VERZORGING

z6 russische dwerghamster hamster nestjeDe verzorging van een dwerghamster is zeer eenvoudig. De dagelijkse verzorging beperkt zich tot het voeren, de verversing van het drinkwater, de controle op de voer resten en het spelen of los laten rondlopen. Hamsters vinden het geweldig als ze er ‘s avonds even uit mogen. Je moet wel goed uitkijken dat ze nergens vanaf afvallen.

Dagelijks: Voeren, vers drinkwater, voer resten verwijderen, controle dwerghamster
Wekelijks: Drinkflesjes  en voerbakjes grondig reinigen, toilet hoekje
Maandelijks: Verblijf verschonen

Het verblijf moet regelmatig verschoond worden, maar de frequentie hiervan is zeer afhankelijk van de gebruikte materialen. Zo zal een hamsterkooi die gevuld is met houtvezel waarschijnlijk na 1,5 week al gaan ruiken en verschoond moeten worden, terwijl een kooi gevuld met katoen bijna drie maand mee kan.

Om stress bij hamsters te verminderen is het goed om bij het verschonen van de kooi een plukje oud nestmateriaal in de verschoonde kooi te plaatsen. Dit geeft de dieren de vertrouwde geur en voorkomt stress.

DE VERZORGING VAN DE TANDEN

De snijtanden van een dwerghamster groeien altijd door. Deze moeten dus slijten door ergens op de knagen. De kiezen groeien niet door, maar kunnen wel beschadigd raken als er iets mis gaat met de snijtanden. Het is daarom belangrijk om de tanden in ieder geval maandelijks even te controleren. Geef de dwerghamster altijd goed knaagmateriaal. Als er een probleem is met de tandjes omdat ze bijvoorbeeld te ver doorgroeien dan kun je de volgende symptomen verwachten:

  • Minder of geen eetlust
  • Kwijlen
  • Nare geur uit het mondje

DE NAGEL VERZORGING

hamster nagelWat de nageltjes betreft, hebben deze ook een goede verzorging nodig als ze niet vanzelf slijten. De nagels slijten vaak doordat het diertje over ruwe ondergronden/voorwerpen loopt/klimt. Een hele goed manier om de nagels te slijten is bijvoorbeeld rennen in een houten loopwiel. Het kan zijn dat jouw hamstertje hier geen of te weinig mogelijkheden voor heeft en daardoor te lange nageltjes krijgt. In veel gevallen bijten hamsters hun nagels ook zelf af als ze er last van krijgen, dus niet te snel ingrijpen.

De nageltjes van een hamster groeien gewoon door. Ze zorgen in de meeste gevallen niet voor problemen omdat de dieren vaak op zachte ondergronden lopen. Ze kunnen echter wel gaan irriteren als ze omkrullen en in de huid gaan prikken. Met de tijd zouden er kleine wondjes kunnen ontstaan die voor problemen zorgen.

Nagelschaar voor het knippen van de nageltjes van hamstertjesAls de nageltjes echt te lang worden dan moet je de nageltjes gaan knippen. Het klinkt erger dan het is hoor. Voor het knippen van de nageltjes kun je een eigen nagelschaartje gebruiken, maar je kunt ook een speciaal Knaagdier Nagelschaartje kopen. Het voordeel van een knaagdier nagelschaartje is dat deze rekening houdt met ronde nagels, dat doen onze schaartjes niet. Je moet wel heel goed uitkijken dat je niet in het leven knipt, dat is namelijk heel erg pijnlijk! Je moet in de regel het lichtste puntje van de nagel afknippen.

Pas op! Dat je bij het knippen nooit door het “leven” knipt, dat is bijzonder pijnlijk en kan erg gaan bloeden. Het leven is bij witte nagels goed te zien als een roze lijn die vanuit het pootje door de nagel naar boven loopt. Je moet dus ruim boven het leven knippen.

DE VACHT VERZORGING

russische dwerghamster badderd in een zandbak neemt een zandbadDe meeste Dwerghamstertjes vinden het heel fijn om eens in de paar dagen een lekker chinchilla zandbad te nemen. Door zo’n zandbad kan je hamstertje zijn vacht mooi zacht en schoon houden. Hij zal het in de meeste gevallen heerlijk vinden om in het zand te rollebollen.

Zand heeft een schurende en reinigende werking, dit houdt de vacht mooi en schoon. Daarnaast werkt het zand verkoelend wat fijn is tijdens warmere dagen. Naast chinchillazand kun je ook humus gebruiken of speelzand voor konijnen, dit soort zand blijft vaak ook wat koeler dan chinchillazand en geeft de hamster op die manier een koel plekje om te liggen.

