VACHT

Russische Dwerghamster in wintervachtDe vacht van de Russische Dwerghamster is opgebouwd uit verschillende kleuren. Je kunt dat goed zien door tegen de vacht in te gaan met je vinger. De haren vallen dan uiteen, waardoor ze goed te bekijken zijn. Russische Dwerghamster Mandarijn met ticking in de vachtDe puntjes van de haren op de kop en de rug van de Russische Dwerghamster zijn soms donkerder gekleurd. Deze gekleurde haarpunten samen worden ook wel de ‘ticking’ genoemd. De ticking is op zijn plaats eigenlijk een donkere verkleuring op de vacht. Dit is met name bij Mandarijnen opvallend te zien.

DE DEKKLEUR

Daarna krijgen we de dekkleur van de Russische Dwerghamster. Dit is het middelste gedeelte van de vacht. De haren hebben verschillende kleuren en de haar is op deze plek glad en stijl.

DE ONDERVACHT

De ondervacht zit dicht tegen de huid aan en kan weer een andere kleur hebben. Dat is de grond- of onderkleur van de Russische Dwerghamster. Uit ervaring lijkt het erop dat de Russische Dwerghamster ondervacht in twee kleuren voor kan komen, nl

  • Wit/licht
  • Zwart/donker

foto van de vacht van de mandarijn en de ondervacht

DE BUIKKLEUR

De kleur op de buik heet de buikkleur. Deze kan een grondkleur hebben, maar geen ticking.

DE TEKENING VAN DE VACHT

De Russische Dwerghamster heeft een prachtige vacht om te zien, vooral de tekening is heel uniek! De driebogen herken je meteen en ook de aalstreep op de rug is heel kenmerkend. Toch hebben niet alle Russische Dwerghamsters deze typerende tekening. Soms wordt de tekening namelijk verborgen onder een andere kleur of bontfactor en dan is zowel de aalstreep als de driebogenlijn niet zichtbaar.

foto van een wildkleur met markeringen voor de vacht en de driebogenlijn

DE VACHT IN DE WINTER

Russische Dwerghamsters zijn de enige hamsters die een wintervacht aanmaken tijdens de winter. Russische Dwerghamsters houden geen winterslaap zoals andere hamsters dat kunnen doen, maar ze kunnen wel in een soort rustfase terecht komen ook wel ‘’Winter Verlamming’ genoemd. Het natuurlijke leefgebied van de Russische Dwerghamster kenmerkt zich door een sterke variatie in de seizoenen. In de winter zijn de omstandigheden bar en boos te noemen op de steppes. De Russische Dwerghamster heeft hierop echter wat bedacht: de wintervacht.

Doordat de dagen korter worden gaan de Russische Dwerghamster in wintervacht en verkleurd hun vacht naar een witte kleur. Dit begint meestal op de kop en onderaan de rug. Uiteindelijk kunnen de Russische Dwerghamster helemaal grijs/wit worden. Door een dergelijke verkleuring van de vacht zijn de diertjes veel beter gecamoufleerd als ze overdag eens door de sneeuw moeten lopen op zoek naar voedsel. Zoals gezegd wordt de verkleuring van de vacht in eerste instantie in werking gezet door een kortere dag, dus een vermindering in de daglichtperiode. Daarnaast werkt een lagere temperatuur ook mee, dit zal het effect versnellen. De Wintervacht is 2 mm langer dan de zomervacht en ook heeft het een beter isolerend vermogen dan de zomervacht.

In een laboratorium is gemeten dat de Russische Dwerghamsters in wintervacht raken als ze slechts 8 uur per dag licht hebben. Maar wanneer gedurende de donkere periodes het licht 1 tot 5 minuten aangaat, dan blijven de dieren in zomervacht.  Als ze continu in een 8 uur licht – 16 uur donker cyclus gehouden, dan komt uiteindelijk, na 110 tot 150 dagen toch de normale zomervacht weer terug.

