Hoe groot moet de dwerghamsterkooi zijn?

Dat is natuurlijk een hele goeie vraag, maar een eenduidig antwoord is er helaas niet. Dit heeft te maken met het feit dat er geen “wettelijke” minimum kooimaten zijn vastgesteld voor dwerghamsters en hamsters. Alleen voor de groothandel en dierenwinkel zijn er kooimaten geregeld.

GOED VOOR HET DIER

De kooi moet groot genoeg zijn, zodat het dier de ruimte heeft om te bewegen. De kooi moet natuurlijk veilig zijn en het dier bescherming bieden tegen eventuele gevaren (katten).

Maar wat betekend goed voor het dier. De wetgeving heeft subjectieve richtlijnen gegeven en de liefhebber heeft het er soms maar lastig mee, want wat is groot genoeg en wat is te klein? Als leek kun je deze vragen natuurlijk nooit beantwoorden.

Het LICG (Landelijke informatie centrum gezelschapsdieren) geeft hier advies over. Het LICG zegt dan ook dat het advies voor een hamsterkooi 70 x 50 cm is en voor een Syrische Hamster is groter beter 100 x 50 cm. Echter is dit slechts een advies.

In de onderstaande video geef ik een uitgebreide uitleg m.b.t. de wetgeving, de kooimaten, geschikte kooien en ongeschikte kooien.

14 gedachten over “Hoe groot moet de dwerghamsterkooi zijn?

Geef een reactie