HOMEOPATHIE
Homeopathie voor hamsters kan heel nuttig zijn. Hamsters zijn gevoelig voor veel medicijnen en antibiotica. Homeopathie kan soms uitkomst bieden. Bij homeopathie wordt er vanuit gegaan dat het gelijke met het gelijksoortige genezen kan worden. De naam Homeopathie komt uit het grieks ‘homoios’ en het betekend ‘gelijke’, ‘pahtos’ betekend ‘het lijden’ of ‘de ziekte’.
WEEGSCHAAL
De gezondheid van hamstertjes kan gezien worden als een weegschaal. Bij een goede gezondheid is deze in balans, maar als het diertje ziek is raakt de balans verstoord door een oorzaak, door de oorzaak treden er bepaalde symptomen op.
Oorzaak -> Ziekte -> Symptomen
Bij de traditionele geneeskunde worden met name de symptomen bestreden, maar niet altijd de echte oorzaak van de ziekte. Bij Homeopathie wordt er gewerkt aan de oorzaak van de ziekte en verdwijnen de symptomen daardoor vanzelf.
Door het herstel van de balans in het lichaam kan het lichaam worden geprikkeld om zelf de ziekte te verslaan.
GESCHIEDENIS VAN DE HOEMOPATHIE
Hippocrates (c.a. 460-370 v. C.) was een Griekse geneesheer. Hij ontdekte dat er twee manieren zijn om patiënten te behandelen: door tegenovergestelde of gelijke middelen te gebruiken.
Samuel Hahnemann (1755-1843) wordt als de grondlegger van de homeopathische methode gezien. Hij werd geboren in Duitsland in het plaatsje Meissen. Hij was de zoon van een porseleinschilder die in een beroemde aardewerkfabriek werkte. Samuel studeerde in 1799 af aan de universiteit van Erlangen. Na een aantel jaren een praktijk te hebben uitgeoefend en na het zien van de teleurstellende resultaten van de alledaagse geneeskunde, besloot hij een andere richting in te slaan.
Op een dag stoote Hahnemann op het leerboek “Treatise on Malaria”van de Schotse arts Cullen. Cullen beweerde dat kinine of China bij de behandeling van malaria kon helpen. Hahneman was het hier niet mee eens en begon een onderzoek. Hij diende zichzelf dagelijks kleine hoeveelheden kinine toe. Het resultaat was dat zich bij hem dezelfde ziekteverschijnselen voordeden als bij malaria. Vanaf dat moment experimenteerde hij verder op zichzelf, zijn familie en vrienden. Hij diende elke keer bepaalde stoffen toe aan de mensen en bestudeerde de verschijnselen.
In de loop der jaren ontwikkelde Hahnemann zo het concept van similia simulibus curentur – “genees het gelijke met het gelijksoortige”. het gelijksoortigheidprincipe of de silimiawet, de basis van de Homeopathie.
POTENTIE
In de homeopathie wordt het woord potentie gebruikt in plaats van kracht.
Hahnemann schreef zijn geneesmiddelen standaard in dezelfde dosis voor, echter de klachten namen toe. Toen heeft hij de geneesmiddelen verder verdund. Toen ontdekte hij iets merkwaardigs. De geneeskracht of potentie van een medicijn neemt toe als men elke volgende verdunning stevig schudt, ondanks het feit dat de originele stof verder verdund wordt.
PUBLICATIE EN BOEKEN
In 1880 schreef Hahnemann het boek Der Oranon der Heilkunst (Organon der geneeskunst). Hierna volgden vele artikelen, het zesdelige Chronische Krankheiten (De Chronische ziekten), Ihre Natur und Homeopathische Heilung (Uw natuur en de homeopathische genezing). Toen Hahnemann in 1843 stierf, was de homeopathie wijdverbreid.
DE ONZICHTBARE ANATOMIE
Volgens vele leren zoals Yoga en acupunctuur stroomt de levenskracht op een subtiel wijze door het lichaam via de meridanen. Elke meridiaan is verbonden met een bepaald orgaan. Van de Charkra’s uit de yoga denkt met dat deze als dynamo’s werken. Ze geven energie aan de verschillende sustemen van het fysieke lichaam en werken als schakels tussen het etherische of subtiele lichaam en het fysieke lichaam. Bij dieren werkt dit op dezelfde manier en dus bij onze hamstertjes ook. Men gaat er vanuit dat homeopathische medicijnen op een subtiele manier werken, waarschijnlijk werken ze direct op het etherische of subtiele lichaam, waardoor het evenwicht in het fysieke lichaam wordt hersteld.
GELIJKSOORTIGHEIDSPRINCIPE
De ontdekker van het gelijksoortigheidsprincipe was Paracelsus (1494-1541). Hij was een beroemde maar controversiële arts uit de geschiedenis.
DE SIMILAWET
Similia Similibus Curentur. Deze wet zegt dat een stof die symptomen van een ziekte in een gezond dier opwekt, gebruikt kan worden om iemand te behandelen die een ziekte heeft met dezelfde symptomen.