De gevoeligheid voor de lichtperiode werd nog verder onderzocht en getest. Uit dit onderzoek bleek dat wanneer Russische Dwerghamster eerst gehouden worden bij een daglichtlengte van 18 uur en daarna opeens bij slechts 8 uur, de dieren niet of nauwelijks in wintervacht gaan. Maar als ze eerst een tijd bij 14 uur gehouden worden dan gaan ze wel weer in wintervacht.

Jonge dieren krijgen altijd eerst een zomervacht, ook als ze in de winter worden geboren. Pas als ze ca. de 3 maand zijn gepasseerd dan kunnen ze ook een wintervacht krijgen.

Ook bij ons thuis kan de Russische Dwerghamster een wintervacht krijgen. Als deze niet voldoende licht krijgt, zal hij al snel wit beginnen te kleuren. De verkleuring van de vacht gaat erg geleidelijk, maar is wel goed merkbaar. Meeste begint het met wat lichtere vlekken die de dieren over de gehele vacht krijgen. Vervolgens worden de lichte vlekken wit en spreiden zich uit over de hele vacht. Meestal kun je hier en daar nog wel een paar donkere haren zien, maar in het algemeen is het diertje helemaal wit.

De Wintervacht van Russische Dwerghamster is deels genetisch vastgelegd. Er kan zelfs op gefokt worden, op deze manier zijn er vroeger in laboratoriums populaties ontstaan waarvan 80-90% van de dieren helemaal niet in wintervacht gaan!

WINTERVACHT VOORKOMEN?

Ja hoor, dat kan! Je kunt de wintervacht van je Russische Dwerghamster voorkomen door het diertje in een kamer te zetten waar het licht in de avonden aan is. Dit is ook meteen de reden waarom de ene Russische Dwerghamster wel een wintervacht krijgt en de andere niet. Door het licht aan te zetten als het donker begint te worden maken we de dag eigenlijk kunstmatig langer en merken de dieren dus geen verandering.

foto van blauw wildkleur russische dwerghamster met winter vacht

VOLLERE VACHT

Russische Dwerghamsters die een wintervacht hebben aangemaakt zullen een iets andere vacht krijgen. Doordat het diertje een signaal heeft gekregen dat de winter eraan komt en het dus kouder gaat worden, zal ook zijn vacht hieraan gehoor geven en daarmee dikker worden. Het wordt immers kouder. De wintervacht voelt lekker zacht en een stuk voller aan. Ook lijkt de vacht pluiziger te zijn. Vergeleken met de normale vacht, is de wintervacht iets doffer van kleur.

MINDER VRUCHTBAAR

Russische Dwerghamster in beginnende wintervacht op zaagsel, vachtIn de ongunstige omstandigheden van de winter is het erg nuttig om de voortplanting af te remmen of zelfs stop te zetten. Via dezelfde mechanismen als de wintervacht die de vachtverkleuring aanstuurt, wordt er ook gezorgd dat de zaadballen van de mannetjes inkrimpen, tot wel 10% van hun oorspronkelijke gewicht vergeleken met de zomer. De mannetjes zijn dan onvruchtbaar.

Ook zorgt het licht ervoor dat de puberteit van de Russische Dwerghamster wordt uitgesteld. Jonge mannetjes kunnen wanneer ze 1 tot 2 weken oud zijn de daglichtperiode al waarnemen en op veranderingen in de lengte daarvan reageren. Jonge mannetjes die in het voorjaar geboren worden ervaren een steeds langere daglichtperiode en zij zullen dan ook al na 35 dagen geslachtsrijp zijn. Echter mannetjes die aan het eind van de zomer geboren worden, merken dat de dagen alweer aan het korten zijn en stellen hun puberteit zo’n 4 tot 6 maanden uit. Tot aan het volgende voorjaar dus. Ook verliezen de russen wanneer ze de winterperiode ingaan veel gewicht, gemiddeld zo’n 30%.

DOEI WINTERVACHT!

Vanaf februari kunnen we langzaam aan de wintervacht van de Russische Dwerghamster uit gaan zwaaien. Vanaf dan beginnen de dagen langer te worden en daarmee krijgen de dieren weer een signaal van moeder natuur. De winter is aan zijn eind gekomen en ze gaan de lente tegemoet.

wintervacht wilkdleur zoals de vacht in de winter eruitziet