Russische Dwerghamsters zijn slechte bouwers

Zoals jullie waarschijnlijk wel hebben gelezen ben ik een poosje geleden bezig geweest met een klein eigen onderzoekje naar het graafgedrag van dwerghamsters. Ik ben nu tegen wetenschappelijk onderzoek aangelopen dat verteld over het gedrag van Russische Dwerghamsters in het wild en zegt dat Russische Dwerghamsters helemaal geen goede bouwers zijn.

Omdat ik ontzettend tegenstrijdige dingen zie ben ik blijven zoeken…. Mijn dieren kiezen voor een huisje, niet een gang. Mijn dieren raken hun baby’s kwijt in hoge bodembedekking…. Waarom?

ZAND VERBLIJF

Ik heb een verblijf ingericht met enkel zand om de natuurlijke omgeving van de dwerghamster na te bootsen. Ik heb in eerste instantie een huisje boven op het zand gezet en tot mijn verbazing gingen de hamsters niet hun eigen gangen graven maar gingen in het huisje slapen. Pas toen ik het huisje uit het verblijf heb gehaald en er geen schuilmogelijkheden waren gingen de hamsters graven. Een tijdje later nadat ze hun eigen gangen hebben gegraven heb ik het huisje weer teruggezet en zag ik dat ze zowel in hun tunnels zaten als in het huisje. Mijn conclusie was dat als ze niet hoeven te werken ze liever voor de makkelijke oplossing gaan en dat is bestaande schuilmogelijkheden benutten.

HOGE EN LAGE BODEMLAAG

Een ander onderzoekje dat ik heb gedaan is het verblijf opdelen in twee delen, waarbij het ene deel een hele hoge bodemlaag had en het andere deel niet. In het lagere deel heb ik een huisje gezet en in het deel met de hoge bodembedekking niets. Tot mijn verbazing gingen de dieren niet naar het hoge deel, maakten daar geen tunnels en gingen in plaats daarvan in hun huisje slapen. Op het moment dat ik het huisje en alle schuilmogelijkheden weg heb gehaald uit het lage deel gingen de dieren naar het hoge deel en maakten daar een tunnel. Toen ik na een poosje het huisje weer teruggeplaatste in het lage deel gingen de dwerghamsters weer terug naar het lage deel en sliepen in hun huisje. Dit is al de tweede situatie waarbij ik dit gedrag zie.

RONDVRAAG

Ik ben gaan rondvragen onder andere op facebook en daar kwam het volgende naar voren

Geen grootschalig onderzoek uiteraard, maar het laat wel zien dat slechts een kleine meerderheid echt graaft. Zou dit echt natuurlijk gedrag zijn van de dieren dat zou een overgrote meerderheid dit gedrag vertonen.

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

De Russische Dwerghamsters zijn goed onderzocht in het wild. Wetenschappers vonden het fascinerende dieren en hebben ze dan ook zorgvuldig bestudeerd. De volgende observaties zijn gedaan tijdens de bestudering van de dieren in hun natuurlijke leefomgeving:

De burchten van verschillende hamstersoorten verschillen van elkaar. Russische Dwerghamsters zijn vergeleken met andere hamstersoorten minder goede bouwers en doen dit niet zo graag! Ze pikken veel liever een oud holletje in dan dat ze er zelf één moeten graven.

Als er geen andere holletjes zijn die ze kunnen overnemen dan is de tweede optie “onderhuren”. Je gelooft het niet maar het is echt zo. Observaties door onderzoekers bevestigen dat Russische Dwerghamsters soms ongemerkt bij andere dieren in het hol in wonen.

Tot slot als beide opties afvallen dan gaan de dieren zelf maar aan de slag om er iets van te maken. Dat het geen luxe bouwers zijn is te zien aan hun gangenstelsels. Onderzoekers die deze in het wild hebben aangetroffen omschrijven de gangen als “simpel”.

