OPERATIE

Ten eerste mag wel gezegd worden dat het niet al te makkelijk is om een hamster te opereren. Het zijn kleine en zeer gevoelige diertjes die helaas niet veel kunnen hebben.

VOOR DE OPERATIE

Voorafgaande aan een operatie zal je dierenarts je hamstertje onderzoeken. Dit onderzoek heet het pre- anesthetisch onderzoek en het bestaat uit een lichamelijk onderzoek en indien nodig ook een bloedonderzoek. Beide onderzoeken zijn bedoeld om afwijkingen op te sporen die tijdens de anesthesie (narcose) tot complicaties zoude kunnen zorgen. Je dierenarts kan dan eventueel kiezen voor andere anesthesietechnieken, of zelfs besluiten de operatie niet door te laten gaan.

DE NAZORG

Ook de herstelperiode en de nazorg worden tijdens de voorbereiding van de operatie besproken. De mogelijkheden om bepaalde medicatie toe te passen of bepaalde nazorg. Pijnbestrijding tijdens de operatie is hiervan een voorbeeld. Dit is een belangrijk punt van aandacht omdat pijnbestrijding een positieve invloed heeft op de herstelperiode. Nazorg door de jou als eigenaar Als je hamster is bijgekomen mag hij in de meeste gevallen mee naar huis.
Indien je hamster nog niet volledig ontwaakt is en de dierenarts vertrouwd het nog niet volledig kan het zijn dat het noodzakelijk is om je hamstertje nog wat langer in observatie te houden. Dit kan beteken dat je hamster een paar uur langer moet blijven, maar het kan ook zo zijn dat hij een nacht moet blijven. Als je, je hamster mee neemt naar huis dient hij op een rustige en warme plaats gelegd te worden.

ETEN EN DRINKEN

Je hamster mag weer eten en drinken vanaf het moment dat hij volledig is ontwaakt. Geef de eerste keren kleine beetjes eten en drinken. Geef eten dat je hamster gewend is, tenzij de dierenarts andere voeding voorschrijft.

ONTLASTING EN URINE

Ontlasting kan even op zich laten wachten. Je hamster moet op de dag na de operatie wel geplast hebben.

DE WOND

  • De meeste operatiewonden worden niet verbonden, zodat ze beter en sneller kunnen genezen.
  • De operatiewond heeft veel rust nodig dit is van belang voor een gezond herstel.
  • Likken of bijten kunnen bij een hamster helaas niet worden voorkomen. Dit is dan ook een risicopunt bij deze diertjes. Er zijn geen kragen beschikbaar zoals bij honden en katten.
  • Voorkom dat je hamster na de operatie wilde bewegingen maakt, waardoor de wond kan opspringen.
  • Ongeveer 10 dagen na de operatie moeten de hechtingen worden verwijderd.

MEDICIJNEN

Neem contact op met je dierenarts als de toediening van medicijnen problemen oplevert, bijvoorbeeld doordat je hamster gaat braken of als het niet lukt om medicijnen in te geven. Maak altijd de kuur af!

WANNEER HULP NODIG?

  • Als je hamster na enkele uren na thuiskomst nog steeds niet is bijgekomen, koud aanvoelt en/ of sloom blijft.
  • Als je hamster niet wil drinken en eten.
  • Als de operatiewond opengaat, als er veel wondvocht/ pus uit komt of als er veel bloed uit de wond komt.
  • Als het eventuele verband gaat stinken of als er een zwelling optreedt.
  • Als je hamster veel aan de operatiewond gaat likken en bijten.

DE ZIEKENBOEG

Na een operatie is het niet verstandig je hamster terug te zetten in een verblijf met bodembedekking. Deze kan namelijk de operatiewond gaan irriteren. Je kunt het beste een ziekenboeg maken. Dit kan al een lege kooi zijn of een lege curverbox met wat handdoeken of wc papier erin.
Haal het loopradje uit het verblijf zodat je hamster niet gaat rennen. Hij moet immers rustig aan doen. Het Huisje mag er wel in blijven staan dit is zelfs beter omdat het diertje zich er prettig in voelt.

