Geen categorieHuisvestingRATTEN BLOGVerzorgingYou Tube

Hennep Mat

Zo nu en dan kom ik iets tegen waarvan ik nooit verwacht had dat het iets zou toevoegen. Neem de hennep mat. Voor de mensen die niet weten wat een hennep mat is. Het is een mat gemaakt van hennep :p

hennep mat

Veel konijnen en cavia liefhebbers gebruiken de hennep mat met veel plezier en enthousiasme. Ik kon me dat tot voor kort helemaal niet voorstellen, want wat moet je nou met een hennep mat voor hamsters. Ze kunnen er niet in graven dus wat moet je ermee?

Omdat mensen er zo enthousiast over waren heb ik kort geleden toch maar een hennep mat gekocht. Deze heb ik in eerste instantie bij de Ratten uitgeprobeerd. Ik dacht bij mezelf als de hennep mat de zwaarste omstandigheden doorstaat dan moet het wel een goed product zijn 😀 Ratten plassen namelijk redelijk veel op de plateaus en hun urine ruikt vrij sterk. In de volgende video laat ik de hennep mat zien die ik heb gekocht en ook hoe ik deze bij de Ratten heb gebruikt.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nu echt groot fan ben van de hennep mat! In de video kun je zien hoe ik de matten erin leg, hoe het eruit ziet en hoe de dieren erop reageren, maar wat er daarna gebeurd was voor mij echt een verassing! De matten absorberen de urine van de dieren bijzonder goed. Normaal gesproken moest ik elke dag de plateaus afnemen, maar nu kon ik gewoon twee weken vooruit met een hennep mat. Het mooie is dat je de mat uit het verblijf haalt en weer een schone neer kunt leggen. Zo blijven de plateaus schoon, heb je minder schoonmaak werk, maar wel hogere kosten. Dus het ligt er maar net aan waar je meer waarde aan hecht 😀

Hennep mat voor de hamsters

Ik heb ook even gekeken hoe je de hennep mat voor de hamsters kunt gebruiken. Al sik een stukje afknip van de mat en deze in het verblijf van de dieren neerleg dan komen de hamsters er nieuwsgierig op af en beginnen er als een gek aan te knabbelen en te trekken. Ze plukken gretig stukjes hennep van de mat af en rennen ermee naar hun huisje om er een nestje van te maken. Hennep vezel gebruik ik al als nestmateriaal, maar dat zijn al losse vezels. Als je de dieren een stukje van de mat geeft dan moeten ze eerste de stukjes van de mat af plukken en dat geeft ze weer extra bezigheid!

Ik gebruik ook plateaus in de verblijven. De plateaus die ik voor de hamsters heb zijn van hout gemaakt en dus gevoelig voor urine. Ik gebruik de CSI Urine Spray om ze schoon te houden, maar ik heb nu ook een stukje hennep mat op maat geknipt en deze op een plateau neergelegd. Dat werkt wel goed, maar een van de hamstertjes blijft eraan plukken…. dus elke dag als ik ga kijken is er minder van het matje over haha :p Dit heb ik uiteindelijk opgelost door “nog meer” nestmateriaal te geven.

Hennep mat in het nieuws

Het volgende artikel verscheen onlangs in het nieuws! 🙂

“Wildplassen is voor menig gemeente een probleem. Zo ook voor Amsterdam, waar sinds dit weekend de ‘GreenPee’ wordt uitgeprobeerd: een duurzame en groene combinatie van plantenbak en urinoir. 

De gemeente Amsterdam liet rond het drukke Rembrandtplein vier van deze groene toiletten plaatsen in de strijd tegen het wildplassen. Waar sommige openbare toiletten nog wel eens het straatbeeld ontsieren, gaat dit groene toilet door het kiezen van een bepaalde kleur, formaat en beplanting keurig op in de omgeving. Overdag is het een plantenbak, ’s avonds staat de bak open en kan, afhankelijk van het gekozen formaat, twee- tot driehonderd keer een plasbeurt opgevangen worden. Volgens de maker Urban Senses is de GreenPee een circulaire en groene oplossing.

Urine recyclen

Het urinoir is waterloos en hoeft dus niet worden aangesloten op water of riool. De urine wordt opgevangen in een inwendige rolbak met (geurabsorberende) hennepvezels. Als de bak vol is, wordt deze leeggezogen en het mengsel van de vezels en de urine bijvoorbeeld naar de gemeentelijke groenvoorziening gebracht. Dat vormt na compostering een fosfaatvrije biologische meststof die gebruikt kan worden voor groenperken in de buurt, voor urban farming of daktuinen.

Ook voor de bewatering van de planten is gezorgd; door een zogenoemd in-hydro systeem dat regenwater opvangt in een reservoir zouden de planten bij droogte minimaal bewaterd hoeven te worden.”

Conclusie Hennep Mat

Zeker het proberen waard. Mocht je voor de hamsters alles goed voor elkaar hebben en tevreden zijn met de bodembedekking dan heeft de hennep mat niet zo’n grote toegevoegde waarde, maar als je houten plateaus hebt dan kan het wel weer heel handig zijn. Je kunt de plateaus ook lakken of de CSI Urine Spray gebruiken. Lakken zou dan het meest efficiënt zijn, want dat doe je 1 keer en daarna kun je de plateaus afnemen. De CSI Spray is duurder dan in gebruik dan de hennep mat, maar de hennep mat kan ook door de hamsters weg worden geknabbeld. Kortom je om het te ervaren zou je het zelf gewoon een keer moeten proberen. Ik zou dan aanraden om een grotere maat te nemen zodat je deze in meer stukken kunt knippen en er langer mee kunt 😉

Geef een reactie

error: Content is protected !!