KNAAGSTEEN

KNAAGSTEEN GEVAARLIJK… OF NIET? knaagsteen

We kennen ze wel de knaagsteen/linksteen in elke dierenwinkel zijn ze wel te koop, maar zijn ze nu eigenlijk wel gezond?

Als ik heel eerlijk ben, dan geef ik toe dat ik soms het spoor bijster ben wat de knaagsteen betreft.

Als je een liefhebber vraagt: “Is de knaagsteen ongezond of zelfs gevaarlijk?”, kun je de volgende antwoorden horen:

 • Ja, deze is heel gevaarlijk en mag niet gegeven worden.
  Knaagstenen veroorzaken nierstenen en blaasgruis.
 • Nee hoor, niets mis mee als je m maar niet te vaak geeft.
 • Geen idee!

WAT ZEGGEN DE DIERENARTSEN?

Daarom heb ik een groot aantal dierenartsen benaderd met deze vraag, en dit was hun antwoord (om privacy redenen worden de namen en praktijknamen niet genoemd)

Goedemorgen,

wij hebben nooit vernomen dat dit gevaarlijk zou kunnen zijn voor een hamster.

met vriendelijke groet,

Beste Marika,

De zin van een knaagsteen is dubieus, gezien dat uitsluitend effect op de snijtanden heeft.
We zien bijna nooit hamsters met te lange snijtanden.
Wel zien we vaker problemen bij knaagdieren met de kiezen, maar hier heeft zo’n knaagsteen geen effect op.

met vriendelijke groeten,

Beste Marika,

Er zijn vaak er verschillende antwoorden op internet te vinden.
Op zich is een knaagsteen voor een hamster niet nodig wanneer hij
een goed uitgebalanceerde voeding krijgt.
Mocht u toch een knaagsteen willen geven, zou ik er goed naar kijken
of deze bedoeld is voor hamsters. Als dit niet het geval is zou ik dat
ook niet adviseren.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd,

Met vriendelijke groet,

Beste Marika,

Knaagstenen zijn niet gevaarlijk voor hamsters. Dus die kun je gewoon aan hem geven.

Met vriendelijke groet,

Beste Marika,
De meeste knaagstenen bevatten veel Calcium waardoor het risico op blaasstenen verhoogd wordt.
De knaagsteen is niet nodig voor de slijtage van de tanden.

met vriendelijke groet,

Beste Marika,

Er zijn knaagstenen waar hamsters blaasstenen van kunnen ontwikkelen. Wanneer u voeding en bijvoeding van Science Selective kiest weet u zeker dat dit goede voeding is.

Met vriendelijke groeten

Beste Marika,

Voor hamsters zijn mij geen nadelen bekend. Voor cavia’s en konijnen wordt geadviseerd om ze niet te geven ivm vorming van blaasstenen. Ik heb echter nog nooit een hamster gezien met blaasstenen, dus dit nadeel is niet van toepassing bij hamsters. Het geldt wel dat ze in de natuur ook geen knaagsteen hebben en vooral aan natuurlijke materialen moeten knagen. Geef niet te vaak een knaagsteen, maar af en toe een is niet erg. Het gaat er vooral om als ze de steen snel “verbruiken” dan krijgen ze ook veel mineralen binnen. Teveel is nooit goed.
Hopelijk heeft u iets aan dit antwoord,

Met vriendelijke groet,

Hallo Marika,

Knaagdieren kun je inderdaad beter geen knaagstenen geven. Daar zit teveel calcium in en dat geeft een risico op nier-/blaasstenen.

Mvg,

Beste Marika,

Knaagstenen kunnen veel mineralen bevatten waardoor ze blaasstenen kunnen ontwikkelen en ze zijn ook niet nodig als je hamster gewoon goed gevoerd wordt. Dus beter is het om geen knaagsteen te geven. Mocht je meer vragen hebben, stel ze gerust.


Vriendelijke groet,

Beste Marika,

Knaagstenen zijn in mijn ogen niet nodig. De knaagstenen kunnen zorgen voor een mineraaloverschot wat als gevolg blaastenen kan opleveren. Dit komt met name voor bij cavia’s en konijnen. Helaas komen hamsters maar weinig naar de praktijk, en zeker wordt er maar weinig geld aan uitgegeven om dit te laten onderzoeken. Helemaal zeker kan ik dit dus niet over de hamster zeggen maar mijn advies is om het niet te geven.
Een goede kwaliteit voer moet voldoende zijn om het gebit en mineralen behoefte in balans te houden

MvG

Het is bekend dat er veel kalk in zo’n steen zit.
Teveel is nooit goed.
Dus hier moet je met beleid mee om gaan.


met vriendelijke groeten

WAT ZEGT DE FABRIKANT?

