PARASIETEN
Onderstaand vind je een opsomming van veelvoorkomende aandoeningen of ongelukken bij hamsters. Aangezien een hamster maar een klein kwetsbaar beestje is, is het niet altijd even makkelijk om hulp toe te passen. Zo is het beademen van een hamster niet te doen en ook de hartmassage zal niet effectief zijn.
DWERGHAMSTER HEEFT WORMEN
Ook hamsters kunnen last krijgen van wormen. De meest bekende wormsoorten zijn:
Lintwormen
Spoelwormen
Je kunt de aanwezigheid van wormen herkennen aan de volgende symptomen:
- Braken
- Diarree
- Een doffe vacht
- En een verminderde eetlust
- Vermagering
Lintworm kan de oorzaak zijn van diarree en slechte conditie. Wanneer een hamster last heeft van een lintworminfectie, kun je rond de anus en op zijn slaapplaats soms kleine stukjes van de worm zien. Deze stukjes lijken op rijstkorreltjes. In zo’n geval is ontwormen noodzakelijk. Als een hamster lintworm heeft, moet hij ook op vlooien gecontroleerd worden. Ook het verblijf moet op vlooien gecontroleerd worden. Lintwormen worden namelijk overgebracht door o.a. vlooien.
Deze wormen veroorzaken vooral bij jongere dieren diarree, vermagering en achterblijvende groei. Bij een ernstige worminfectie is de hamster mager, maar heeft hij een opgezwollen buik. Soms zijn de spoelwormen in de ontlasting te zien. Ze lijken op al dan niet bewegende ‘spaghetti slierten’ In ernstige gevallen kan de hamster ze zelfs uitbraken. Als je hamster last heeft van spoelwormen ga dan naar de dierenarts of de dierenspeciaalzaak om de hamster een ontwormingskuur te geven. Als je hamster wormen heeft (gehad) kan het zijn dat de gezinsleden ook een ontwormingskuur moeten krijgen.
DWERGHAMSTER HEEFT VLOOIEN
Hamsters kunnen last krijgen van vlooien. Al gebeurt dit niet vaak. Vlooien zijn kleine parasieten die zich voeden met bloed van dieren. Vlooien veroorzaken niet alleen jeuk en daardoor huidklachten en irritatie bij de dieren, maar ze kunnen ook ziekten overdragen (lintworm). Grote hoeveelheden vlooien op een dier kunnen leiden tot bloedarmoede. Het kan zelfs voorkomen dat hamsters allergisch zijn voor het speeksel van een vlo, waardoor deze een ernstige huidaandoening kunnen krijgen. Al met al is het dus heel belangrijk vlooien zo goed mogelijk te bestrijden. En niet alleen de vlooien op de hamster, maar ook in zijn directe omgeving (verblijf/kooi) Voor de bestrijding op het dier zelf bestaan diverse middelen zoals druppels voor in de nek. Vraag bij je dierenarts of dierenspeciaalzaak wat je het beste kunt gebruiken om de vlooien te bestrijden. Vlooien leggen hun eitjes op het ‘gastdier’. Deze eitjes vallen vervolgens van het dier af. Ze komen in het verblijf terecht en als je deze niet op tijd of niet goed genoeg verschoont komend de eitjes uit. Op de laatste foto zie je een vlooienlarve. Vlooien kunnen gemakkelijk overgaan op andere dieren dus het is raadzaam om andere dieren in huis ook te behandelen. Je moet wel uitkijken als je een aquarium met vissen hebt en de vlooien gaat bestrijden met een spray (voor de omgeving). De spray kan namelijk neerslaan op het water en dit kan dodelijk zijn voor de vissen.
DWERGHAMSTER HEEFT BLOEDMIJT
(Dermanyssus gallinae), is een mijtsoort die bij pluimvee en vogels in het algemeen voorkomt.
Maar deze mijtsoort kan ook bij hamsters voorkomen en voor veel overlast zorgen. De bloedmijt maakt namelijk een klein gaatje in de huid van de hamster om daar bloed uit te drinken en dit wondje gaat later heel erg jeuken. Je kunt je voorstellen dat als een hamster een paar van zulke plekjes heeft hij er helemaal gek van wordt. De mijt blijft ook niet op het dier zelf zitten zoals ander parasieten dat doen. De bloedmijt voed zich met bloed en gaat dan een rustig plekje opzoeken om eitjes te leggen. Dus als je, je dieren nakijkt is de kans groot dat je geen mijten aan zult treffen op het dier zelf.
De bloedmijt is een echte nachtmijt. Deze komt dan ook ’s nachts tevoorschijn en voed zich met bloed van de hamster. De mijten zijn lichtschuw en dus verbergen ze zich voerdag in kieren en gaatjes. Op die plekken zullen ze ook paren en eitjes leggen. Onder gunstige omstandigheden duurt een generatie maar 7 dagen.
De bloedmijt kan wel tot 10 maanden overleven in een leeg verblijf, daarom moet het ontsmetten erg zorgvuldig gebeuren.
Wat zijn de ontwikkelingsstadia van de bloedmijt?
- Ei
- Larve
- protonimf (nimf stadium 1)
- deutonimf (nimf stadium 2)
- volwassen exemplaar
De ideale temperatuur voor de bloedmijt is 24 tot 31 graden. Indien de temperatuur onder de 0 graden komt of boven de 45 graden dan gaan alle stadia dood. Ook de luchtvochtigheid spelt een belangrijke rol mee. Zo vinden bloedmijten een luchtvochtigheid tussen de 70% – 90% heerlijk maar bij een luchtvochtigheid van lager dan 20% verdrogen ze en gaan ze dood. Zoals je kunt lezen hangt de levensuur van een bloedmijt sterk af van de omgevingsfactoren zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Als alles ideaal is dan kunnen ze wel 40 dagen overleven, dit is met name bij koudere temperaturen. Bij onze kamertemperaturen zullen ze echter tegen de 19 dagen overleven. Het bestrijden van bloedmijt is een lastig klusje, het zijn hele hardnekkige beestjes. Ze kunnen dus op de dieren zitten, in de kooi maar zeker ook rondom de kooi, dus in de ruimte waar de kooi staat.
Als je bezig gaat met het bestrijden zul je dus de dieren , de kooi en ook de omgeving moeten aanpakken.
Op het moment dat je bloedmijt constateert moet je goede voorzorgsmaatregelen nemen: Verplaats geen verblijven naar andere ruimtes. Kleed je om als je bij de dieren bent geweest. De mijten kunnen op je kleren blijven zitten en zo wandel je het hele huis door.
Doe andere schoenen aan als je bij de hamsters bent geweest.
Hoe ga je te werk?
Behandel eerst de omgeving met ontsmettingsmiddel. Behandel daarna de dieren en de kooien. Dit het liefst allemaal op 1 dag en overdag.
Behandel dan weer de omgeving. Tot slot nogmaals de dieren en de kooien.
Welke middelen kun je gebruiken?
Beaphar Anti-schurft. Je kunt direct op het dier sprayen maar je kunt de spray ook eerst op je handen doen en vervolgens met je handen het diertje behandelen. Was wel goed je handen na afloop.
Mocht je last hebben van mijten ga dan ook even langs de dierenspeciaalzaak, daar kunnen ze je goed adviseren over wat te doen en welke producten het beste bij jou dieren en omgeving passen.