De Russische dwerghamster verzorgd zijn vacht in het wild door gebruik te maken van materialen die beschikbaar zijn in zijn natuurlijke leefomgeving. De Russische dwerghamster komt oorspronkelijk uit graslanden en steppen in Siberië en delen van Noordoost-Europa. In het wild maakt de Russische dwerghamster gebruik van verschillende materialen om zijn vacht te verzorgen. Ze kunnen zich rollen in fijn zand, stofdeeltjes of zandachtige grond om overtollig vet en vuil op te nemen. Dit helpt bij het handhaven van een schone en gezonde vacht. Daarnaast kunnen ze ook gebruikmaken van droge plantenmaterialen, zoals gras of hooi, om hun vacht schoon te houden en eventuele klitten te verwijderen. Ze kunnen zich in deze materialen wrijven of erin nestelen om hun vacht in goede conditie te houden. Bij het verzorgen van een Russische dwerghamster bij ons thuis is het belangrijk om te proberen de natuurlijke verzorgingsbehoeften na te bootsen. Het gebruik van geschikt badzand, zoals chinchillazand, kan helpen om het natuurlijke gedrag van het verzorgen van de vacht te stimuleren en een gezonde vachtconditie te behouden.

VERZORGING VAN DE OUDERE HAMSTER

Helaas blijven hamstertjes niet eeuwig jong en net als bij ons mensen hebben ook hamstertjes last van ouderdomskwaaltjes. Wanneer deze ouderdomskwaaltjes zich gaan uiten verschilt per hamster maar zeker wel rond de leeftijd van 2 jaar. Een oudere hamster ziet er een beetje zielig uit, vaak zijn ze wat mager, is hun vachtje warrig en staat een beetje los en het ruggetje is hoog en mager. Ook kan de hamster last krijgen van doofheid en blindheid… Al met al het is voor het diertje geen pretje om ouder te worden.

Net als bij hele jonge hamsters moet de kooi veilig zijn zodat de baby’s zich niet bezeren zo moet de kooi nu ook ‘ouderdomsproof’ gemaakt worden:

  • Plateaus kunnen gevaarlijk zijn
    Omdat je oudere hamster niet meer zo soepel en mobiel meer is kunnen plateaus in de kooi een gevaar voor ze gaan vormen. Het gevaar is dat je hamster hier vanaf kan vallen en zich bezeren. Omdat de botjes wat brozer zijn, kan hij sneller wat breken. Dus plateaus het liefste weghalen of hogere plateaus lager zetten en/of een paar hangmatjes erin hangen zodat een mogelijke val gebroken wordt.
  • Traliekooien, het is soms uitkijken geblazen als je een klimmer hebt. In de regel zijn Russische Dwerghamster geen klimmers maar mocht jij toch en klimmer hebben die al op leeftijd is dan is het handig om het klimmen te beperken of onmogelijk te maken zodat hij niet kan vallen en zich bezeren.
  • Rust, onze hamster op leeftijd heeft veel rust nodig. Hij vindt het niet zo leuk meer om veel lawaai om zich heen te hebben en om vaak uit zijn huisje gehaald te worden.
  • Slaap, ze hebben ook veel slaap nodig. Je zult merken dat je hamster op een gegeven moment erg veel gaat slapen. Hij heeft zijn slaap hard nodig zodat zijn lichaam kan herstellen. Probeer daarom een hamster die op leeftijd is niet te vaak wakker te maken.
  • Nestmateriaal, geef je hamstertje wat extra nestmateriaal. Nu hij wat ouder is kan hij zich niet meer zo goed warm houden en stelt hij een extra velletje wc papier of hooi heel erg op prijs.

VERZORGING TIJDENS DE VAKANTIE

Lekker twee weekjes weg, maar wat doen we met onze kleine vriend. Meenemen of thuislaten? Wat is beter? Een ding is zeker het is natuurlijk beter voor het dier om hem lekker thuis te laten in zijn vertrouwde omgeving. Maar als je toch vastbesloten bent om hem mee te nemen dan moet je het hem wel zo prettig mogelijk maken. Stel dat je lekker op vakantie wilt gaan en je hebt besloten om je Russische Dwerghamster thuis te laten. Dat kan, maar dan moet je wel aan een paar dingen denken voordat je vertrekt.

