HUID
De huid is eigenlijk een dunne, taaie, buigzame bekleding van het lichaam. Op bepaalde plekken is de huid dikker (rug, nek) dan op ander plekken (liezen, ,oksels). Bij de lichaamsopeningen als: mond, anus, neus en geslachtsdelen) gaat de huid over in slijmvlies. De huid dient als een beschermlaag tussen het lichaam van de hamster en zijn omgeving.
Functies van de huid
- gaat vochtverlies tegen
- biedt bescherming tegen invloeden van buitenaf (bij. chemicaliën, bacteriën en zonlicht)
- de zintuigen in de huid laten de hamster warmte, kou, pijn, aanraking en druk voelen
Symptomen van huidproblemen
- jeuk
- doffe vacht
- kaalheid
- kleurverandering van de haren
- roodheid
- zwelling
- warmte
- Onder huidproblemen verstaan we ook vachtproblemen.
Let op! Het kan voorkomen dat de dierenwinkel adviseert om preventief anti parasiet te geven. Als er geen symptomen van parasieten zijn is het preventief geven van een anti parasiet middel totaal overbodig en onnodig. Een anti parasiet middel is al een vrij agressief middel dat zeer goed werkt tegen parasieten, maar om dit preventief te geven gaat iets te ver.
Stereotiep gedrag
Stereotiep gedrag komt vooral voor bij groepsdieren die alleen gehuisvest worden. Bij stereotiep gedrag maakt het diertje steeds dezelfde beweging.
Je zult je vast afvragen waarom dit bij huidaandoeningen staat, maar de huid kan kapot gaan als de hamster bij die beweging steeds met de huid langs een voorwerp schuurt.
Ook kan overmatig wassen een uiting zijn van verveling of stress. De kale plekken zien er niet mooi uit en kunnen uiteindelijk gaan ontsteken. Probeer hamsters die dit gedrag vertonen, in een andere leefomgeving te plaatsen met wat meer speeltjes of knaagmogelijkheden.
Producten die je kunt gebruiken?
De Beaphar anti parasiet 10 helpt bij huidproblemen, parasieten en wormen. Dit is het eerste middel dat ik pak als er iets met de huid/vacht van mijn dieren aan de hand is. Indien het middel na twee weken niet aanslaat dan is het handig om bij de dierenarts langs te gaan. Het kan zijn dat je hamster dan last heeft van een schimmeltje. De Beaphar anti schurft is ook een middel tegen parasietjes. Het is handig als je meerdere dieren moet behandelen. Ook hier het advies, als het niet aanslaat binnen 14 dagen dan even de dierenarts raadplegen.
AANDOENINGEN VAN DE HUID
Schimmel is vrij besmettelijk kijk dus uit met andere dieren en was je handen goed na contact met een besmet dier. Symptomen zijn witte schilfers aan neus, oren of ander deel van het lichaam. Je kunt dit goed laten behandelen door een dierenarts.SCHIMMEL / RINGWORM
Dit komt gelukkig niet zo heel vaak voor bij hamsters. Het wordt veroorzaakt door Trichophyton mentagrophytes. Wat er gebeurd is, er ontstaan kale, schilferachtige plekken op voornamelijk de staartbasis en gezicht, kop en nek.
Symptomen van Ringworm
- Droge schilferige huid
- Vlekkerige gele verkleuring mogelijk van de huid
- Jeuk en roodheid
Oorzaak van ringworm bij hamsters
De belangrijkste oorzaak van ringworm is vocht en condens in het verblijf. Verblijven die niet goed geventileerd zijn kunnen schimmelgroei mogelijk maken. Zie ook luchtvochtigheid in het verblijf.
Behandeling van ringworm
De eerste stap is contact opnemen met de dierenarts, deze kan meteen de juiste behandeling starten. In de tussentijd moet je goed uitkijken want ringworm is besmettelijk, wij mensen kunnen het dus ook krijgen van onze kleine huisgenootjes.
PARASIETEN
Elke diersoort kan besmet worden met mijten en luizen door eigen soortgenoten, andere dieren of mensen in de omgeving, dus onze hamstertjes helaas ook. Parasieten bij hamsters zijn in het algemeen een aanwijzing van een slechte hygiëne en verzorging. Vlooien en luizen komen bij hamsters bijna nooit voor, maar mijten wel. De mijten bevinden zich zowel in de vacht als in de bodembedekker van de kooi. Afhankelijk van de soort mijt, kan bloedmijt bijvoorbeeld in grote aantallen leiden tot bloedarmoede en vermagering.
