ROEMEENSE HAMSTER

De Roemeense hamster (Mesocricetus newtoni) is een wilde hamster, verwant aan de Syrische goudhamster, die enkel voorkomt langs de noordwestkust van de Zwarte Zee. Het is een soort uit de familie Cricetidae. De soort is vernoemd naar de Britse ornitholoog Alfred Newton, die in 1870 een korte beschrijving en illustratie van deze soort publiceerde zonder te weten dat het een geldige soort was. 
Met de goudhamster kan de Roemeense hamster jongen krijgen, maar deze zijn onvruchtbaar. Tussen de twee dieren zitten verschillen in het aantal chromosomen: de Roemeense hamster heeft er 38, de goudhamster 44.

Waarom komt de Roemeense Hamster vandaan?

Deze soort komt voor in Zuid-Oost-Roemenië (regio Dobroedzja) en Noord-Oost-Bulgarije, met name in graslanden, onbebouwde xerofiele (droge) landschappen langs de rechteroever van de Donau. Ze worden ook aangetroffen in onbewerkte landbouwgronden zoals alfalfa- en maïsvelden.

De Roemeense hamster komt voor in graslanden, cultuursteppen, ruig gras langs de rand van velden, beboste hellingen en droge rotsachtige steppen. Hij komt enkel voor rond de Zwarte Zee, in Oost- en Zuid -Roemenië, Noord- Bulgarije, Moldavië en Zuid- Oekraïne.

Verwant aan de Syrische Hamster

De Roemeense hamster lijkt op de goudhamster. De vacht is echter wat doffer gekleurd. De buik van de Roemeense hamster is bijna geheel wit. Op de kruin heeft de hamster een donker gebied, die in een streep naar achteren loopt en ophoudt bij de schouderbladen. Tussen de onderste rand van de wang en de zijkant van de schouder loopt een zwarte streep.

De Roemeense hamster is 13 tot 18 centimeter lang en 80 tot 115 gram zwaar. Het staartje is slechts 12 tot 20 millimeter lang.
De Roemeense hamster is een nachtdier, dat overdag rust in zijn gangenstelsel. Een gangenstelsel bestaat uit meerdere gangen en kamers, die dienen als nestkamer of als opslagkamer. De gangen en holen kunnen vrij dicht onder het grondoppervlak liggen. De Roemeense hamster leeft solitair, en indringers in zijn gangenstelsel worden weggejaagd.

Wanneer is deze Hamster actief?

Deze soort is voornamelijk ’s nachts of tijdens de schemering actief (nocturnaal of crepusculair). Ze leven solitair in complexe gangenstelsels die dienen als schuilplaats en voedselopslag. Ze communiceren via piepgeluiden en ultrasone vocalisaties, en gebruiken geurmarkeringen door hun geurklieren langs objecten te wrijven.

Roemeense Hamster in Gevangenschap

In gevangenschap is waargenomen dat onder mannetjes de sociale positie wordt bepaald door de grootte van de klieren op de flanken. De flanken van mannetjes zijn groter dan die van vrouwtjes. Met de flanken schuren de dieren langs objecten.
De Roemeense hamster eet groene plantendelen, zaden, vruchten, maar ook vlees. De hamster heeft wangzakken, waarin voedsel kan worden vervoerd.

Wat eet de Roemeense Hamster?

Roemeense hamsters zijn omnivoor. Ze eten zaden, peulvruchten, wortelgroenten, gras en soms ook insecten. Ze gebruiken hun elastische wangzakken om voedsel naar opslagkamers in hun gangen te vervoeren. Mannetjes kunnen tot 800 gram voedsel opslaan, terwijl vrouwtjes zich meer richten op het verzorgen van hun jongen en minder opslaan. In gevangenschap werd een dagelijks voedselverbruik van ongeveer 10–15 gram waargenomen.

In het wild plant het dier zich enkel in de lente en de zomer voort. Na een draagtijd van vijftien dagen worden één tot twaalf jongen per worp geboren. Deze jongen zijn na 56 tot 70 dagen geslachtsrijp.

Voortplanting en Ontwikkeling

De voortplanting begint in april of mei. Vrouwtjes kunnen tot twee nestjes per seizoen krijgen, met 2–16 jongen per nest. De draagtijd is ongeveer 15 dagen, en de jongen worden na drie weken gespeend. Ze bereiken de geslachtsrijpheid op een leeftijd van ongeveer 50 dagen.

Bescherming en Bedreigingen

De Roemeense hamster wordt beschouwd als “Near Threatened” (NT) op de Rode Lijst van de IUCN. De soort heeft nu een klein verspreidingsgebied, maar tijdens het Pleistoceen en vroege Holoceen had het een veel groter bereik in Zuidoost-Europa. De Roemeense hamster wordt bedreigd door landbouwactiviteiten en staat op de rode lijsten van Bulgarije en Roemenië. ​