Verblijf opnieuw inrichten zonder bodembedekking

Een van de verblijven heb ik deze keer op een geheel andere manier ingericht. In plaats van bodembedekking heb ik een hennep mat gepakt en op de bodem gelegd.

verblijf zonder bodembedekking

DISCUSSIE MET EEN COLLEGA HAMSTERLIEFHEBBER

Ik kwam op het idee door een discussie met een collega hamsterliefhebber. Deze stelde dat hamsters helemaal niet zo’n hoge laag bodembedekking hoeven te hebben en dat het verblijf bij hamsterscaping veel te vol en onhandig is ingericht. De dieren hebben het veel te lastig om ergens bij de komen en bij een rustiger ingerichte omgeving hebben de hamsters het makkelijker om overal bij te komen. “Ze moeten een hindernis baan afleggen om überhaupt bij hun flesje te komen” Daarnaast stelde de fokker dat ze in het wild ook niet klimmen en klauteren, maar op een vlak gebied leven.

Ik ben hier over na gaan denken…. en het leek mij een leuk idee voor een onderzoekje!

GEEN BODEMBEDEKKING… WAT NU?

Dat is de vraag. Hoe gedragen hamsters zich als ze geen dik pak bodembedekking hebben? Gaan ze dan alsnog proberen te graven (fantoomgraven)? Of zullen ze zich erbij neerleggen?  Mist hij het graven?

Een poosje geleden heb ik een onderzoekje gedaan waarbij ik heb gekeken naar wat de hamsters kiezen, een dik pak bodembedekking of een laag laagje.

Bodembedekking onderzoek | Hoge en lage bodembedekking

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN HAMSTER EN KONIJN?

Ik heb onlangs op facebook gevraagd naar de verschillen tussen hamsters en konijnen. Ik kreeg hier heel veel antwoorden op (zie hieronder) van voeding tot bouw en leefwijze, maar toen ik vroeg wat het verschil in graafgedrag is…. was het stil en ik kan hier zelf ook geen antwoord op bedenken, want wat is eigenlijk het verschil tussen het graafgedrag van een konijn en een hamster?

Beide diersoorten graven graag, maken holletjes met verschillende kamers en kunnen in het wild niet zonder hun burcht. Bij ons thuis is er echter een afsplitsing ontstaan. De graafbehoefte van de hamsters wordt heel erg benadrukt, maar die van het konijn wordt achterwege gelaten. Waarom is dat? Is dat omdat we het konijn dit toch niet kunnen bieden, dus dan noemen we het ook maar niet? Of heeft het gedomesticeerde konijn zich dusdanig aan zijn nieuwe situatie aangepast dat het helemaal niet meer hoeft te graven? Toch zien we dat een konijn heel graag graaft als het de mogelijkheid ertoe krijgt.

Konijnen zijn sociale dieren en groter dan een hamster. Ze worden steeds vaker los in huis gehouden en kunnen daardoor samen met ons leven en een veel hechtere band met mensen ontwikkelen. Het instinctieve gedrag wordt in de woonkamer niet gezien, maar komt wel terug als de dieren buiten in de tuin worden gelaten, daar beginnen ze zo weer te graven. Dat betekend dat ze het wel leuk vinden om te doen en zouden ze het binnen aangeboden krijgen dan zouden ze waarschijnlijk ook graven.

Is het dan noodzaak om te graven of verrijking?

STERKE GRAAFBEHOEFTE VAN GERBILS

Bij Gerbils werkt het heel anders heb ik gezien. Ik heb de dieren uren achter elkaar geobserveerd en ik zie dat deze dieren werkelijk moeten graven. Als gerbils zonder bodembedekking komen te zitten gaan ze gewoon door met graven. In een kale bak gaan ze tegen het glas aan graven. Zelfs als de bodembedekking 20 cm is willen ze nog verder naar beneden graven . De graafbehoefte is bij Gerbils vele male sterker aanwezig dan bij hamsters heb ik gezien.

LASTIG LOPEN OVER EEN DIK PAK BODEMBEDEKKING?

Een van de punten die in de discussie voorkwam is het lastig lopen van de hamster over zachte bodembedekking. Neem bijvoorbeeld zaagsel dat zeer fluffy is. Is dit wel fijn om overheen te lopen. Vergelijk het lopen over zand, het is veel zwaarder dan over een harde bodem. In het wild is de boden waar de hamsters overheen lopen ook harder dan zaagsel. Hier kan ik alleen zeggen dat het logisch is dat het lopen over een hardere ondergrond makkelijker is dan over een zachte laag, dat is gewoon zo, maar of de hamsters hier last van hebben zal altijd de vraag blijven.

1e CONCLUSIE 11-11-2018

hamsterkooi zandbakZoals op de video te zien is heb ik het verblijf zonder bodembedekking ingericht met enkel een hennep mat. De hamsters die deze bak bewonen hebben altijd bodembedekking gehad en nu ineens niet meer. Ik zou een verschil in gedrag verwachten, maar zie dit (nog) niet. Ze lijken het gebrek aan bodembedekking helemaal niet op te merken. Ze doen alles wat ze voorheen ook deden. Ik heb het verblijf wel dicht ingericht, dat wil zeggen het is niet kaal en er is voldoende beschutting. Ik kan me voorstellen dat dit helpt omdat de dieren zich beschut voelen. Als het helemaal kaal was geweest is de kans wellicht groter dat ze zouden willen gaan graven om zich te verstoppen, maar dat dit nu niet nodig is omdat het beschut genoeg is? Ik durf het op dit moment niet te zeggen.

  • Gedrag is normaal
  • Geen graafgedrag gezien
  • Hennep mat is onaangetast
  • Normaal eet en drinkgedrag
  • Favoriete plek in het verblijf het is huisje

2e CONCLUSIE

Ik ga de hamsters de komende tijd in de gaten houden. Ook met betrekking tot het eet en drinkgedrag, het algemene gedrag en het voorplantingsgedrag en kijken wat voor verschillen er naar voren komen 😉

Geef een reactie