Gerbils krijgen een nieuw terrarium

Zoals jullie waarschijnlijk weten heb ik ook twee Gerbils. Twee zusjes. Het zijn hele leuke kijkdieren die zo anders zijn dan hamsters. Gerbils zijn heel snel en echte gravers. Van hamsters wordt soms gezegd dat het echte gravers zijn, maar vergeleken met Gerbils zijn het maar amateurs :p

Standaard terrarium niet ideaal voor Gerbils

Ik heb de Gerbils altijd in een normaal terrarium gehad, met schuifdeuren aan de voorkant. Op zich vind ik dat het mooiste omdat je heel veel contact met de dieren kunt make vanaf de voorkant. Dit is minder bedreigend voor ze. Je merkt ook echt dat de dieren eerder naar je toe komen als je de dieren vanaf de voorkant benaderd.

Bodembedekking tegen de deurtjes aan

Natuurlijk was er een probleem….omdat de Gerbils zo heftig graven lag de bodembedekking telkens tegen de schuifdeurtjes aan, waardoor het openen van de deurtjes moeilijk ging. Ik heb mijn uiterste best gedaan en verschillende bodembedekkers geprobeerd om dit probleem te verhelpen, maar niets was echt ideaal, dus dan maar een nieuw verblijf 🙂

Nieuwe verblijf voor de Gerbils

Als je leest wat het probleem was en dan nu ziet wat voor verblijf ik heb gekocht dan denk je waarschijnlijk…. dit is toch geen oplossing! 😮

Ik zal en moet de opening aan de voorkant hebben en ik vind ventilatie heel belangrijk. Bij veel terrariums laat de ventilatie te wensen over, omdat zowel de gehele voorkant als bijna de gehele bovenkant dicht is. Zelfs als de bovenkant wel open is heb je geen luchtstroom, waardoor er onvoldoende frisse lucht het terrarium binnenkomt. Dit laatste is vooral belangrijk als je houtvezel gebruikt omdat dit vrij stoffig is.

Het terrarium waar ik nu voor heb gekozen heeft een hogere glazen rand van 20 cm en daarboven een tralierooster dat in zijn geheel eruit geschoven kan worden. Het terrarium is van zeer mooie kwaliteit en ook mooi afgewerkt. In het traliedeel bevinden zich twee deurtjes die je kunt openen, maar dat vind ik alleen handig als ik even snel eten moet geven. Voor het contact haal ik het hele tralie deel eruit. Je vraagt je misschien af of ik het niet eng vind dat de dieren er dan uit rennen. Op zich zijn (mijn) gerbils erg gehecht aan hun verblijf en zullen ze er niet snel uitgaan. Het bekende is vertrouwt en het onbekende niet, daarom zullen ze er niet zo snel uit gaan. Natuurlijk is het belangrijk om de dieren niet te laten schrikken.

Bodembedekking door de tralies?

Als je dit terrarium zou vullen met zaagsel dan wordt je waarschijnlijk gek! Daarom doe ik dat niet :p Ik ben persoonlijk niet zo’n fan van zaagsel omdat het erg stoffig is. Ik krijg er zelf last van. Ik heb voor de gerbils daarom gekozen voor een tussenvorm. Joris No Smell Cotton N Fibre, dit is een mengeling van zaagsel en katoen. Door deze mix blijven de holletjes beter intact. Daarnaast zorgt deze combinatie ervoor dat de houtvezel vast blijft zitten aan de katoen, daardoor zwaarder is en niet uit het verblijf valt. Tot slot is ook het stof probleem getackeld want door het mengproces is de meeste stof al uit de bodembedekking verwijderd. Het is dus vele malen minder stoffig dan houtvezel alleen.

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat er helemaal geen rommel uitvalt, maar de hoeveelheid is nihil. In termen van stofzuigen zou ik zeggen om de dag is voldoende.

Nieuw Gerbil Terrarium

Geef een reactie