WALZING

Hamsters met deze aandoening kunnen niet in een rechte lijn lopen, ze lopen als het ware steeds in het rond. De cirkels die ze maken kunnen de ene keer klein zijn en de andere keer wat groter. De aandoening komt niet heel vaak voor maar is wel erfelijk. Het fokken met deze exemplaren en aanverwante dieren wordt dan ook afgeraden. De hamsters kunnen de eerste tijd helemaal geen symptomen vertonen van deze aandoening, het kan na een maand of zelf een jaar beginnen. De hamsters kunnen tot het moment dat ze rondjes gaan draaien wel typisch gedrag gaan vertonen, een beetje neurotisch zelfs. Steeds in één hoekje krabben, snel heen en weer rennen.

Ook kan het Waltzen verergeren door stress. Momenten waarom de kooi schoongemaakt moet worden bijvoorbeeld.

HET OOR

Er kunnen ook medische oorzaken zijn van het Waltzen. Bijvoorbeeld door vocht in het oor, oorontsteking, oormijt. Bekijk het oor dus goed bij dit gedrag. Zie ook het oor.

UPDATE 05-08-2017

Vandaag was bevriende collega fokker Martin Braak bij mij op bezoek en had twee Rusjes bij zich die dit gedrag vertoonden. Hij noemde het gedrag “dansen”. Al is deze afwijking niet nieuw voor ons, toch hebben we het nog nooit bij Russische Dwerghamsters gezien.

De twee rusjes die deze afwijking hebben zijn hiermee geboren. Martin zag de dieren namelijk al van jong af aan op een onnatuurlijke manier kruipen. De ouders van de dieren zijn kerngezond en vertonen geen afwijkingen. Dit was het tweede nest van het koppel. Het eerste nestje was volkomen gezond. Uit het tweede nestje zijn twee dieren geboren die deze afwijking vertonen.

De dieren rennen in rondjes. De ene keer grote rondjes en de andere spinnen ze om hun as. Ze kunnen niet in een rechte lijn lopen. De twee hamstertjes groeien verder goed, eten goed en drinken ook goed. Ze ontwikkelen zich gewoon normaal. Als ze stil zitten zie je niets aan de dieren. Pas als ze gaan lopen.

Door het constante draaien naar een bepaalde kant is hun rug ook scheefgetrokken.

We weten heel weinig van deze aandoening, maar mocht je het ooit tegenkomen, dan weet je in ieder geval hoe het eruit ziet en dat het niet goed is.


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.