  • Je moet iemand vinden die je hamster zou willen verzorgen in de tijd dat jij er niet bent. Voor twee drie dagen kan hij wel alleen blijven, je geeft hem wat extra voer en water, maar langer alleen laten wil echt niet.
  • Nu de hamster alleen thuis is, is er ook niemand die even een raampje los zet in geval het te warm wordt of juist het raampje dicht doet als het een beetje gaat tochten. Denk eraan om de temperatuur van de ruimte waarin de hamster staat in de gaten te houden. Hij moet het niet te warm krijgen maar ook zeker niet in de tocht komen te staan en ook mag de kooi niet in de volle zon komen te staan.
  • Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de hamster bij zijn tijdelijke verzorger gaat wonen voor de tijd dat jij lekker van je vakantie zit te genieten. Dan zul je deze persoon op de hoogte moeten brengen van alle ‘do’s’ en ‘dont’s’ voornamelijk m.b.t. de plaatsing van de hamster, niet in de zon en niet in de tocht. Ook is het uitkijken met andere huisdieren.

Wil je graag een weekend of paar dagen weg en vind je het vertrouwd om je hamster alleen thuis te laten, zorg dan voor voldoende eten en drinken.
Water en voer dispensers kunnen je hierbij helpen. Deze doseren het water en voer eenvoudig naar behoefte van je hamster. Het beste kun je ze op een plateau zetten zodat er geen bodembedekking in komt.

VERZORGING TIJDENS WARME DAGEN

Een goede verzorging tijdens warme dagen is heel belangrijk. Je hamster kan het snel te warm krijgen als de temperaturen buiten en dan vaak ook binnen in huis oplopen. Het diertje stelt het zeer op prijs als hij wat verkoeling krijgt.

Oververhitting?
Enkele minuten zon kunnen voor een hamstertje al fataal zijn! Zorg ervoor dat hij voldoende water heeft en nooit in de volle zon staat. Een zonnesteek kun je herkennen aan apathie, slap aanvoelen, bewusteloosheid, een zwakke, versnelde pols, hijgen, kwijlen en trillende poten. Breng de oververhitte Hamster direct naar een koele, rustige, donkere ruimte. Koel hem vervolgens af met een vochtige en koele doek of dep voorzichtig met koel (geen ijskoud!) water en zorg ervoor dat hij geleidelijk afkoelt.

Er zijn een aantal aanwijzingen waaraan je kunt zien dat je hamstertje het een warm heeft. De dieren zoeken vaak een koel plekje in het verblijf op, ze liggen bijna niet meer in het huisje omdat dat vaak te warm voor ze is. Ook kun je merken dat ze wat meer uitgestrekt liggen.

KOELSTEEN

trixie iglo keramiek huis koelsteen wit met dwerghamster of hamsterGelukkig zijn er tegenwoordig veel verschillende soorten koelproducten te koop zoals bijvoorbeeld een koelsteen. Dit is een steen van graniet die altijd koel blijft. Je hoeft de steen dus niet in het de koelkast of diepvries te doen, hij blijft gewoon altijd koud. Zou je de steen toch nog kouder willen hebben dan kan die even in de koelkast, maar niet in de diepvries omdat deze dan kan barsten door het temperatuur verschil.

Zodra je hamster erop gaat liggen en het plekje waar hij ligt warmt te veel op dan kan hij op een ander plekje op de steen gaan liggen. Zo heeft je hamster altijd een koel plekje in zijn verblijf. Mocht je hamster het niet fijn vinden om zo open op een koelsteen te liggen, plaats er dan een huisje met open bodem bovenop dan ligt de kleine iets meer beschut en voelt hij zich waarschijnlijk ook wat veiliger.

KOELHUIS

iglo huis met koelsteen en dwerghamster

Er zijn tegenwoordig speciale huizen die verkoeling kunnen geven aan de hamster. Het ene huis heeft een dak met een koelsteen, het andere huis is gemaakt van lekkere koele keramiek en nog een ander huis is een prachtige combinatie van beide, zoals hier rechts op de foto te zien is. Het hamstertje zit in een keramisch huis in de vorm van een iglo, maar op de bodem ligt een voorgevormde koelsteen. Deze combinatie is ideaal, want hamsters vinden het eigenlijk niet zo leuk om open en bloot in het verblijf te liggen, ze doen dit wel als ze zich heel veilig voelen of als ze het echt enorm warm hebben.

Je kunt ook een huisje met open bodem op een koelsteen neerzetten, dat geeft ook verkoeling en beschutting. Het koelhuisje mag even in de koelkast, maar niet in de vriezer, want dan kan het materiaal door het temperatuur verschil barsten en dat zou zonde zijn.

ice pod verzorging tijdens warme dagenICE POD

Een ideale uitvinding! De ICE POD is een soort koelelement die je in de kooi kunt leggen. Deze is gemaakt van zeer hard kunststof en daardoor knaagvast. De ICE POD geeft urenlang verfrissing. Je zult zien dat je hamstertjes er graag op gaan liggen als ze het te warm hebben. Heel erg handig voor hele warme dagen. De ICE POD is hier te koop De ICEPOD is wel erg groot, hou daar rekening mee. Daarnaast kan er condensvorming ontstaan doordat het temperatuur verschil erg groot is tussen de pod en de omgeving. Ik raad daarom een ICEPOD hoesje aan om over de pod heen te doen. Hiermee voorkom je enerzijds dat het hamstertje vochtig wordt en anderzijds neem je het temperatuurverschil een beetje weg.

