Gerbilscaping

Gerbilscaping is net als Hamsterscaping het op een creatieve manier inrichten van het gerbil verblijf.

Als eerste moet gezegd worden dat als je afgaat op de geur dan zou je het gerbil verblijf echt bijna nooit hoeven te verschonen. Gerbils zijn woestijnbewoners en gaan schaars om met water, hierdoor plassen ze ook minder. Het gerbil verblijf heb ik dik twee maanden geleden verschoont en het is eigenlijk nog helemaal niet aan een verschoonbeurt toe, maar ik heb er gewoon zin in!

GERBILSCAPING MET JR FARM PLANTJES EN OOGST

kruiden oogst van jr farm voor gerbilscaping, gerbilscapen en hamsterscapingVoor het gerbilscapen heb ik deze keer wat JR Farm plantjes en oogst erbij gepakt. Ik ben groot JR Farm fan vanwege de mooie kwaliteit producten en vooral de bijzondere dingen die ze allemaal hebben. Je kunt bij elke verschoonbeurt de kooi weer helemaal opnieuw inrichtingen en de dieren blijven verrassen 🙂

jr farm plantjes voor gerbilscaping, gerbilscapen en hamsterscapingJR Farm kruiden oogst voor gerbilscaping, gerbilscapen en hamsterscaping

Natuurlijk mag de Puik Haver niet ontbreken. Dat is echt een heel mooi bundeltje haver, dat je zo ergens in het verblijf kunt neerzetten voor het knabbelen.  … en natuurlijk de wilgenbrug 55 cm mag ook niet ontbreken.

GERBILS EN LOOPRAD

Mijn gerbils doen helemaal niets met een looprad. Als deze op de bodembedekking staat is die binnen een dag ingegraven en als deze op een plateau staat wordt ie eraf gegooid en alsnog ingegraven. Een plastic looprad is niet handig voor gerbils en een houten looprad knagen ze helemaal op in mijn ervaring. Dus ik snap de hint, looprad eruit en andere dingen erin.

Trixie houten plateau 30 cm voor gerbilscaping, gerbilscapen en hamsterscapingPLATEAUS EN HUISJES

Ik verbaas me elke keer weer hoe leuk gerbils plateaus en huisjes vinden. Het gaat werkelijk waar de hele dag door, hup op het plateau floep het huisje in en dan er weer uit en zo gaat het maar door.

Tijdens deze Gerbilscaping gebruik ik het Trixie Houten Plateau 30 cm. Zeer fijn plateau heel stabiel en dik. De gerbils knagen er gelukkig niet aan, maar zouden ze dat wel doen dan hebben ze in ieder geval een beetje werk te verrichten, want het plateau kan niet zomaar op geknaagt worden.

Daarnaast heb ik ook nog een ander plateau gebruikt: Bos Plateau met Kurk. Een rond plateau met kurk aan de buitenkant. Het is een mooi groot en stabiel plateau. Niet te hoog en niet te laag. Perfect. Ik heb mos op dit plateau geplakt en daar boven op een hoekhuisje neergezet. Niet dat Gerbils het nodig hebben, maar ik heb toch een trappetje erbij gezet, dat is de Elmato Trap 23 cm.

GERBILSCAPING MET MOS

Het is trouwens heel mooi om mos op de plateaus te leggen, dat geeft een extra natuurlijke uitstraling bij het gerbilscapen. Ik heb gemerkt dat als je het mos erop plakt de gerbils het er ook niet vanaf trekken. Maar als je heel veel nestmateriaal geeft dan zitten ze ook niet aan het mos op het plateau 😉

ZANDBAK IS ONMISBAAR VOOR GERBILSAuratus Cup 10 cm voor gerbilscaping, gerbilscapen en hamsterscaping

De zandbak is echt onmisbaar voor Gerbils, daarom heb ik er ook altijd eentje in het verblijf staan en bij het gerbilscapen komt deze natuurlijk weer terug. Ik was op zoek naar een bijzondere zandbak die ook mooi in een natuurlijk verblijf zou staan en die heb ik gevonden 😀 De Auratus Cup 10 cm …. wat is dat hoor ik je denken :p Dat is een houten cup heel simpel maar heel mooi. De cup is gemaakt van zeer degelijk Duits hout en gaat bijzonder lang mee. Mijn Gerbils hebben nog geen één keer hun tanden in het hout gezet en deze staat er nu al een paar maanden in.