De burcht bestaat uit één lange gang die gemiddeld 1 meter lang is en ligt tussen de 25 en 30 cm diep. Er zijn tot drie aftakkingen gemaakt en dat was het (Nekipelov)

dwerghamster burcht gangen

Baby’s kwijtraken

Ik begrijp nu ook waarom de dwerghamsters bij mij hun baby’s kwijtraken als ik een hoge laag bodembedekking gebruik. Als je kijkt naar het bovenstaande gangenstelsel dat ik 1 op 1 uit het onderzoek heb overgenomen dan zie je dat de burcht zeer simpel is. Het is maar 1 gang met een paar uitgangen. Ze hebben maar 1 hol waar ze hun nest hebben en hun voedsel bewaren. Ook dit gedrag zie ik terug bij mij dieren. Ze hebben hun voorraadkamer altijd bij hun slaapplek. Ze zijn van nature dus niet gemaakt voor ingewikkelde burchten.

Bij ons thuis gebruiken we bodembedekking die makkelijk in elkaar zakt en heel snel van vorm veranderd. Een maal een gang gemaakt betekend niet dat deze intact blijft. De dieren maken een ingestorte gang opnieuw of een nieuwe ergens anders. Dit laatste kan voor grote problemen zorgen als dwerghamster jongen hebben… immers gebruiken ze 1 gang om bij het nest te komen en als deze instort wordt het moeilijk om de baby’s terug te vinden. Er komt nog veel meer bij kijken. In een gangenstelsel gemaakt van zand, dat niet snel van vorm veranderd zoals onze bodembedekkers, blijft ook de geur beter hangen. Onze bodembedekkers zijn ervoor gemaakt om geurtjes te maskeren met alle gevolgen van dien. De jongen piepen gelukkig wel naar hun moeder, waardoor mama op zoek gaat naar haar baby’s, maar de stress die ze daardoor ervaart is erg groot en in de praktijk vindt ze niet alle kleintjes op tijd.

FEITEN OP EEN RIJTJE

Dus als het gaat om natuurlijk gedrag dan is dit de volgorde

  • Russische Dwerghamsters nemen het liefst een gang over
  • Als het niet mogelijk is om een gang over te nemen gaan ze onder huren
  • Als bovenstaande mogelijkheden er niet zijn gaan ze zelf een simpele gang graven

HOE VERTAALD DAT ZICH NAAR ONZE HUISKAMER?

  • Huisje is nummer 1
  • Veel bodembedekking nummer 2
  • Geen hoge bodemlaag met jongen

Heel logisch en dat wisten we natuurlijk wel dat dwerghamsters ten alle tijden een huisje moeten hebben. Het kunnen ook meerdere huisjes zijn. Het hoofdhuisje moet ruim genoeg zijn voor de dieren plus hun voorraadkamer. Als het huisje te groot is gaan ze er waarschijnlijk ook in plassen. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de meerkamer huisjes.

Als je een dwerghamstertje als huisdier houdt dan is een dik pak bodembedekking hartstikke leuk mits hij een huisje heeft. Je kunt ook proberen om het huisje onder de bodembedekking te verstoppen, zodat hij een stabiel onderkomen heeft onder de bodembedekking wat niet instort. Een groot voordeel van een huisje is dat zijn geur eraan blijft hangen. Zelfs als je de kooi verschoont zal de hamster altijd iets vertrouwds hebben. Dit geeft minder stress. Een buizensysteem onder de bodembedekking is ook leuk. Je kunt bijvoorbeeld met lenterollen of zelfs keukenrollen een burcht namaken onder de bodembedekking, deze kan ook niet instorten.

Voor dwerghamsters die jongen krijgen is een dik pak bodembedekking dus niet handig naar mijn ervaring. Ze moeten wel voldoende beschutting hebben. Ik zal in een volgende blog meer vertellen over de bodembedekking en de mogelijke inrichtingen voor dwerghamsters die ook jongen krijgen.

Onderstaand een foto van het leefgebied van de Russische Dwerghamsters.

landschap waar de Russische Dwerghamster leeft

2 gedachten over “Russische Dwerghamsters zijn slechte bouwers

Geef een reactie