FOKBESLUIT

Het fokbesluit is genomen en nu moet er stevig over worden nagedacht.

MANIEREN OM MET HAMSTERS TE FOKKEN

Er zijn een paar verschillende manieren om met dieren te fokken. Welke manier jij kiest ligt aan je persoonlijke voorkeuren en je doelstellingen.

  1. Pretnestje
    Als hamsterliefhebber kun je de wens krijgen om eens een nestje met je hamstertjes te krijgen. Af en toe een pretnestje met je hamstertjes is niet echt fokken, maar je zult toch de nodige maatregelen moeten treffen.
  2. Showfokker
    De Showfokker is een professionele fokker die gericht fokt om de bouw en type van zijn hamsters te verbeteren. De showfokker is ingeschreven bij een knaagdier vereniging en bezoekt regelmatig shows waar hij zijn dieren laat keuren.
  3. Hobby Fokker
    De hobby fokker is een liefhebber, deze fokt regelmatig met hamstertjes, stelt voor zichzelf haalbare doelen en streeft deze na. Echter zitten er grote verschillen tussen hobby fokkers en de manieren van fokken. Zo fokt de ene hobby fokker af en toe met twee koppels en de andere hobby fokker het hele jaar door met 10 koppels. De grootste doelstelling van de hobby fokker is echter de tamheid van de dieren.
  4. Broodfokker
    De grootfokker verdient zijn inkomen door het fokken met hamsters. Door de grootschaligheid is de grootfokker niet in staat te letten op de bouw en gezondheid van de dieren. Over de tamheid hoeven we het hier helemaal niet te hebben ben ik bang…. dit is bij deze manier van fokken geheel niet aan de orde.

HET FOKBESLUIT

Uiteindelijk neem je dus het besluit om te gaan fokken en dat noemen we dus het fokbesluit. Het fokbesluit is de start van je Hamster Fokkerij en daarmee geef je aan de zorg van koppels, drachtige, zogende en jonge dieren op je te nemen. Afhankelijk van de manier waarop je gaat fokken zul je vanaf nu meer tijd voor je dieren moeten inplannen.

JE FOKDOEL BEPALEN

Je gaat dus fokken met Russische Dwerghamsters, je hebt het besluit genomen en nu…. Als je gaat fokken moet je een bepaald doel voor ogen hebben. In een fokdoel komen een aantal eigenschappen voor waar je in het bijzonder op selecteert. Je wilt natuurlijk nakomelingen fokken die beter zijn dan de doorsnee dieren.

Hoe meer eigenschappen er in je fokdoel zijn opgenomen, hoe moeilijker het voor je zal zijn om dit te realiseren. Een fokdoel pas je met de tijd ook weer aan, door een andere kijk op zaken en door je ervaring. Het kan ook gebeuren dat er binnen een bepaalde mutatie die je fokt problemen optreden en je niet mee verder kunt/wilt fokken en hiermee pas je het fokdoel weer aan.
Individueel fokdoel

Elke fokker heeft een individueel fokdoel, binnen een ras wil deze bijvoorbeeld selecteren op een bepaalde kleur of bepaald karakter etc.

Mijn fokdoel
Ik heb mijzelf als doel gesteld dieren te fokken die aan de geldende rasstandaarden voldoen en vooral gezond, mooi en lief zijn. Meer weten klik hier.

DE FOKWAARDE BEPALEN

Voordat je überhaupt kunt fokken zul je eerst een geschikt fokkoppeltje moeten vinden, daarbij ben je op zoek naar dieren die je fokdoel het best benaderen en dat valt niet altijd mee. Je kunt op twee verschillende eigenschappen selecteren

  1. De kwalitatieve eigenschappen
    Dit zijn eigenschappen zoals kleur, bloedgroep, verschillende erfelijke afwijkingen etc. Deze eigenschappen zijn dus makkelijk te herkennen en zijn meestal gebaseerd op maar één of enkele genen. Het is vrij gemakkelijk te selecteren op deze eigenschappen het milieu speelt daar verder ook geen rol bij.
  2. De kwantitatieve eigenschappen
    Deze eigenschappen stel je vast door het meten, ze berusten op een heleboel genen en het milieu heeft daarbij een grote invloed. Het is heel moeilijk te selecteren op deze eigenschappen en daarom wordt er vaak gesproken over de fokwaarde schatting.

Een fokwaarde of fokwaarde schatting kun je vaststellen met behulp van een aantal informatiebronnen

  • afstamming (ouders, grootouders en dergelijke)
  • (Half) broers en zussen
  • Nakomelingen
  • Eigen uiterlijk en prestaties

Hoe meer gegevens je kunt krijgen via deze bronnen, hoe beter je de fokwaarde van het dier kunt vaststellen.

HET FOKSCHEMA

Nadat je een besluit hebt genomen, je fokbesluit en daarmee je fokdoel vaststaat en je ook nog eens de fokwaarde van je dieren kent is er nog maar één ding wat er moet gebeuren: het fokschema opstellen. Dat wil zeggen dat je dieren gaat selecteren om mee te fokken. Ook ga je dieren combineren.

In een fokschema kun je een planning maken van combinaties die je in de toekomst wilt laten paren. Je kunt er ook informatie over de afstamming in vastleggen.

Tijdens het opstellen van een fokschema kom je vanzelf een aantal dingen tegen. Je moet ook voor een kruisingsmethode kiezen. De meest voorkomende kruisingsmethode is de combinatieparing.

Bij een combinatieparing kijk je eerst naar de sterke eigenschappen van het vrouwtje. Vervolgens zoek je een mannetje op die de sterke eigenschappen van het vrouwtje versterkt of in ieder geval niet verzwakt en die de zwakke eigenschappen van het vrouwtje verbeterd.

In je fokschema moet je bekijken of je lijnenteelt (inteelt) toepast. Of juist niet. Het tegenovergestelde kan namelijk ook, dat noemen we uitteelt. Je brengt dan nieuwe lijnen of andere rassen in.

Bij uitteelt zal vooral de vitaliteit en het reproductievermogen toenemen. Als je hoort lijninteelt dan moet je zeker denken aan kruisingen tussen broers en zussen , vader en dochter etc. Het gevolg is dat je een homozygote groep dieren krijgt.

Wanneer je enige tijd achter elkaar inteelt, krijg je genetisch bijna allemaal dezelfde dieren. Onderling kruisen geeft dan eigenlijk geen onverwachte nakomelingen meer. Terwijl je aan het intelen bent, zullen de gewenste eigenschappen sterker naar voren komen. Je moet er wel aan denken de dieren met de ongewenste eigenschappen eruit te plukken.