Ik heb uiteraard ook contact opgenomen met enkele fabrikanten van knaagstenen, deze staan volledig achter hun product en zeggen deze getest te hebben.

De fabrikant zegt, als de voeding van het dier compleet en goed is zijn er geen steentjes nodig.
Echter kunnen ze zo nu en dan wel aangeboden worden om te lange tandjes tegen te gaan en het voorkomt verveling in de kooi. Een knaagdier wil toch knagen en die mogelijkheden moeten we hem ook bieden
Te vaak en te veel is echter nooit goed. De fabrikant vergelijkt het even met een menselijke apotheek die vol staat met medicijnen en vitamines.. als wij elke dag een potje daarvan opeten worden we ook niet gezonder en kunnen de (goede) bestanddelen die erin zitten zelfs schade aanrichten


houten knaagmateriaal lindeALTERNATIEF

Een goed alternatief voor een knaagsteen zijn bijvoorbeeld wilgen takken.

Deze zijn natuurlijk en bevatten geen toevoegingen die schadelijk kunnen zijn. Daarnaast knaagt het veel prettiger voor de dieren.


hamster knaagstenen appelVEILIGE KNAAGSTEEN

Sinds kort zijn er ook steeds gezondere knaagstenen op de markt.
Ferplast heeft bijvoorbeeld een nieuwe lijn knaagstenen die geheel gemaakt zijn van Maìs. Deze knaagstenen hebben geen schadelijke toevoegingen zoals: te veel mineralen, zouten. Tiny & Natural


WAT IS BLAASGRUIS?

Als zouten in de urine uitkristalliseren ontstaat het zogenaamde blaasgruis.
Blaasgruis bestaat dus uit kristallen. Deze kristallen kunnen samen klonteren tot kleine blaassteentjes zo groot als zandkorreltjes.

De oorzaken kunnen zijn:

 • Aanleg: Genetische aanleg voor het vormen van blaasgruis.
 • Activiteit: Luie dieren hebben meer kans om blaasgruis te ontwikkelen.
 • Geslacht: Bij mannelijke dieren zijn de klachten erger. Mannetjes hebben een nauwere en smallere plasbuis waardoor blaasgruis makkelijker vastloopt.
 • Gewicht: Blaasgruis wordt vaker bij dikkere dieren gezien.
 • Plassen: Het aantal keren dat een dier plast per dag. Dieren die vaak plassen hebben minder kans op het vormen van blaasgruis omdat de blaas vaker en sneller wordt geleegd. De zouten krijgen zo geen tijd om uit te kristalliseren.
 • Drinken: Dieren die weinig drinken hebben een geconcentreerde urine. In een geconcentreerde urine zullen zich gemakkelijk kristallen vormen.
 • Voeding: Voeding bevat noodzakelijke zouten (mineralen). Als teveel van deze zouten aanwezig zijn in de voeding bestaat er een verhoogde kans op het krijgen van blaasgruis. Hier moeten we dan ook de knaagsteen bij zetten.

WAT ZIJN URINESTENEN?

Urinesteen is een neerslagproduct uit urine, dat in de urinewegen kan achterblijven. Het ontstaat uit kalk in combinatie met zouten die in urine voorkomen. Doordat dit verschillende soorten zouten kunnen zijn, bestaan er ook diverse soorten urinesteen.

Ook buiten het lichaam kan urinesteen nog neerslaan, in de vorm van een bruine aanslag in toiletten en urinoirs. De stof kan dan verwijderd worden met een reinigingsmiddel dat zuur (bv. sulfaminezuur) bevat, zodat de kalkcomponent erin oplost. Ook kan men het verwijderen door het af te schuren met behulp van een puimsteen.

WAT ZIJN NIERSTENEN?

Een niersteen is een kristal dat zich vormt in de urinewegen.

Urine kan onder bepaalde omstandigheden (over)verzadigd zijn met bepaalde oplosbare stoffen, die daaruit soms neerslaan in de vorm van kristallen. Die kristallen kunnen soms groot genoeg worden om obstructies te vormen of andere klachten te veroorzaken in de urinewegen. Men spreekt dan van nierstenen, ureterstenen of blaasstenen, afhankelijk van waar de steen zich bevindt. Medische termen zijn nefrolithiasis (niersteen) of urolithiasis (urinewegsteen).