DE WEG VAN ARNDT-SCHUTZ
Deze wet zegt dat minieme hoeveelheden van een medicijn (in en homeopathische verdunning) de levenskracht stimuleren. Grotere hoeveelheden onderdrukken deze juist en grote hoeveelheden zijn giftig.
DE WET VAN HARING
Dr. Constantine Hering (1800-1880), een van de aartsvaders van de Amerikaanse homeopathie. Hij stelde dat bij een homeopathische behandeling verbetering zal plaatsvinden:
- van boven naar beneden
- van binnen naar buiten
- van grote naar kleine organen
- van de laatste naar de eerste symptomen
GENEESMIDDELENBEELD
In de homeopathie heeft elk medicijn zijn eigen geneesmiddelenbeeld. Bij het kiezen van medicijnen moet men dus goed oppassen dat het geneesmiddel bij het dier past. Bij twee hamsters met precies dezelfde aandoening kan toch gekozen worden voor een andere behandeling. Dit omdat beide dieren verschillen van elkaar, het zijn individuen. Bij de ene hamster kunnen de klachten bijvoorbeeld s ochtends optreden en erger worden na het eten, terwijl bij de andere hamster de klachten s’avonds erger zijn en juist beter na het eten. Deze kleine verschillen maken dat er voor een ander medicijn gekozen moet worden. Indien er verder niets bekend is over de klachten en wanneer ze optreden, dan kan er gekozen worden voor een symptomatische behandeling, waarbij eigenlijk van buiten naar binnen wordt gewerkt om zo de oorzaak van de ziekte te bestrijden.
HUIDAANDOENINGEN
Bij hamsters kunnen verschillende soorten huidaandoeningen voorkomen. Hieronder worden er enkele besproken en wordt er een homeopathisch geneesmiddel voorgesteld. Let wel dat je niet zomaar een homeopathisch geneesmiddel mag toedienen, dit dient in overleg te gaan met de behandelende homeopaat.
Haaruitval
Als er bij hamsters haaruitval voorkomt dan kan dit wijzen op een verstoorde stofwisseling, waarvan de oorzaak zal moeten worden opgespoord. Als de haaruitval gepaard gaat met schilfering van de huid, dan kan Sulfur uitkomst bieden.
Versoorde hormonale huishouding
Dit komt vaak voor bij oudere vrouwtjes. Deze kunnen op hun rug kale plekken krijgen door haaruitval. Sepia kan uitkomst bieden bij een verstoorde hormonale huishouding. Deze periode is vergelijkbaar met de overgangsperiode bij ons mensen.
Kloofjes
Hamsters die kloofjes en een droge barstende huid hebben en die ook dik, traag, droef, kouwelijk, vreesachtig en verstopt zijn, kunnen baat hebben bij Graphites.
Doffe vacht
Sulfur stimuleert de stofwisseling gewoonlijk heel goed en geeft de vacht gezonde glans terug. Tevens kan men verse bakkersgist aan de voeding toevoegen. Daardoor wordt de bacteriënflora van de darm gunstig beïnvloed, wat de haargroei ten goede komt.
Geen oorzaak te vinden
Mocht een gerichte therapie niet mogelijk zijn omdat de oorzaak zich niet laat raden, dan kan de behandeling bestaan uit het toedienen van Thallium Aceticum.
Een verdere logische verklaring voor haaruitval kan een warme droge lucht zijn. Dieren kunnen vaak slecht tegen onze droge verwarmingslucht. Wat meer frisse lucht kan al wonderen doen.
HUIDSCHILFERING
Ook wel roos genoemd. Bij dit soort aandoeningen kan Sulfur uitkomst bieden. Ook kan natuurlijke verse voeding en extra beweging zeer goed helpen.
ALLERGIE
Een allergie kan worden veroorzaakt door een gestoorde spijsvertering, waardoor bepaalde stofwisselingsproducten ontstaan. Dit kan zich uiten door galbulten op het lichaam. Er is vaak ook sprake van jeuk. Hier kan Apis de verschijnselen als spoedig doen verdwijnen.
JEUK
Bij jeuk kan het beste eerst naar parasieten worden gekeken. Denk hierbij aan luizen en mijten. Een bad met antiparasitair middel verdient de voorkeur omdat het middel zo beter bij de huid kan komen. Maar een spray kan ook. Bij Dwerghamsters is het goed om het middel eerst op je handen te doen en vervolgens met je handen het middel op het diertje te smeren. Jeuk is altijd slechts een aanwijzing dat er iets aan de hand is. Er kunnen ontelbare oorzaken van de jeuk zijn.
Droge huid en schilfervorming, roodheid van de huid en behoefte aan koelte vraagt om Sulfur. Is de huid droog en heeft de hamster behoefte aan warmte, dan is Arsenicum album raadzaam, vooral als het in de nachten erger wordt. Hevige jeuk in alle stadia van een ontstoken huid, zoals puistjes, blaren, zweren, ontstekingen van het onderhuidse celweefsel met neiging tot brandig worden is Kreosotum een goed middel.
