Vitamine E

foto van noten voor extra vitamine eVitamine E is een belangrijke vitamine voor hamsters, vooral tijdens de zwangerschap. Een tekort is vaak te wijten aan een verkeerde voeding of aan verkeerd opgeslagen en verpakte voeding waardoor de vitamine wordt vernietigd. Vitamine E-deficiëntie kan invloed hebben om het immuunsysteem, te weten de respons van het immuunsysteem, waardoor de hamster gevoelig voor aandoeningen kan worden  zoals mastitis en bloedarmoede. Vitamine E is een antioxidant en speelt ook een belangrijke rol bij het beschermen van verschillende cellen en membranen in het lichaam van de hamster. Het geven van de juiste voeding aan je hamster is daarom van essentieel belang. De voeding moet passend en evenwichtig zijn

De Symptomen van een vitamine E tekort

Bij volwassen hamsters kan een deficiëntie de volgende symptomen hebben:

  • spierverlamming
  • stijfheid in de gewrichten
  • kreupelheid

Bij drachtige hamsters kan een tekort aan leiden tot: doodgeboren jongen, dit door degeneratie van de foetussen (zenuwstelsel). De schedel en/of de rug van de jongen kan opgezwollen zijn met bloed en de moeder kan haar jongen zelfs op gaan eten. Testiculaire degeneratie komt ook voor.

Zwangere hamsters en jonge hamsters

Met name deze groep dieren heeft eerder last van een deficiëntie. Het is dus raadzaam goed naar de voeding van de hamsters.  Het is helemaal niet zo gek dat je het voer van je hamster aanpast aan de fase waar deze in leeft. Bij jonge hamsters is de oorzaak met name de voeding, deze heeft vaak een tekort aan deze vitamine omdat jonge hamsters meer nodig hebben vanwege de snelle groei. Jonge dieren met een Vitamine E tekort kregen spierverlammingen en stierven binnen enkele dagen. Een enkele dosis van 1 mg vitamine E kan in zo’n situatie al levensreddend zijn.

Vetrijk dieet

Een vetrijk dieet kan deficiëntie veroorzaken.

Diagnose

De dierenarts kan door het bekijken van de klinische symptomen tot de conclusie komen dat de hamster een tekort aan vitamine E heeft. De dierenarts kan ook uit bloedonderzoek concluderen dat dit het geval is. Samen met de dierenarts kun je een nieuwe voeding samenstellen of gebruik maken van supplementen. Bronnen van vitamine E

  • Zonnebloemolie
  • Noten
  • Ei

Onderzoek

Ondanks verschillende onderzoeken naar vitamine E-tekort bij hamsters en hun gebruik als dier om verbindingen voor vitamine E-activiteit te biotesten, zijn er geen gegevens beschikbaar om een ​​goede schatting te geven van de vitamine E-behoefte van hamsters. Bieri en Evarts (1974) vonden dat een dieet met 2,1 µmol/kg RRR-α-tocoferylacetaat/kg voldoende was om testiculaire degeneratie bij de rat te voorkomen. De plasmaconcentraties van creatinefosfokinase (CPK) waren echter iets hoger bij deze innameconcentratie. Bij hogere voedingsconcentraties (6,3 µmol/kg) waren de plasma-CPK-concentraties normaal (Bieri, 1972). Helaas is het meer gevoelige criterium van de toereikendheid van vitamine E, zoals de in vitro hemolysetest van rode bloedcellen, niet onderzocht bij hamsters. Bij ratten kan een dieet van 6,3 µmol RRR-α-tocoferol/kg voldoende zijn om duidelijke tekenen van vitamine E-tekort te voorkomen, maar deze concentratie is hoogstwaarschijnlijk niet voldoende voor optimale prestaties. Daarom is 42 µmol RRR -α-tocoferol/kg voeding (27 IE/kg), die de rat nodig heeft, waarschijnlijk een meer realistische waarde.

Enkele broedkolonies hebben een hoger dan verwachte incidentie van spontane hemorragische necrose gemeld, een dodelijke ziekte die het centrale zenuwstelsel van foetale hamsters aantast. Keeler en Young (1979) ontdekten dat een enkele intraperitoneale injectie van 100 µmol vitamine E op dag 7 van de zwangerschap foetussen beschermt tegen deze ziekte. Het probleem kan ontstaan ​​door onjuiste opslag van diëten, wat leidt tot vernietiging van vitamine E.

Tekenen van vitamine E-tekort De afwezigheid van vitamine E in hun dieet zorgt ervoor dat hamsters testiculaire degeneratie ontwikkelen. Het voeren van een hamster met 21 µmol RRR-α-tocoferylacetaat/dag herstelt het normale gewicht en de histologie van de testikels. Daarentegen zijn ratten niet in staat om vitamine E-geïnduceerde testiculaire degeneratie om te keren (Mason en Mauer, 1975). Hamsters met een tekort aan vitamine E vertonen een verminderde groei en spierdystrofie, die kan worden verlicht door het toedienen van hoge concentraties vitamine E (West en Mason, 1958). Pasgeboren hamsters die een vitamine E-deficiënt dieet kregen, ontwikkelden spierdegeneratie en stierven binnen 2 weken. Verbetering trad op binnen 30 uur na een enkele dosis van 1 mg α-tocoferol (Houchin, 1942).


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.