OPERATIE VAN LAYKA

dwerghamster na de operatie
Na de operatie
Dwerghamster moet geopereerd worden
Voor de operatie

Op ons forum (hammie hamsterforum) is onlangs het verhaal van Layka langs gekomen.
Layka kreeg problemen met zijn geurklier, dat dacht iedereen in het begin. Het bleek echter een gezwel te zijn dat operatief verwijderd moest worden.
De dierenarts die de operatie heeft uitgevoerd is N. Wolf uit Wezep.

 

De operatie van Layka is zeer succesvol verlopen. Het enige probleem was dat Layka na afloop aan de hechtingen ging bijten, maar gelukkig heeft hij geen schade veroorzaakt.

WANGZAK ERUIT

Onderstaand kun je zien hoe een operatie van de wangzak in zijn werk gaat. De dierenarts zal de hamster onder verdoving behandelen. Hiervoor zal hij met een tangetje proberen de wangzak weer naar binnen (op zijn plaats) te duwen. Vervolgens wordt er een hechting geplaatst. Mocht dit terugplaatsten niet lukken dan kan de dierenarts ervoor kiezen de wangzak te amputeren. De oorzaak van een binnenstebuiten gekeerde wangzak is veelal het te intensief er uithalen van het eten door de hamster. Hij neemt als het ware samen met zijn eten zijn wangzak mee naar buiten.

dwerghamster wangzak eruit

WANGZAK TUMOR

Peter Klaver, dierenarts voor exoten en wildlife, opereert van dwerghamster tot olifant.

Deze dwerghamster was al eerder onder het mes geweest voor een overvulde wangzak. Na een korte verbetering kwam de zwelling weer terug. De dwerghamster at nog wel, maar zeer moeizaam. Omdat het vrijdagavond was, is meteen tot operatie besloten. Er werd aan een ontsteking of overvulling van de wangzak gedacht, al kon een tumor niet worden uitgesloten.

Na injectie met de narcosevloeistof ging de kleine knager slapen. Het onfortuinlijke beestje werd neergelegd op een warmtematje om afkoeling te voorkomen en na scheren en ontsmetten kon de scalpel.

Een onverwachts grote tumor bleek de wangzak te vullen. Goed los prepareren van de tumor lukte zonder veel bloedverlies want meer dan enkele druppeltjes zou meteen dodelijk zijn. Na 20 minuten was de tumor er uit en was de hamster ongeveer 20% lichter.

De ademhaling werd zwakker, maar met wat onderhuidse infusen wordt het diertje wat ondersteund en een half uurtje later was het knagertje aan het bijkomen.

De nagels van de eigenaar in de wachtkamer waren ondertussen wat ingekort, maar opgelucht kreeg hij zijn lievelingsdier weer mee naar huis met de mededeling ¨garantie tot de drempel¨. De volgende dag at de dwerghamster al weer en na het weekend kwam de trotse eigenaar op het avondspreekuur zijn kleine vriend laten zijn met de mededeling ‘Hij is nu nog kleiner geworden, dokter!

Bron: Peter Klaver, dierenarts voor bijzondere dieren en Nanda van de Weerd, dierenarts te Gorssel
Website: www.klaver4dieren.nl

dwerghamster gezwel op de neus GEZWEL OP DE NEUS

Deze kleine dwerghamster was erg op Pinokkio gaan lijken. Op zijn neus was een geweldig gezwel gegroeid. Hoewel de diertjes erg gevoelig zijn voor afkoeling tijdens operaties, zijn operaties op dwerghamsters vaak goed te doen. De beestjes worden bij “de Toren”onder narcose gebracht met gasnarcose. Bij honden, katten, maar ook bij mensen, wordt daarvoor een slangetje (tube) in de luchtpijp gebracht.  Daar is een dwerghamster is te klein voor.

Als oplossing daarvoor gebruiken we een maskertje dat gemaakt is van een 20 ml injectiespuit. Als narcose wordt een mengsel van zuurstof en isofluraan als narcosestof gebruikt. Het is veilig en effectief.
De dwerghamster zat 10 minuten na de operatie al weer op zijn hokje. Het snoetjes ziet er nu nog wat bloederig uit, maar dat had de hamster even later al weer keurig schoongepoetst.