Daarnaast zijn er nog allerlei huis, tuin en keuken oplossingen voor de warme dagen!

  • Zet een schoteltje of een ander voerbakje in de koelkast en geef deze vervolgens aan je hamster. Het koude schaaltje is lekker verkoelend voor je hamster! Zoals je op onderstaande foto kunt zien zal de hamster er lekker in gaan liggen om af te koelen.hamster ligt in koel schoteltje, verzorging tijdens warme dagen
  • Zorg voor voldoende en vers drinkwater, maar niet te koud (ijskoud). Te koud water kan voor diarree zorgen. Het water moet gewoon koel zijn. Sommige hamsters gaan onder het drinkflesje staan en gaan tegen het nippeltje aanleunen om zo nat te worden en af te koelen. Het resultaat is wel dat het flesje erg snel leeg is 🙂 en dat het zaagsel eronder erg nat is, ach ja het beestje is in ieder geval afgekoeld.
  • Zorg dat de kooi niet recht in de zon staat en niet in een te warme en benauwde ruimte. Heb je, je hamster in een kamer op het zuiden staan, zet hem dan overdag even in een andere kamer als het  kan waar het wat koeler is.
  • hamster ligt in koel schoteltje, verzorging tijdens warme dagenGeef je hamster wat vochthoudend groenvoer uit de koelkast, zoals een plakje komkommer, sla of appel.
  • Wat ook heel handig is, is een koelelement in het verblijf neerleggen. Leg het koelelement eerst in de koelkast/vriezer, doe er vervolgens een washandje overheen en leg deze in het verblijf. Je hamster zal je eeuwig dankbaar zijn!
    Zoals deze hamster op de foto. Hij geniet duidelijk van de verkoeling.
  • IJsblokjes. Je kunt je hamster ook een paar ijsblokjes in een schaaltje geven. Hij zal hier aan likken en daardoor afkoelen. Geef hem n iet te veel ijsblokjes op een dag maximaal 2 bijvoorbeeld.

VERZORGING TIJDENS KOUDE DAGEN

Als het goed is merken je hamstertjes het niet dat het winter wordt, want we hebben thuis natuurlijk de verwarming aan staan. Toch kan de temperatuur bijvoorbeeld ’s nachts sterk zakken, waardoor je hamster het koud kan krijgen. De beste oplossing is het aanbieden van lekker warm nestmateriaal zodat de dieren een warm nestje kunnen maken waar ze zich in terug kunnen trekken.

Als het echt heel koud wordt omdat je bijvoorbeeld naar de dierenarts moet in de winter, dan kun je eens kijken naar een warmte element zoals bijvoorbeeld een warmte kussen, het is geen kussen hoor, het is eigenlijk een ICEPOD maar dan warm. Je zou zoiets ook in het verblijf neer kunnen leggen, maar ik raad dat niet aan, omdat de dieren zich toch het liefste verstoppen in hun huisje. Het kan wel een uitkomst zijn voor zieke en of verzwakte dieren, deze kunnen hun lichaamstemperatuur niet goed op pijl houden. Daarnaast hebben zieke en verzwakte dieren hun energie nodig voor het herstel, ondersteunende warmte is dan zeer welkom.

VERZORGING TIJDENS OUD & NIEUW

Een goede verzorging tijdens oud en nieuw is belangrijk. Je kunt het je kleine vriend een stuk aangenamer maken tijdens deze lawaaierige nacht als je een paar voorzorgsmaatregelen neemt.

  • Vaak wordt er aan de ene kant van het huis meer vuurwerk afgestoken dan aan de andere kant. Zet daarom je hamstertje in een kamer aan de rustigere kant van het huis. Dan zal hij minder last hebben van het lawaai en het geflits.
  • Wordt er aan beide kanten van het huis evenveel vuurwerk afgestoken, zet je kleine vriend dat ergens in het midden van het huis neer boven in de overloop of op zolder.
  • Wat ook al erg helpt is de gordijnen dicht te doen in de kamer waar je hamster staat, zodat hij minder last heeft van de felle flitsen.
  • Geef de dieren extra bodembedekking en nestmateriaal zodat ze zich goed kunnen verstoppen. De bodembedekking zal tevens tempend werken tegen het geluid.
  • Er zijn tegenwoordig ook homeopathische middelen die de dieren tot rust kunnen brengen zoals Bach Rescue of Pet Remedy kalmerende spray.