ALOPECIA
Alopecia betekend pleksgewijze kaalheid. Er zijn verschillende vormen van Alopecia. De vorm die bij mij bekend is is de tijdelijke Alopecia die met name ontstaat bij vrouwtjes die drachtig of zogend zijn. Daarnaast kan het ook door stress ontstaan. Alopecia veroorzaakt bij de hamster gedeeltelijke of volledige haaruitval. Er zijn veel oorzaken voor haaruitval bij hamsters, denk aan schimmel, bacteriële infectie of zelfs een luchtwegen infectie kan een oorzaak zijn. Bij Alopecia zie je de haaruitval meestal rond het gezicht, schouders of rond de staart en achterhand. Alopecia is zeer merkbaar en wordt gekenmerkt als een eenzijdige of symmetrische haaruitval. Plekken met weinig of geen haar kunnen worden waargenomen. Als het haar verlies te wijten is aan ectoparasitaire besmetting (teken, mijten, enz.), kan de hamster ernstige jeuk en / of een rode huid hebben. Als het te wijten is aan de voeding dan kan de hamster ondervoedingsverschijnselen (mager) of een doffe vacht hebben. Moeilijkheden met urineren en tegelijkertijd haaruitval, kan een goede indicator van nierproblemen te zijn.
De oorzaken kunnen zijn:
- Wrijven op metalen kooi delen of overmatige graven (haaruitval rond het gezicht)
- Overbevolking in het verblijf, wonden van het vechten, haar kauwen door andere bewoners van het verblijf (haaruitval rond de staart en achterhand)
- Vitamine, mineralen, of eiwittekort (algemeen haaruitval)
- Teken, mijten en andere ectoparasieten (haaruitval als gevolg van overmatige jeuk en wrijven)
- T-cellymfoom
- Schildklier hormoon onbalans en ontsteking van de nieren (zeldzaam)
Alopecia wordt vaak behandeld met lokale shampoos en antibiotica. Dit zal echter afhangen van de onderliggende oorzaak van de haaruitval. Vitamine- en mineralensupplementen kunnen worden gegeven aan hamsters die haaruitval als gevolg van voedingstekorten hebben.
HUIDTUMOREN
Bij huidtumoren is het heel lastig de goedaardige van de kwaadaardige en omgekeerd te onderscheiden. Een tumor kan op het oog goedaardig lijken en ook langzaam groeien, maar eenmaal verwijderd en onder een microscoop bekeken komt men tot een hele andere conclusie. Helaas komen tumoren regelmatig voor bij hamstertjes. Het is heel belangrijk dat je niet te lang wacht met een dierenarts bezoek.
LIPOOM
Een veelvoorkomende goedaardig tumor is de Lipoom. Dit si een goedaardig tumor van de onderhuid, beter bekend als de vetbult. Het is een zacht aanvoelende, losliggende dikte van de onderhuid. De tumor gaat uit van het weefsel. Of het daadwerkelijk een lipoom is moet de dierenarts concluderen nadat hij een biopsie heeft gedaan. Als je een lipoom onder een microscoop bekijkt dan ziet het eruit als de vetoogjes die je ook weleens in de soep ziet.
WRATTEN
Wratten (papillomen) De therapie voor wratten bestaat eigenlijk uit het verwijderen van de grotere exemplaren, de kleinere verdwijnen vaak vanzelf.
Wratten zijn goedaardig maar kunnen wel voor overlast zorgen. Dit met name als ze op plekken zitten waar ze hinder kunnen geven zoals bij het oog. Hierdoor kan het oog geïrriteerd raken en in het ergste geval ontsteken of in de mond kan het voor eet- en slikproblemen zorgen. In uitzonderingsgevallen kunnen de wratten overgaan in kwaadaardige tumoren. Zie ook wratten aan het oor.
POLIEPEN
De poliepen zijn donker van kleur en de huid is ter plaatse kaal. Het zijn geen echte tumoren. Ze kunnen ook geen kwaad, maar zien er vaak niet mooi uit. Zolang je hamster er geen last van heeft dan hoeft er in principe neit veel aan gedaan te worden.
HYPERPLASIE
Dit zijn kleine bloemkoolachtige groeisels. Er is geen therapie nodig tenzij de hyperplasie op een voetzooltje groeit, wat toch wel regelmatig bij hamsters voorkomt, en telkens bloedt, of als de hamster er voortdurend aan knaagt of likt en zo een chronische huidontsteking kan veroorzaken.
