsters bleken na zestig dagen angstiger en depressiever. Dat bleek uit testjes waar ze bijvoorbeeld hun weg moesten vinden in een doolhof. De depressieve hamsters waren minder ondernemend, en zaten sneller bij de pakken neer. Ook hamsters die in het kunstmatige winterseizoen waren geboren, waren trouwens vaker depressief. Vooral vrouwtjeshamsters hadden last van de winterblues, meldt Nelson. In het persbericht wordt daar triomfantelijk aan toegevoegd dat dat geheel in de lijn der verwachtingen ligt, aangezien ook mensenvrouwen eerder last hebben van winterdepressies. Maar hee. Dat is nu gek. Eerder dit jaar schreef Nelson namelijk nog in het tijdschrift Psychoneuroendocrinology dat juist vrouwtjeshamsters geen spatje last hadden van het korter worden van de dagen, en dat het vooral de Siberische mannetjes waren die bij de pakken neerzaten in donkere tijden. Desgevraagd melden de onderzoekers dat het hier om een andere studie gaat, met iets andere daglengtes en andere testmethodes. En ja, daaruit bleek inderdaad dat vooral de mannetjes last hadden van winterdepressies. Kortom, met hamsters kun je alle kanten op.