ECZEEM
Dit is een niet besmettelijke huidaandoening. Het is een soort uitlaatklep die het lichaam gebruikt om stofwisselingsafval kwijt te raken. Het is een soort vuilverwerkingproblematiek. Bij dergelijke aandoeningen is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. De oorzaak moet worden achterhaald en verholpen, zalven zullen niet helpen en mogelijk het probleem alleen erger maken. Bij natte eczeem wordt er veel gelikt en gekrabd aan de aangedane plekken. Bij droge eczeem blijft de huid ook droog en de jeuk is minder irritant en hevig.
Er kunnen veel oorzaken zijn van dergelijke eczemen, denk aan een aangeboren overgevoeligheid van de huid, stoornissen in de lever-nierenuitscheidingssysteem, in de darm of de hormoonhuishouding. Een tekort aan beweging of een eenzijdige voeding. Een goede eerste maatregel kan zijn om de voeding drastisch te veranderen. Bij alle vormen van eczeem kan men in beginsel allereerst twee middelen overwegen: Sulfur en Psorinum. Voor specifieke eczeemplekken zijn ook specifieke middelen nodig.
ABCESSEN
Dit zijn plaatselijke ophopingen van pus in een holte, gevormd door het kapot gaan van weefsels. Dit is een infectie met alle tekenen van een ontsteking: roodheid, warm-heet aanvoelen, pijn, zwelling en pus. Hier kan Hepar Sulfur. Als de opening van de abces vertraagd wordt, dan is Myristia sebifera een goed middel. Dit is een homeopathisch mes. Het heeft een zeer gunstige werking. Openen met behulp van een echt mes zal zelden nodig zijn.
Uitwendig kunnen warme lijnzaadkompressen helpen. Ook kompressen of baden met Calendula of Echinacea-tinctuur doen in elk geval goed. Bij genezing zonder littekenvorming helpt Silicea, dit is een nazorgbehandeling als het abces zich geopend heeft. Koude abcessen waarbij er geen verschijnselen van een ontsteking zijn, zijn zeldzaam en komen gelukkig niet veel voor. Deze treden vaak op in verband met tuberculose. Mercurius solubilis of Herpar Sulfuris kan helpen en hardnekkige fistels eisen Silicea.
HUIDSCHIMMEL
Als het huidmilieu niet in orde is kan er schimmel ontstaan. Dit komt bij hamsters gelukkig niet heel veel voor. Met name kortharige dogachtige honden hebben er regelmatig last van. De normale melkzuurbeschutting van de huid en de talgafscheiding werken schimmeldodend. Er moet hier gekeken worden naar waar het probleem ligt en de onderhuidse stofwisseling herstellen zodat de huid haar beschermende functie weer oppakt. Dit kan lukken door de voornaamste homeopathische biddelen op het gebied van huidaandoeningen aan te wenden: Sulfur, Calcium Carbonicum, Lycopodium en Arsenicum Album. Een homeopaat zal moeten kijken bij welk middel jou hamster past om zo tot het beste resultaat te komen.
Uitwendig kan een antimycotische zalf ter ondersteuning gegeven worden. Ook zalven die Echinacea bevatten zijn daar geschikt voor.
PARASIETEN
Bij een kerngezond die zullen parasieten niet snel toeslaan omdat de huid zich door o.a. de melkzuur goed beschermd. Toch zien we parasieten: mijten, redelijk vaak bij hamsters. Een natuurmiddel, dat deze melkzuur bescherming versterkt, is zwavel, in de vorm van zwavelbloem of in gepotentieerde vorm. Zwavel werkt het terrein om, net zoals verse bakkersgist, dat op vergelijkbare manier doet.
WRATTEN
Wratten kunnen overal op de huid ontstaan. We zien ze bij hamsters met name op de oogleden, pootjes en handjes en oortjes. Wratten zijn woekeringen van de bovenste huidlaag. Het komt bij oudere hamsters vaker voor dan bij jonge hamsters. Het voornaamster homeopathische middel dat gebruikt kan worden is Thuja. Uitwendig kan een Thuja tinctuur worden toegepast om de wratten aan te stippen. De wratten zijn vaak gespleten, bloemkoolachtig, kunnen jeuken en bloeden snel.
Voor de oudere hamster met wratten kan ook Calsium Carbonicum gegeven worden, met name als de wratten kleine ronde jeukende wratten. Wratten in de oorschelp, dus aan de oortjes vragen om Calcium Carbonicum s’ morgens en Causticum s’avonds. De wratten die bij Caustricum horen zijn klein hard en komen met name op het snuitje en de wenkbrauwen/boven het oog, op de pootjes voor.
Wratten die voornamelijk op de oogleden, de voorpootjes en tussen de teentjes zitten kunnen het beste behandeld worden met Acidum nitricum. Deze wratten zijn pijnlijk, gemakkelijk bloeden, week, vochtig en jeukend. De homeopathische behandeling van wratten bestaat uit het herstellen van de balans in de stofwisseling van de huid en onderlagen. Pas dan komen de wratten niet meer terug en vallen de bestaande wratten er af.