CYSTEN
Dit zijn wat grotere blaasjes. Ze kunnen uitgaan van de zweetklieren (deze zijn wat blauwig van kleur), talgklieren (stevige verdikkingen in de huid die wat fluctueren bij betasting). Ze ontstaan als de uitgang van een klier afgesloten is terwijl de klier gewoon doorgaat met het produceren.Cysten zijn niet schadelijk en hoeven niet perse verwijderd te worden.
BIJTWONDEN
Soms kunnen kleine ruzies- of vechtpartijen tussen hamsters slecht aflopen. In het ergste geval dodelijk, maar meestal loopt de verliezer een paar flinke beten op. Kijk hier voor de behandeling van wonden. Een dwerghamster die erg door zijn soortgenoten is toegetakeld kunt je het beste apart zetten. De meeste bijtwonden, ook al zien ze er op het eerste gezicht nogal akelig uit, helen namelijk doorgaans snel en vanzelf. Je kunt bijtwonden eventueel behandelen met een helende en desinfecterende wondzalf. Huisvest de dwerghamster in dat geval tijdelijk op geperste korrels of op houtblokjes. Zaagsel blijft namelijk plakken aan de ingekalfde wond en zorgt voor onnodig extra infectiegevaar. Wees voorzichtig met zalfjes die je zelf toepast hier blijft meestal een vochtlaagje onder zitten waardoor infecties kunnen optreden.
HUIDINFECTIES
Huidinfecties worden veroorzaakt door bacteriën, parasieten en/of schimmels en gisten. Dieren en dus ook hamsters hebben een verhoogde kans op huidinfecties door:
- trauma (bijv. bijt- en snijwonden)
- hoge relatieve luchtvochtigheid
- hoog stofgehalte van de lucht
- een algemene slechte conditie
- aangeboren of verkregen stoornissen in het afweermechanisme
PYODERMIE
Bacteriële infecties zijn meestal secundair, dit betekend dat deze een gevolg zijn van iets anders wat al speelt, ze zijn dus een gevolg van…
Als de bacteriën zich gaan vermeerderen ontstaat pus. Bij de huid wordt pus – pyodermie genoemd. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in:
- oppervlakkige pyodermie
gaat de ontsteking niet verder dan de bovenste van de huid. - diepe pyodermie
hier gaat de ontsteking veel dieper in de huid.
LUIZEN
- Er zijn twee soorten luizen:
- Donker van kleur en zuigt bloed
- Is wit van kleur en leeft van huidschilfers
Luizen zijn wat kleiner dan vlooien en wat minder beweeglijk. Je kunt de luizen met een loep goed zien zitten tussen de haren in de vacht van de hamster. Het zijn bleke bruinachtige diertjes die daar gezellig rondscharrelen of je ziet de witte eitjes aan de vacht kleven, dit zijn de zogenaamde neten. Luizen kunnen in het ergste geval bloedarmoede bij de hamster veroorzaken. Sommige luizen kunnen (net als bij vlooienlarven) tussengastheer zijn van lintwormen. De oplossing is je hamster behandelen met een antie-parasiet middel en de omgeving goed reinigen en behandelen met een antiparasiet middel.
MIJTEN
Mijten zijn kleine spinachtige insecten. De grootse onder de mijten is de oormijt (otodectes). Sommige mijten leven juist bovenop de huid en voeden zich met huidschilfers. Symptomen van de aanwezigheid van deze mijt zijn:
- stoffige vacht
- losse haren
- lichte tot erge jeuk
De andere mijten zijn wat kleiner en alleen met een vergroting van 50x onder een microscoop te zien. Deze leven in de opperhuid, waar ze gangen in de huid graven en cellen opeten. Deze mijten noemt men schurftmijten. Symptomen van aanwezigheid van deze mijt soort zijn:
- rode huid
- dik en korstige huid
Dit komt meestal in de huid van het hoofd en de nek voor. Beide mijten zijn besmettelijk voor de mens. Wij mensen krijgen kleine jeukende rode plekjes op de huid. Sommige dieren kunnen zelfs allergisch zijn voor mijten. Lees hier meer over mijten bij de Russisch Dwerghamster.
ALLERGIE
Er zijn ontzettend veel stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Een stof die een allergische reactie veroorzaakt noemen we een allergeen. De huid reageert door middel van een ontstekingsreactie. Een allergie krijgen de meeste dieren op jonge leeftijd, het is dus niet waarschijnlijk dat een hamster van meer dan een halfjaar ineens allergisch ergens tegen is tenzij hij nooit eerder met deze stof in aanraking is geweest. Allergische reacties gaan gepaard met de vorming van IgE als antilichaam. Ieder allergeen roept een eigen specifiek IgE op.
