Nieuwe Hamster? Dit heb je nodig!

Hoe leuk is dat? Een nieuwe hamster! Maar wat heb je eigenlijk nodig? Als je voor het eerst online gaat kijken naar de adviezen van wat je nodig hebt bij de aanschaf van een hamster dan kunnen de lijstjes weleens heel erg uiteenlopen zijn. Als beginnende hamsterbezitter heb je naar mijn idee in eerste instantie de basis nodig. De rest (voor iedereen anders) komt later wel.

De basis benodigdheden voor je hamster op een rijtje

De volgende dingen zou je kunnen gebruiken als basis. De soorten, merken, kleuren, materialen kunnen per basis artikel verschillen. Het gaat om het idee ?

Hamsterkooi/Hamsterverblijf

Het hamsterverblijf is natuurlijk het eerste wat je moet hebben. De ruimte die een hamster nodig heeft is een ding, maar wat jij met het verblijf wilt doen qua inrichting is een ander ding. Ga jij aan de slag met hamsterscaping? Dan heb je ruimte nodig om mee te werken. Onderschat de ruimte niet die je nodig hebt voor een hamster. Een looprad van 20 cm plus een huisje van 20 cm en je hebt al 40 cm van je verblijf weggesnoept ? Als het even kan is ruimte heel prettig voor jou als creatief hamsterverblijf ontwikkelaar :p en voor je hamster natuurlijk die zich dan lekker kan uitleven.

het terrarium

Bodembedekking

Natuurlijk moet er bodembedekking komen. Gelukkig heb je keus zat wat dat betreft, maar ook hier moet je even kijken wat je wilt doen. Moet het enkel een laagje over de bodem zijn of wil je dat je hamster erin kan graven? Moeten de tunnels die hij maakt ook blijven staan? etc. Dat weegt allemaal mee in de keuze. Zelf vind ik Cotton N Cotton van Joris No Smell een erg prettige bodembedekking.

Back 2 Nature

Hamster Huisje

Hamsters zijn schuwe dieren en hebben verstop plekjes nodig. Een huisje is dus heel belangrijk. Het grappige trouwens is wel dat als je je hamster een huisje geeft waar hij echt blij mee is, dan kan het zijn dat hij minder gaat graven en meer in zijn huisje te vinden is. Open vlakken houden ze niet van. Hamsters worden in de natuur vaak van bovenaf gegrepen, dus ze vinden het ten alle tijden fijn om ergens onderdoor te lopen.

Looprad

Het loopradje is ook heel belangrijk voor de hamster. Daarin kan hij zijn energie kwijt. In het wild leggen hamsters grote afstanden af om voedsel te vinden. Dit doen ze voornamelijk rennend ? Uit onderzoek is trouwens gebleken dat hamsters hetzelfde euforische stofje aanmaken als mensen als ze gaan hardlopen. Dus een loopradje hoort wat mij betreft bij de basis. De vorm, kleur, materiaal is weer een persoonlijk dingetje. Het ligt er maar net aan wat je prettig vindt. Het looprad moet voor een volwassen dwerghamster is het liefste 20 cm.

Nestmateriaal

Heel belangrijk is ook het nestmateriaal. De dieren willen instinctief een nestje kunnen maken en als de bodembedekking zelf daar niet geschikt voor is dan moet je je hamstertjes wat nestmateriaal geven. Dit kan gewoon wc papier zijn, maar je kunt ook hennep nestmateriaal gebruiken. Dit laatste is leuk omdat het echt zijn vorm behoudt en je hoeft het in veel gevallen niet perse bij elke verschoonbeurt te vervangen. Dit laatste is ook wel prettig want dan behoudt de hamsters zijn geurtjes in zijn nestje ?

Knaagmateriaal

Ook knaagmateriaal is handig om te hebben. In de meeste gevallen is dit overbodig, omdat goede voeding voor tandslijtage zorgt. Het kan echter toch gebeuren dat het dier knaagbehoefte heeft en je wilt niet dat hij aan de kooi gaat knagen of aan speeltjes die langer mee moeten gaan ? Je kunt als knaagmateriaal knaaghoutjes nemen of gezonde knaagstenen (gemaakt van mais bijvoorbeeld).

Hamstervoer

Natuurlijk moet het beestje ook wat te eten krijgen ? Daar heb je dan hamstervoer voor nodig. Voor dwerghamsters graag dwerghamstervoer, dat bevat kleinere korreltjes wat de dieren vaak prettiger vinden, maar grotere korreltjes zullen ze ook wel eten. Uiteraard heb ik zo mijn favoriet, maar probeer er vooral op los om je eigen voer uit te vogelen samen met je hamster ? Geef je hamster wel enkele weken de tijd om aan het nieuwe voer te wennen. Het feit dat hij er niet meteen enthousiast op afstormt wil nog niet zeggen dat hij het niets vindt :p

De rest komt later!

Als je voor het eerst een hamstertje neemt, koop dat eerst de basis. Laat je niet gek maken en neem niet te veel da komt later wel. Leer je hamstertje eerste even kennen en kijk het hamster-houderschap even aan ? Je kunt nog zoveel vooraf lezen, maar tijdens het houden van de dieren leer je ze pas echt kennen. Pas dan ga je erachter komen wat je hamster echt leuk/lekker vindt en wat jij leuk en prettig vindt.

Geef een reactie