Deze cup kan eigenlijk voor veel verschillende dingen gebruikt worden. Ik gebruik deze nu als zandbak, maar je zou m ook kunnen gebruiken als voerbak of potje voor plantjes (dit laat ik nog een keertje zien ;))

BADZAND VOOR DE GERBILS

beaphar chinchillazand en gerbilzandVoor deze keer heb ik de Beaphar Badzand gebruikt. Het grappige is wel dat dit zand zowel in een variant voor Gerbils verkrijgbaar is als een variant voor Chinchilla’s. Wat is het verschil? Beaphar zelf geeft aan dat de korreltjes van de Gerbil variant misschien een piepkleinbeetje kleiner zijn dan in de Chinchilla variant. In gebruik merk je geen verschil 😉 Zand mag bij het gerbilscapen dus zeker niet ontbreken.

Het handige aan dit zand is wel dat het in een fles zit. Dat is makkelijk in gebruik. Qua kwaliteit is het er goed en vergelijkbaar met de Supreme Badzand en Witte Molen Badzand.

BODEMBEDEKKING VAN LINKS NAAR RECHTS

Het lijkt wel of het terrarium een schip is dat over woest water vaart. De bodembedekking gaat van links naar rechts en de volgende dag ligt het in het midden dan weer links…. bezige diertjes zijn het. Maar één ding is zeker graven vinden gerbils echt geweldig.

Voor deze Gerbilscaping sessie heb ik gebruik gemaakt van twee verschillende bodembedekkers.

  1. Top Fresh Basic Micro 20 Liter
  2. Joris No Smell Cottno N Fibre

De Top Fresh is erg leuk om heen en weer te graven en is lekker koel. De dieren kunnen er geen tunnels in maken, maar het absorbeert heel goed. De topfresh is met name bedoeld als complete bedekking van de bodem, zodat de glasplaat bedekt is met een bodembedekker die blijft liggen. Als de gerbils namelijk onder de bodembedekking gaan graven en deze bedekt niet meer de glasplaat dan krijg je grote plassen urine op de glasplaat/bodem en dat gaat ruiken.

TOP FRESH MICRO

Top Fresh Micro corbo fijn

De Joris No Smell Cotton N Fibre begint steeds vaker in mijn verblijven op te duiken dus ook voor de gerbilscaping. Ik was in het begin wat achterdochtig omdat er zaagsel doorheen zit gemengd, maar ondertussen kan ik deze mengeling echt wel waarderen!

De Joris No Smell Cotton N Fibre is een bijzonder functionele bodembedekking voor Gerbils. Omdat deze bodembedekking uit twee soorten bodembedekkers bestaat kunnen de gerbils er tunnels in graven die ook echt blijven staan en dat is ideaal bij gerbilscaping! Daarnaast vind ik de kleur ook mooi en fris ogen. Qua stof  heb ik niets te klagen. Er zit heel weinig stof in de Cotton N Fibre. Als je dit vergelijkt met alleen zaagsel dan is het echt een wereld van verschil!

joris no smell cotton n fibre

GROENE HAVER

groene haver Tot slot strooi ik bij deze gerbilscaping sessie overal groene haver overheen. Vinden de dieren lekker en ziet er ook nog eens mooi uit 🙂 Groene haver is functioneel gezien niet echt noodzakelijk. Ik strooi  het door het gerbil verblijf omdat ik het mooi vind, maar echt een functie heeft het niet. De gerbils kunnen er wel aan knabbelen wat goed is voor de tandjes en de extra vezels die ze dan binnen krijgen.

Het is trouwens met hooi, kruiden e.d. wel belangrijk dat het vers is. Want dan is het mooi groen en fris. Ik heb weleens groene haver gezien dat helemaal geel was… dat vind ik niet mooi. Dit gebeurd vooral als bedrijven de haver in grote hoeveelheden inkopen en het lang blijft liggen 😉

GERBILSCAPING VS HAMSTERSCAPING

Als ik naar het graafgedrag kijk van Gerbils en dat vergelijk met hamsters zijn Gerbils 100% actiever met graven. Natuurlijk zijn er ook hamsters die dat doen maar het gaat er wat rustiger en bedachtzamer aan toe. Het lijkt er ook op dat hamsters echt gericht een tunneltje maken. Doen de Gerbils ook maar ze verbouwen vervolgens alles weer. Een beetje als een huisvrouw die de meubels steeds van links naar rechts verhuisd en geen keuze kan maken :p

PS: De Gerbils krijgen binnenkort een nieuw verblijf!

Geef een reactie