Gezondheid

Dwerghamsters worden niet dronken

Dwerghamsters worden niet dronken luidt het onderzoek. Dit vreemde onderzoek werd onlangs onder mijn aandacht gebracht en in eerste instantie vond ik het niet echt interessant totdat ik verder ging kijken. Er is een oude video die dronken dieren laat zien. Dit fenomeen is op z’n minst bijzonder te noemen!

Dwerghamsters worden niet dronken, maar hoe kunnen dieren dronken worden?

Fruitbomen zijn hier de boosdoener…. of de pretmaker het is maar hoe je het bekijkt :p Zodra het fruit rijp is val het uit de boom en blijft vaak enige tijd onder de boom liggen. Door de omgevingsfactoren begint het fruit te fermenteren. Zodra het fruit wordt gegeten terwijl het fermentatie proces al is begonnen kunnen de dieren dus dronken worden door het fruit. Het fermentatie proces zorgt immers voor het ontwikkelen van alcohol.

Veel voedsel dat dieren in het wild eten (fruit bijvoorbeeld) fermenteert van nature en produceert ethanol dat tot 5% alcohol kan bevatten (misschien niet veel voor een mens maar veel meer voor een klein zoogdier).

Dieren zijn er dol op!

Sommige dieren vermijden het drinken van alcoholisch vruchtensap, want het is niet verwonderlijk dat dronken zijn negatieve bijwerkingen kan hebben. Maar in het algemeen zijn er toch wel veel dieren die het lekker lijken te vinden. Mijn honden waren bijvoorbeeld altijd dol op appels. Die zijn overigens nooit dronken geworden :p Als je naar de onderstaande video kijkt dan zul je zien dat er heel veel verschillende dieren op af komen…. die ook allemaal dronken worden.

Veel zoogdieren zoals vijfvingerige spitsmuizen, langzame lorises, weegbree-eekhoorns en verschillende soorten ratten voeden zich allemaal met nectar van de Maleisische bertam-palmboom, die tot 3,8% alcoholgehalte kan hebben. Deze kleine zoogdieren werken als bestuivers, in ruil daarvoor krijgen ze een smakelijke nectartraktatie. Ondanks dat er een relatief hoog alcoholpercentage is in deze favoriete drank voor deze kleine donzige wezens, lijken ze zich niet te dronken te gedragen.

Soortgelijke effecten zijn gevonden bij andere dieren. Syrische hamsters (Mesocricetus auratus) drinken bijvoorbeeld wat door wetenschappers wordt beschreven als ‘een zeer hoge ethanolinname’, maar ze lijken er niet echt dronken van te worden.

Onderzoekers

Dit fenomeen heeft onderzoekers nieuwsgierig gemaakt, hoe kan een dier nu eigenlijk dronken worden. Door deze vraagstelling zijn onderzoekers dit gaan onderzoeken op “natuurlijk” hamsters. Hamsters zijn geliefde laboratorium dieren. Ze hebben tijdens het onderzoek alcohol aan de dieren gegeven. Tot hun grote verbazing bleken de hamsters helemaal niet zo makkelijk dronken te raken.

Een recent onderzoek door Lupfer en collega’s van de Universiteit van Alaska in Anchorage onderzocht het ethanolverbruik in een andere hamster, de dwerghamster Phodopus campbelli. De onderzoekers gaven hamsters vaste hoeveelheden ethanol om te zien hoeveel ze zouden moeten drinken voordat ze hun motoriek zouden aantasten. Om dit te meten, gebruikten ze de zogenaamde ‘wiebelschaal’, wat precies is wat je zou verwachten:

De onderzoekers gaven de hamsters de ethanol op twee manieren: oraal of rechtstreeks in hun lichaam geïnjecteerd (d.w.z. een ‘intraperitoneale’ injectie). Zoals verwacht, hoe meer ethanol er in de lichamen van de hamster werd geïnjecteerd, hoe meer ze ‘wiebelden’ volgens de schaal. De hamsters konden echter veel hogere doses oraal ingenomen ethanol verwerken zonder hun motorische controle te schaden. Sterker nog, ze konden ongeveer tien keer zoveel ethanol drinken als een mens kan verwerken voordat ze zich dronken gedragen.

Dus hoe doen de hamsters dit? Het lijkt waarschijnlijk dat een enzym, alcoholdehydrogenase, dat we ook hebben als onze primaire verdediging tegen alcohol, bijzonder actief is in deze hamsters. Uit andere onderzoeken is echter ook gebleken dat een andere hamster (de Syrische hamster) niet alleen zeer tolerant is voor ethanol, maar ook voor amfetaminen. Dit zou kunnen betekenen dat er bij hamsters een ander mechanisme kan zijn (zoals dopaminerge neuronen of iets anders in het centrale zenuwstelsel) om ze nuchter te houden.

Bron:
Lupfer, G., Murphy, E. S., Merculieff, Z., Radcliffe, K., & Duddleston, K. N. (2015). Adapting to alcohol: Dwarf hamster (Phodopus campbelli) ethanol consumption, sensitivity, and hoard fermentation. Behavioural processes, 115, 19-24.

Geef een reactie

Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder