EMIN HAMSTERRAT

De Emin hamsterrat (Cricetomys emini) is een knaagdier die in het wild in Afrika voorkomt.De hamsterrat wordt nog wel eens als huisdier gehouden; ze zijn ook te zien in de dierentuin, mits er een nachtdierenhuis is. De Emin hamsterrat is namelijk vooral ’s nachts actief en kruipt bij elk straaltje licht gelijk zijn hol in: zonlicht kan zelfs gevaarlijk zijn.
Het gewicht van de Emin hamsterrat is rond de 1 kg, de lengte ongeveer 80 centimeter (met staart). Hij heeft een bruine kleur en een kale staart, die vaak aan het uiteinde wit is.
De Emin hamsterrat is ongeveer een maand drachtig en werpt twee tot vier jongen per keer. De gemiddelde levensverwachting van de Emin hamsterrat is vier tot vijf jaar.
Landmijnen. Deze ratten worden gebruikt om landmijnen in Afrika op te sporen. Ze worden getraind om daarbij op de geur van TNT af te gaan. Hebben ze een mijn gevonden, dan blijven ze erbovenop zitten. Door het geringe gewicht van de rat komt de mijn niet tot ontploffing.

De kop- romplengte ligt tussen de 27 tot 42 cm. De staartlengte ligt tussen de 30 en 48 cm, das een behoorlijk staartje dus. Het gewicht van deze dieren ligt tussen de 1,2 en 1,6 kilo. Ze worden gemiddeld 4 tot 6 jaar in gevangenschap. Hamsterratten zijn op een leeftijd van 6 maanden geslachtsrijp. De vrouwtjes worden vaak agressief tijdens de dracht, dus oppassen! Na een draagtijd van 30-32 dagen komen 2 tot 4 jongen ter wereld, deze zijn net als bij de gewone hamster naakt geboren. Na 21 dagen gaan de eerste oogjes pas open. Bij de geboorte weegt het kleintje 20 gram… das is dus heel wat meer dan een rusje. De staart lijkt de eerste tijd niet te groeien, dit begint pas na ongeveer 30 dagen. De jongkies zogen ongeveer zeven weken lang en kunnen ze bij de moeder weg na acht weken. Na de geboorte is een vrouwtje na 24 uur weer bronstig. Vaak helpen de vrouwtjes elkaar tijdens en na de bevalling.

Oorspronkelijk leven hamsterratten solitair of in paartjes. Soms worden er ook kleine groepjes vrouwen aangetroffen. Het zijn nachtdieren. Twee volwassen mannelijke ratten geeft eigenlijk altijd problemen, een gecastreerd mannetje met een vrouwtje gaat het makkelijkst samen. Vrouwtjesratten bij elkaar vormt vaak ook geen enkel probleem. Als het hok net is schoongemaakt heeft dat de voorkeur. Het is verstandig om de kennismaking op neutraal terrein te laten plaatsvinden.

Ze hebben een rat- achtige kop met een donkere rug en een lichtere buik. Aan beide kanten van de kop hebben ze hele grote wangzakken waarmee ze hun voedsel verzamelen net als echte hamstertjes dat doen. Maar ze kunnen ook allerlei geluiden met hun wangzakken maken.
De Emin hamsterrat is één van de twee grootste soorten hamsterratten, er zijn er namelijk 5 in totaal.
Deze worden in meerdere mate ook in gevangenschap gefokt. Ook deze dieren worden gefokt en getraind voor het opsporen van landmijnen. Door de lokale bevolking worden ze ook wel voor het vlees gefokt.

Hamsterratten zijn aardig goed af te richten. Ze worden gemiddeld 1,5 jaar getraind voordat ze op pad kunnen achter de landmijnen aan.

Het zijn geen knuffeldieren, ze zijn gesteld op hun privacy. Met een goede opvoeding zijn ze goed hanteerbaar te maken en kunnen ze zelfs een beetje aanhankelijk gedrag gaan vertonen.
De beste trainmethode is de clickmethode en een beloning in de vorm van een stukje banaan stellen ze zeker ook op prijs.

HUISVESTING VAN DE EMIN HAMSTERRAT

Deze dieren kunnen niet al te goed tegen de kou, houd daar dus rekening mee bij het huisvesten. De temperatuur mag niet onder de 10°C. Als ze onderkoeld raken kunnen ze sterven.
De dieren hebben voldoende ruimte en bewegingsmogelijkheden nodig, ze zijn de kleinste niet dus hebben ze een redelijk groot verblijf nodig. Het mooiste zou zijn als ze in een grote volière herhuisvesting kunnen worden van 2m x 1m x 2m.
Kijk wel uit! De dieren zijn echte knagers en knagen met gemak door hout en gaas heen. Tocht en vocht moet vermeden worden hier kunnen ze slecht tegen. De dieren zijn verder heel zindelijk en maken dan ook graag gebruik van een toiletbak.
Je kunt het verblijf verder aankleden met klimtakken, stenen etc. zodat de dieren zich niet gaan vervelen.

Hamsterratten zijn alleseters Als basis kan rattenvoer gegeven worden, aangevuld met universeel voer en af en toe wat krekels en meelwormen. Fruit, noten en groenvoer zijn heel belangrijk voor deze ratten en dienen een wezenlijk bestanddeel van de voeding te zijn.


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.