Twee Mannetjes Gekoppeld

Allereerst een waarschuwing vooraf! Wat ik jullie in deze blog vertel en laat zien is bijzonder zeldzaam. Niet zelf proberen!

Ik hou regelmatig dieren aan uit mijn eigen nestjes. Hierbij kijk ik naar verschillende dingen zoals, gezondheid van de ouderdieren, de bouw van het dier, de kleur, het karakter en natuurlijk het geslacht! Bij dit laatste is het deze keer niet helemaal goed gegaan. Ik wilde namelijk een vrouwtje aanhouden voor een ouder mannetje. Ik koppel het vrouwtje dan aan het mannetje als ze oud genoeg is.

Zo gezegd zo gedaan. De koppeling verliep perfect. Dat was ook geheel naar verwachting want het koppelen van een jonger vrouwtje aan een ouder mannetje gaat eigenlijk bijna altijd goed.

WAAROM KOMT ER GEEN NESTJE?

Ik observeer de dieren vervolgens een aantal weken, maanden en zie dat ze heel erg lief met elkaar omgaan. Ze verzorgen elkaar, slapen samen, bouwen nestjes en gedragen zich zoals alle andere koppeltjes. Maar er komen geen nestjes…

SHOCK TIJDENS EEN WEEGMOMENT

Tijdens één van de weegmomenten bekijk ik de kontjes even wat beter en zie tot mijn verbazing dat ik een mannetje vast heb…. terwijl het een vrouwtje moet zijn. 😮 Totale verbazing!

VROEGER GING HET GOED

Volgens sommige fokkers ging het vroeger wel goed met het samen houden van dezelfde geslachten bij rusjes. Er zijn fokkers die succesvol de dieren in groepjes hielden. Ze geven aan dat er iets is veranderd door het selectie proces van de dieren. Uiteindelijk is als het ware het sociale deel eruit gefokt waardoor de dieren niet meer zo verdraagzaam zijn naar elkaar toe.

SOCIALER FOKKEN

Ik ben wel van mening dat de de dieren socialer kunt fokken. Zelf doe ik dat door de dieren zo lang mogelijk bij papa en mama te laten. Uiteraard komt er een moment waarop mama de kleintjes gaat verjagen. Het is soms van levensbelang om dit moment op tijd op te merken. Moeders maakt namelijk geen grapjes, weg is weg en als je niet gaat dan ga je het voelen. Het kan zelfs zo erg worden dat ze hun kleintje doodbijten.

Als de jongen bij de papa en mama weg zijn laat ik ze het liefst zo lang mogelijk samen bij elkaar. Als je dit generaties lang doet dan worden misschien wel weer wat verdraagzamer, maar instinct blijft instinct.

WAAROM GAAT DIT GOED?

Ik denk zelf dat het komt doordat beide mannetjes niet dominant zijn. Als beide dieren dominant zouden zijn of zelfs één van de twee dan zou je al problemen krijgen. Het dominante dier zal het territorium dan willen overnemen met alle gevolgen van dien. Het feit dat dit twee hele makke mannetje zijn maakt het blijkbaar mogelijk om samen te leven.

Ik ga ze ook niet uit elkaar halen. Je vraagt je misschien af waarom niet. Ik wil ze nog wat langer samen laten leven en beide mannetjes later een keer koppelen aan een even lief vrouwtje. Op dit manier is de kans heel groot dat de jongen deze karakter eigenschappen overnemen.

VIDEO

In de onderstaande video vertel ik iets meer over de mannetjes en zie je ze ook vrolijk samen door het beeld heen lopen. Op een gegeven moment gaan ze elkaar verzorgen en dat is bijna vertederend om te zien.

Geef een reactie