Als je vermoedt dat je hamster ergens allergisch voor is is het heel belangrijk om als eerste op te sporen wat het allergeen is, dus de stof die de allergie oproept. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak moet je kijken naar de bodembedekking of veranderingen in het voer.
- Weet je wat het allergeen is dan kun je drie dingen doen:
- Verwijder het allergeen uit de omgeving van de hamster
- Hyposensibiliseren, dit wordt soms bij grotere dieren toegepast bij hamster niet. Hyposensibiliseren houdt in dat je het dier met een steeds grotere dosis allergeen in aanraking brengt totdat de klachten verdwijnen. Dit moet je levenslang volhouden wat op financiële bezwaren kan stuiten.
- Prednisolon levenslang geven. Dit moet voor een hamster een zeer precieze dosering zijn.
Verschijnselen zijn enorme jeuk, huidschilfers (‘roos’) en eventuele huidontstekingen. Hamsters blijken overgevoelig te kunnen zijn voor mijten, waarbij er maar enkele mijten aanwezig hoeven te zijn om zo’n heftige reactie te veroorzaken. Ook kan er overgevoeligheid ontstaan voor de plastic in de kooi of de bodembedekking, vooral als deze bodembedekking is behandeld met een chemisch middel zoals een geurtje. Vaak zijn mijten de oorzaak van de allergie, ook al zijn ze niet te vinden! Het hoeft er maar 1 te zijn om klachten te geven. Dus begin met de behandeling tegen mijten, bij alle dieren in de kooi. Vervang alle materialen in de kooi. Plastic kan een allergie opwekken. Ga ook een ander merk bodemmateriaal gebruiken, of gebruik anti allergene bodembedekking. Let ook op welk schoonmaakmiddel je gebruikt, daar kan de hamster ook allergisch voor zijn. Als de allergie zo erg is dat er wonden ontstaan, vraag dan of de dierenarts een injectie tegen de jeuk kan geven (prednison). Dit kan maar eenmalig want de oorzaak moet aangepakt worden!
CUSHING
Hamsters kunnen Cushing krijgen, dit is een aandoening waarbij er te veel stresshormoon wordt gemaakt. Hierdoor wordt de hamster kaal en dikker of juist dun. Dit hangt er een beetje vanaf hoe de stress zich zal uiten. Het komt namelijk ook voor dat hamsters zo gestrest zijn dat ze zichzelf als het ware de tijd niet gunnen om te gaan eten. Hierdoor vermageren ze erg snel. Zoals je kunt zien is de vacht met name op de rug uitgevallen en kunnen er hier en daar wondjes ontstaan. Omdat de vacht uitvalt droogt de huid wat meer uit waardoor de huid vatbaarder voor wondjes is. De wondjes die ontstaan genezen vaak niet zo snel. De hamster kan door de stress ook anders uit zijn oogjes kijken.
IDIOPATISCHE HUIDAANDOENING
Idiopatisch betekent dat er geen oorzaak vindbaar is, dus dat alle andere oorzaken zijn uitgesloten. Vaak is het toch een allergie, omdat dit zo moeilijk aan te tonen is. Ook kan de oorzaak van binnenuit komen, bijvoorbeeld bij pijn aan de botten heeft het dier minder zin om zichzelf te wassen. Bepaalde hormonale afwijkingen kunnen huidaandoeningen
geven. Soms zijn er dan ook andere verschijnselen zoals meer drinken of slecht eten. Ga eerst na of de huidaandoening toch wordt veroorzaakt door een allergie. Gebruik daarom andere bodembedekking, andere voer-en drinkbakjes en geef alle dieren in het hok een behandeling tegen mijten, ondanks dat u geen mijten ziet. De dierenarts kan bij een idiopatische huidaandoening ook een aantal medicijnen proberen.
VENTRAL MIDLINE DERMAMATITIS
Een aparte vorm van vliegen infestatie is de “ventral midline dermatitis”. Ter hoogte van de minder behaarde en minder beschermde delen van de buik, vooral rond de navel, kunnen bijtende vliegen soms in grote aantallen letsels veroorzaken met jeuk, irritatie en secundaire huidletsels vooral door het schuren tot gevolg.
Bron: www.toapayohvets.com
www.hammiehamsterforum.nl